Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

9. 2. 2014

MAKRONKY A JAK NA NĚ, NEBOLI DO ZBRANĚ!

V prvním příspěvku jsem vám vypsala díru do hlavy s tím, jak to bylo s mou makronkovou cestou. Dnes romantiku opustíme, nasadíme soustředěné výrazy a pustíme se do skutečné výroby makronek. Kam běžíte? Přestaňte pištět, zhluboka dýchejte a čtěte dál. Však my to spolu zvládneme! Pokusím se být stručná, věcná a v neposlední řadě srozumitelná.



Musím tenhle příspěvek trochu poupravit. Nedávno jsem měla možnost přečíst si traktát jedné paní o makronkách. Krom házení cizích termínů, neboli termitů, všude kolem mi taky přišlo, jako by se snažila toho opovážlivce, který by chtěl makronky zkusit doma, odradit a shodit ještě než začal. "Když nebudete mít tohle, je váš makronkový osud zpečetěn, když pominete tamto, makronkoví bohové se vám po zbytek života nepřestanou mstít", to byl pocit, který ve mně článek zanechal. Nevím, třeba jsem nebyla ten den naložená, ale celé mi to vyznělo arogantně a že se moc nesnažíme nikomu pomoct, spíš se trochu předvádíme. Tak jsem se rozhodla dodat vám, nebožátkám, která jste natrefila zrovna na tenhle můj článek, nalít optimismu do žil - ZKUSTE JE, NESTOJÍ NA TOM SVĚTOVÝ MÍR. Jak říká moje oblíbenkyná bloggerka Brave Tart (a taky profi curkářka) - makronky jsou hlavně k jídlu, takže i ty nepodarky jsou vaše a jedlé a jak říkala moje babička "hlavně se nepokakat". A taky je dobré zmínit, že makronky jsou mnohdy boj i pro profi cukráře, takže není žádná ostuda, když zrovna vám nevyjdou jako od Hermého.

Pro nepozory a nováčky uvádím ještě jednou základní recept na makronkové skořápky:

3 vaječné bílky (vejce velikosti M/ nebo 90 g bílků)
30 g cukru krupice/krystal
125 g mandlové mouky
200 g cukru moučka
potravinářské barvivo

Nezbytné vybavení zahrnuje:

Digitální váhu
Ruční šlehač nebo robot
Robot nebo jakýkoliv stroj, ve kterém pomelete mandle s cukrem
Síto
1-2 mísy
Gumovou/silikonovou stěrku
cukrářský sáček a plnicí špičku
2 plechy a pečicí papír

Postup:

1. Oddělte bílky od žloutků. Podle toho, jak chcete, dejte bílky buď odležet do lednice, dejte potancovat do mikrovlnky nebo použijte čerstvé. Dejte si však pozor, aby měly pokojovou teplotu.

2. Odvažte si mandle a moučkový cukr, nasypte do robota a pomelte na jemno. Prosijte přes síto, máte-li více jak 2-3 lžíce kousků, které se přes síto nedostanou, prožeňte je ještě jednou mixérem. Dejte stranou.



3. Vystelte si dva plechy pečícím papírem. Dle libosti můžete použít některou z šablon, třeba tuhle, můžete ale použít i silikonové podložky s makronkovou šablonou, nebo jen silikonovou podložku. Já se přiznám, že jsem zakoupila v Ikea dvě silikonové podložky v domnění, jaká to bude krása, nemuset se otravovat s papírem, ale výsledek byl dost tristní.. Jednak se podložky v troubě zvlnily tak, že bylo vlnobití i na makronkách (jak vidno na modrých exemplářích v prvním příspěvku), a za další spodek sušenky nebyl rovný, nebyl vlastně žádný, zírala jsem přímo do jejích útrob!! No prostě za mě ne. Četla jsem to na více stranách, že se silikon ne vždy úplně osvědčí.

4.  Dejte šlehat bílky, šlehejte na pomalejší rychlost a postupně přidávejte. Až budou bílky napěněné a vypadat zhruba jako pěna do koupele, přisypejte třetinu cukru krupice, zvyšte o stupínek rychlost a za minutku zase nasypte třetinku a za chvíli zbytek. Zase zvyšte rychlost a už můžete sněhu dávat, co se do něj vejde. Za chvíli dosáhnete stadia "měkké špičky", kdy se špička sněhu na metle ještě ohne směrem dolů, když metlu vytáhnete a podržíte ji vodorovně. V tuhle chvíli můžete přidat barvivo, chcete-li. Šlehejte dál, dokud nedosáhnete takové tuhosti, že špička sněhu zůstane na metle nehnutě, ať je vodorovně, hlavou dolů nebo jakkoliv jinak. Výsledný sníh bude hodně pevný, lesklý a na krajích mísy může vypadat trošinku suše. Pokud používáte robota, sníh se nakumuluje v metle, jak vidíte na obrázku. Dejte si záležet, kvalita makronek zhusta závisí právě na kvalitě sněhu a kvalitě provední následujícího kroku.





5. Teď nastává naprosto zásadní moment celého procesu. Dejte si panáčka a pojďme na to :) Jde o zapracování mandlové mouky s cukrem do sněhu. Tato činnost se nazývá macaronage a nejde o nic jiného, než o pečlivé vmíchání mandlové směsi do sněhu tak, aby v těstě nezůstala žádná suchá místa a aby se "vytřel" vzduch z právě našlehaného sněhu. Nasypejte polovinu mandlové směsi do mísy se sněhem a silikonovou stěrkou zapracovávejte, když je těsto zhruba spojené, ale stále vidíte suchá místa, přisypejte druhou polovinu a zase zapracujte. A můžete zahájit macaronage - za občasného otáčení mísy tlačte těsto stěrkou proti dnu a stěnám mísy, projíždějte těsto a stěrkou jakoby "splácávejte" plynulými pohyby sníh ke dnu. Tím uniká ze sněhu vzduch a postupně začne těsto být tekutější, bude se lesknout a bude hladké, bez hrudek sněhu. Párkrát si očistěte také stěrku a pravidelně jí objíždějte strany mísy, aby nikde nezůstával nezpracovaný sníh, to pak může způsobovat řetězové praskání skořápek na plechu.Orientačně takhle projedete hmotu asi 50x. Výsledné těsto by se mělo přelévat jako láva, ne že by mnoho z nás lávu naživo vidělo, ale v televizi určitě ano a také disponujeme nějakou představivostí, že ano? Správnou konzistenci těsta můžete posoudit tak, že zvednete-li stěrku z těsta, stéká z ní pomalu a dělá takovou trochu krajku a v míse se pomalu ztrácí, až splyne s okolím. Nemusí úplně, hlavně nesmí zůstat sedět a nehnout se nebo jen velmi pomalu. Je lepší lehce nedomíchat, než přemíchat, těsto je pak příliš tekuté a je téměř nemožné z něj nastříkat negroteskní tvary na plech, nehledě na to, že makronky s největší pravděpodobností nevyskočí.



 6. Kamarádíte-li se s pytlíkem (cukrářským..), vložte do něj plnící špičku o průměru 1cm, naplňte těstem a můžete stříkat na plech kolečka o průměru cca 3,5 cm (nebo jak chcete). Buď jeďte podle šablony pod pečícím papírem nebo dělejte zhruba 2-3 cm rozestupy, těsto se ještě trochu rozlije. Pokud se s pytlíkem nekamarádíte nebo se ho, bože nedej, bojíte, můžete kolečka dělat i lžičkou. Je to trochu pracnější a pomalejší, ale proveditelné to je a o to jde, není-liž pravda?


7. Až budete hotoví, vezměte plech, udeřte s ním párkrát o stůl, otočte o devadesát stupňů, zase udeřte a takhle to proveďte se zbývajícími dvěma stranami. Tím vystoupí na porvch bublinky, které by mohly jinak způsobit popraskání skořápek. Pak nechte makronky 30-60 (nebo více) minut schnout. Záleží na vlhkosti u vás doma, na počasí, atd. Zaschnutí zkuste prstem (čím taky jiným, že..), pokud se nelepí, můžete do startovních bloků, resp. přistavit si štokrličku před troubu. Tedy, pokud máte na dvířkách sklo, přes které můžete pozorovat, formuje-li se na makronkách nožka, jinak to, pravda, ztrácí na významu.. Ale řeknu vám, pozorovat, jestli se zvedají a dělá se nožka, je u prvních pár plechů adrenalin srovnatelný s útěkem před rozjetým nosorožcem!

8. Předehřejte troubu na 150°C (zdroje uvádějí 140-160°C, to musíte vychytat podle své trouby) a pečte min. 15 minut, čas se bude jistojistě lišit podle trouby. Jak jsem již byla pravila, mně se začly patky na makronkách dařit, až když jsem nechala ve dvířkách trouby strčenou vařečku. Pokud se vám nožky nedaří, zkuste tenhle fígl. Jak dlouho péct? Jistá známka "hotovosti" může být, že se makronky, stlačíte-li jemně skořápku prstem, na nožce nehnou, nepropadnou. Nicméně v praxi se mi dělo to, že nožka sice byla pevná, ale skořápky nešly ani po vychladnutí sloupnout z papíru příliš ochotně. To pak bylo řevu... Spíš se mi osvědčilo ještě dalších cca 5 minut péct, pak jdou skořápky (pozor, po úplném vychladnutí!) sloupnout z papíru úplně snadno. Předčasné vyndání z trouby může mít za následek další neradostné zjištění, a totiž že makronkové skořápky jsou duté. Vnitřek ještě není dostatečně upečený, a tak vlhké, těžké těsto po ochlazení vyndáním z trouby "zkolabuje", místo aby vyplnilo prostor, do kterého makronková skořápka nabyla. K jídlu duťáci samozřejmě jsou, jen jsou křehčí a prostě to není 100% kvalitka. Ale pravda, nemít duťáky je už vyšší dívčí. Více o tom v dalším příspěvku, kde rozebereme možné příčiny katastrofických výsledků při výrobě makronek.



9. Makronky vyndejte z trouby a nechte plech kompletně vychladnout. Sloupněte z pečícího papíru a buď rovnou naplňte nebo dejte do mrazáku. Veliká výhoda je, že makronky se velmi dobře mrazí, bez negativních dopadů na strukturu a chuť, takže buď mrazím jen skořápky a pak při vhodné příležitosti plním nebo, nejedná-li se o nějakou sýrovou nebo příliš vlhkou náplň, mrazím už naplněné makronky. Po naplnění je třeba nechat je 1-2 dny proležet. V mrazáku vydrží snadno 3 měsíce. Stačí cca půl hodinky před servírováním vyndat do pokojové teploty et voilà, máte šmrncovní dezert ke kafíčku během pár sekund!


Taaaak, vidím, že stručnost mi nečekaně překazila ataka grafomanie, ale když ono to stručně vysvětlit nejde.. Doufám, že jsem alespoň splnila další dvě předsevzetí! A že se mi třeba podařilo vás trochu zbavit strachu nebo respektu z makronek a brzy se o ně pokusíte! Nebo jste už uspěli a právě se obdivně lísáte ke krabičce plné krásných makronek :)



119 komentářů:

  1. Jé, tak trik s vařečkou zkusím. Na to jsem ještě nikde nenatrefila:) Bára

    OdpovědětVymazat
  2. Tak pak dejte prosím vědět, jestli to mělo nějaký efekt :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ach jo, já a makronky si asi nejsme souzení... Makronková deprese. Vařečka nepomohla, jsou pěkné, hladké, nepopraskané, nevysušené, ale nemají nožku a nejsou to teda makronky:( Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doporucuji kurz

      https://www.sipos-decor.com/5-5-2018-od-14-00-Praha-Makronky-d84.htm

      Vymazat
  4. Nezoufat a bojovat! :) Zkuste se zaměřit na sníh, aby byl opravdu hooodně do tuha, trvá to asi 8 minut a pak nepřemíchat při macaronage. Vypadá to, jako by bylo v makronkách málo vzduchu, který je v troubě zvedá a tu nožku vytvoří. Držím palce :)

    OdpovědětVymazat
  5. Volejte sláva a tři dny se radujte:D Povedlo se. Díky moc a těším se na další revoluční rady! Bára

    OdpovědětVymazat
  6. No urááá! Mám radost, jako bych je povila sama :)) Za odměnu za stetečnost dostanete recept na zatím nejpopulárnější náplň - krém se slaným karamelem :)

    OdpovědětVymazat
  7. vďaka za super receptík - vyskúšala som ich už mnoho, no stále to nebolo ono... ale včera som skúsila váš a pozri ho - makronky ako z francúzska :-)
    len jednu otázočku mám: dajú sa urobiť pekné biele? skúšala som to, ale vždy mi zhnedli - aj som v polke pečenia stiahla teplotu, ale nepomohlo - je na to nejaký trik? vďaka ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rekla bych ze to nepujde, pouze snehve pusinky se daji udrzet naruzovele, protoze je susite pri nizke teplote, ale jakmile pecete, tak cukr karamelizuje tudiz hnedne ;-)

      Vymazat
  8. Jé, tak to mě moc těší, že jste nakonec zvítězila! :) Bílých makronek bohužel přirozenou cestou nedocílíte, je potřeba použít bílé potravinářské barvivo, které jsem ale v českých obchodech nezaznamenala :( Taky bych je ráda měla bílé, ale bohužel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na bílé potravinářské barvivo jsem narazila náhodou na www.teplickedorty.cz

      Vymazat
    2. Jojo, díky, mezitím jsem ho už taky zakoupila, ale stejně bílé makronky nemám. Francouzskou metodou jich nedocílím, protože než jsou hotové, trochu, ale přece jen, chytí barvu.

      Vymazat
  9. Díky, díky, díky a ještě jednou díky! :-) Dala jsem je, a hned napoprvý!!! Bála jsem se toho jak čert kříže, dala jsem je do trouby a radši na 15 min. odešla pryč, abych měla buď moment překvapení, nebo zklamání...a bylo velké překvapení, nožky mají jak modelky :)

    OdpovědětVymazat
  10. Super! :) Ani nebyly duté? Pak smekám a jdu zalézt někam do kouta :D

    OdpovědětVymazat
  11. No právěže nebyly ani duté, ode dneška si nechávám doma říkat PANÍ CUKRÁŘKO :-DD sama nevím, jak jsem to dokázala, asi jsem se fakt usilovně modlila...ale nikde není psáno, že se mi to příště znovu povede, každopádně bez Vašeho super návodu bych to nedala...takže do žádnýho kouta nezalízat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, já to tak s nimi měla, jsou to rafinované potvory, napoprvé se povedly a pak soutěž v letu do koše asi s dvaceti várkama.. Každopádně, PANÍ CUKRÁŘKO, přeju, ať se úspěchy jen a jen opakují, přece jen ty suroviny nejsou zadara a ty nervy už nám nikdo nevrátí :)

      Vymazat
    2. Napadlo mě,že by se daly potřít když už jsou hotové,nějakou bílou polevou,která uplě zasychá.

      Vymazat
    3. Tak makronky se mi nepovedly, mám horkovzdušnou troubu, požila jsem digitální teploměr, takže teplota přesně 140°C a po 5 minutách shora začaly hnědnout, uvnitř syrové!!!! Skončily u slepic. Jitka :(

      Vymazat
    4. Jestli to nebude tím požitím teploměru.. :D Ne, sranda stranou, horkovzduch není, myslím, úplně ideál, i když zkušenost s ním nemám. Každopádně je třeba počítat s teplotním rozdílem, který vzniká při normálním režimu trouby vs. horkovzduch. Každopádně neztrácejte naději, já se s makronkami vztekala hodně dlouho, než se mi začly dařit.

      Vymazat
  12. Dobrý den,loni jsem je zkoušela a byla to hrůza,já se ale jen tak nevzdám. Mám dotaz,sehnat mandlovou mouku je pro mě nadlidský úkol. Zkoušela jsem si ji tedy udělat sama ale nejsem si jistá jestli se mě povedla. Nevím jestli jsem udělala dobře že jsem mandle spařila a oloupala at tam není ta hnědá slupka a pomlela. Ovšem mandle jsou mastné a v mixéru se to začalo lepit,no prostě hrůza. na závěr se vůbec nevytvořila nožka a ještě se přilepili na papír. Zkusím je podle vašeho návodu a jsem zvědavá jak dopadnu. Můžu se tedy zeptat když si tu mouku budu dělat sama tak jak a jaký poměr mám dát mouky a mandlí. Děkuji Monča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, buďte úplně v klidu, s kupovanou mandlovou moukou jsem měla naprosto katastrofální výsledky taky. Možná byla moc vlhká, nevím, ale byly z toho spíš zrůdonky.. Mandle nemusíte zbavovat slupky, někdy dělám makronky i z mandlí se slupkou a výsledek je naprosto v pořádku, krásné, plnohodnotné makronky.
      Další věc je, že mandle musíte v mixéru pomlít s moučkovým cukrem, když je pomelete samotné, tedy bez cukru, začnou se z mandlí uvolňovat oleje a vznikne vám z nich pasta, což je samozřejmě na makronky nepoužitelné. Postupujte podle návodu, který je v článku a uvidíte, že se zadaří lépe.

      Vymazat
  13. Dobrý den, ty makronkový potvůrky zkouší moji trpělivost... Už jsem vyráběla holky nohatý a teď... Místo makronek mám buchty, místo zvednutí se na nožičce se to, co mělo být makronka, nafoukne jak buchta a nahoře popraská... :( Začínám propadat zoufalství... zrovna jsem žalem snědla půl plechu plného "buchet". Už si nevím rady... Prosíííím, pomooooct!!! Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žal je prevít, taky o něm něco vím. A o buchtách taky.. Těžko radit, nevím, jak jste postupovala, ale zkuste zavzpomínat, jestli jste neudělala něco jinak. Nechat je zaschnout je první pravidlo. Pak je tam ale x proměnných, stejně důležitých, kvalita sněhu je jednou z nich, macaronage další. Jestli se moc nafoukly a popraskaly, skoro bych tipovala nedomíchané těsto, tzn. ještě příliš kyprý sníh. Zkuste víc přitlačit :)

      Vymazat
  14. :) přitlačím a vzduch vytlačím... :) To slibuju i svému 3měsíce starému synovi...Úspěch mírně lepší než u makronek... :D No jdu na další pokus, tak snad tentokrát... Naposledy se povedly, když jsme s dcerou zaříkávaly troubu... Nakonec ještě začnu věřit, že to bylo tím. :) Co se toho zasychání týká, vůbec se jim nechce... Vysoká vzdušná vlhkost? Nakonec jsem v troubě zapla horkovzduch na 30stupňů a plech položila na vysunutou mřížku, to pak mají navrchu takovou "gumovou" nelepivou slupku. Každopádně Vám moc děkuji za Vaši radu. Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehe, no vidím, že nejsem jediná matka, která, aby se nezbláznila nebo nedala dítě k adopci, začala péct makronky :D Já nejvíc pekla právě během prvních čtyř měsíců našeho synka, který měl hlavu odklopenou 24/7 :) Neschnutí je určitě vzdušnou vlhkostí, s troubou jste udělala dobře, taky je tam občas vrhám, případně jak šílenec fénuju.. Tak ať se daří a není zač :)

      Vymazat
    2. fén už mám taky za sebou... ale než by ty potvory zaschly, měla bych ruce jak Pepek Námořník... :) Ty děti jsou fajn, mám ještě rok a půl starého chlapečka a ten do sebe cpe makronky ať jsou jaké jsou a sedmiletá dcera stejně tak. :)) Takže na mě nechápavě hledí, když už v absolutním zoufalství uroním sem tam nějakou tu slzu, když je to přece tak dobré... Nejhorší je, že čím víc to nejde, tím víc mě to dráždí k další akci... Myslím, že je to nějaká forma závislosti. :D I Vám ať se daří i když to je skoro zbytečné psát, když koukám na Váš blog, daří se Vám vše... :) Pavla

      Vymazat
    3. :)) Mám naprosto stejnou zkušenost, taky pro mě nepodarky byly popíchnutí k dalším pokusům! Synky máme skoro stejně staré, je to veselé období! Nakonec Vás vyvedu z omylu, byť nerada, ani omylem se mi nedaří vše - dneska se mi zrovna docela hezky vymkl oběd z rukou.. Ale rodina to snědla, neměli moc na výběr :D Děkuju za Vaše dnešní hezká slova!

      Vymazat
    4. Takže, dnešní zkušenost, půl plechu budu tomu říkat dobrý (rozhodně lepší než ty poslední pokusy) a druhá půlka byly sopky. Když už jste tam psala o té lávě, z mé sopky láva nepřetekla, ale bylo vidět do kráteru, kde se láva vařila... Sníh jsem šlehala nad párou a výsledek výrazně lepší než bez páry. Resp. o půl plechu lepší než minule... Nemáte tušení, co způsobí nerovnoměrný výsledek?

      Vymazat
    5. Nad parou?Chm,to jsem ani netusila,ze se taky dela!Jakou metodu jste volila-Francie nebo ltalie?Ja mela kratery u ltosky,s klasikou francouzskou mi "jen" popraskaly..Nerovnomerne vysledky nevim..Stane se mi,ze popraskaji makronky na okraji plechu,mozna nerovnomerne teplo.Jinak ale kdyz je pul plechu spatne,byl problem nekde u snehu nebo macaronage..

      Vymazat
    6. volila jsem metodu Francie, ta Itálie mě trochu děsí... Už takhle tu tančím mezi hromadou harampádí a další kastrůlek a ještě horký cukr a všetečné ručičky malého Jáchyma... budu se bránit zuby nehty, dokud to půjde... Každopádně sníh nad párou, kuchařka pod parou... :D To si bohužel kvůli kojení nejmenšího člena rodiny dovolit nemůžu... Ale někdy by to bodlo... Sníh nad párou se podle mého názoru trochu blíží Itálii, je takový pevnější a stabilnější. Výsledné těsto je trošičku hustší, při aplikaci na pečící papír trošičku déle trvá než se rozjede do hladkého kolečka a každopádně z něj neutíká tolik bublinek, i když jsem to tu omlátila o kde co... Doufám, že jsem nevzbudila sousedům přes ulici děti... Ona to vlastně rovnoměrná půlka plechu nebyla, bylo to takové esíčko dobrých v údolí sopečného pohoří... No, zítra dám ještě jeden pokus a pak to vypadá na makronkové prázdniny, čeká mě pár dortů. Odpočinek zajisté prospěje mně i makronkovému bohu, ten ze mě musí být pekelně unavený... ;)

      Vymazat
    7. No já nevím teda, ale možná bych se zkusila zaměřit na tu jednu metodu a tu zkusit pilovat, jinak si takhle budete rvát vlasy ještě nějaký ten pátek :) Je to jen dobře míněná rada, jestli máte energii a čas na pokusy, tak jen do toho, třeba objevíte nějakou novou "fool-proof" metodu. Ale fr. vs. it. metoda má i jiný poměr mandlí a cukru a bílků, proto bych si tipla, že ty výsledky tomu pak odpovídají, když se postup takhle vlastně kombinuje. Dejte pár dortů a pak to půjde, uvidíte :)

      Vymazat
    8. no, já právě stále postupuju podle standardního postupu, jen mírně operuji s počtem míchnutí u macaronage a délkou šlehání sněhu v robotu. To šlehání nad párou byl pokus ze zoufalství. Zajímalo by mě, jestli ten můj neuspokojivý výsledek způsobuje příliš velké množství nevytlačených bublinek ze sněhu nebo jejich nadměrná velikost možná z nedošlehání sněhu. Ale 8min. šlehání na nejvyšší rychlost jsem měla pocit, že je podle návodu... :)
      No nic, dám pauzu, naberu sílu na další pokus a zkusím znovu. Jen mi přijde zvláštní, že by ta výroba měla být tak náročná na sebemenší odchylku od správného postupu. Třikrát makronky jako fík a pak zase dloooouho nic. :( A podle mého pocitu, stále stejný postup... Jsem zmatená. ;) Asi si je nakonec budu objednávat u Vás. ;)

      Vymazat
    9. Tak jo, přestávám radit a čekám na objednávku :) Já si to pamatuju, jak jsem z toho byla zoufalá, taky se mi dařily a pak relativně dlouhá šňůra zoufalých oblud.. Zkuste nejet od začátku na nejvyšší rychlost, nevím, co máte za robota, ale řekla bych, že z toho ten sníh bude hodně nadýchaný, ne? Tzn. velké bubliny. Obecně jsem četla doporučení postupně rychlost přidávat, že je potřeba postupně ten sníh vystavět, aby byl pevný, o nadýchanost až tak nejde. Plus při nižší rychlosti si sníh snáz ohlídáte, aby se nepřešlehal, na 7 rychlost se přejede raz dva :)

      Vymazat
    10. Možná to bude fakt tím sněhem, už se těším až budu mít zase trochu času na další pokus... :) Každopádně to nevzdávám, nicméně jsem při té příležitosti dostala ještě jeden nápad. Ale o tom jsem Vám napsala na Fcb. ;)
      Děkuji moc za další radu, dám vědět, jak to dopadlo. P.

      Vymazat
  15. jste má makronková bohyně!! jedinej makrokrypl se nekonal, nohy mají jak od kulečníkového stolu, díky, díky, díky!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A je to doma, aspoň pro někoho jsem bohyně! Super, mám radost s Vámi! :)

      Vymazat
  16. Jupiii prvne jsem pekla a povedlyse holky vsechny a krem karamelovy je uzasnyyyy diky

    OdpovědětVymazat
  17. Díky vašim článků se mi makronky povedly napoprvé a duté byly jen některé, což považuji za óbr mega úspěch. :-) Jeden problém ale přece jen mám. Jak je možné, že kamarádíte s pečicím papírem? Mě zachraňuje silikon od Tescomy, nejenže díky němu nemám makronky každý pes jiná ves, ale okraj kolečka mi tvoří i jakousi záchrannou ohrádku, která zajistí, že po úderu plechu o stůl, se mi makronky nerozlijí do okolí. A protože předpis mi vychází tak, že se vše na silikon nevejde, tak některé přijdou na pečicí papír. No a po úderu na stůl nastane katastrofa první a po vytažení plechu katastrofa druhá. Už jsem ty z papíru začala nazývat pokusnými králíky a zkouším na nich možné i nemožné. :-) Klára K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že se Vám daří. Co se pečícího papíru týká, nevím, přijde mi nejlepší, dělá nejhezčí nohy, makronky nejsou vybrakované, duté zespod, jako u všeho, všechno má své. Teď, když sem tam dělám makronky pro někoho, kdo za ně platí, se mi ale zase osvědčil silikon, protože, jak píšete, kolečko zůstane kolečkem. Papír má tu blbou vlastnost, že se trochu okolo nastříkaných koleček kroutí a kolečko velice často zešišatí, ať je těsto umíchané jak chce pevně. Nicméně ale by neměly nastávat takové katastrofy, jaké popisujete, to nebude papírem, ale spíš sněhem, případně macaronage, tak se zkuste zaměřit na to :)

      Vymazat
    2. ..dobrý den, a mohu se prosím zeptat na pečení na silikonu? A sice kolik stupňů a minut pečete a v jaké poloze trouby a popř. který program zda horkovzfuch, anebo zezhora zespod atp. ? Bojuji s tím, že mi nejdou z tho silikonu dolů a vyzkoušela jsem už různé teploty i minuty a čekám 15 minut než jdou sami a když pak jdou sami tak nejsou zespod zcela plné....

      Vymazat
  18. Tak jo...našla jsem Vás...ale jak to, že až teď??? Děkuji, děkuji, děkujiiiii!!!! Díky Vašemu popisu a receptu se mi makronky povedly napoprvé (a vedou se dál...už jsem jich za poslední měsíc napekla tak 300 :-D )...vloni v létě jsem je 2x zkusila podle nějakého receptu v časopise a bohužel...ani nevím, v čem byla chyba-já myslím, že v receptu :-P ale strašně jsem je chtěla pokořit...a tak se díky Nuselské kuchtě stalo :-) a vůbec, celý blog je neuvěřitelnej, přesně moje chuti...miluju asijskou kuchyni ;-) takže sleduji dál a ještě jednou díky za vše :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No konečně, že Vám to objevení ale trvalo! ;) Potřebu pokořit makronky naprosto chápu, taky jsem ten stisk čelistí neuvolnila, dokud se mi nezačaly konzistentně dařit. V receptu být chyba nemusela, i když samozřejmě poměr bílky/mandle/cukr JE důležitý. Makronky budou spíš hodně o technice a dostat konzistenci těsta do oka. A pak trouba. Tak ať se Vám daří i nadále a děkuju za ta velemilá slova!

      Vymazat
    2. Díky povedeným makronkám jsem zase šťastná :-D v receptu byla chyba to, že ten postup někod odflákl a vyznělo to, že je to děsně easy a je jedno jak proběhne příprava, prostě to zamíchejte a nastříkejte na plech a pak to upečte...až díky Vašemu postupu jsem zjistila jak je důležité se věnovat každému kroku a vida, ono to zafungovalo :-) troubu chválím při každém pečení, jak se jí to zase hezky povedlo...zítra proběhne další kolo, chystám se na kávové, pak s kokosovým krémem a mascarpone s lemon curd (moje nejoblíbenější ;-) )...a ještě jsem se inspirovala Vaším čokoládovým dortem a v sobotu si ho upeču k narozeninám :-) Mějte se krásně, ať Vás vaření a pečení stále tak baví a jste i nadále mojí/naší velkou múzou :-)!!!
      P.S. Miluju Váš humor ;-)

      Vymazat
    3. Jééé, tak v první řadě díky díky za poklonku. Musíte být taky trochu divná, můj humor zdaleka ne každému konvenuje, abych tak řekla :) Frajerské a ledabylé popisy postupu výroby makronek byly přesně to, co mě motivovalo k tomuhle rozsáhlému popisu, není to molekulární kuchyně, ale přece jen je tam už potřeba dodržovat určitá pravidla.. Lemon curd taky miluju, zkuste někdy obměnu - citronový krém http://nuselskakuchta.blogspot.cz/2014/06/kokronky-citronovy-krem-z-tartine-bakery.html. Čokodort je fajn, je to fakt husťárna pro čokoholiky! Taky přeju všechno nej k narozeninám a ať Vám to dál peče!! :)

      Vymazat
  19. Děkuji za skvělý recept a návod, jak na makronky. Sice už jsem dva pokusy předtím měla, ale nedopadlo to moc valně. Až nyní s Vaším receptem a hlavně postupem se makronky povedly! Jedna sice popraskala, ale ostatní jsou jedna jako druhá. Mám obrovskou radost :) Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, mám obrovskou radost s Vámi. Přesně proto jsem tenhle blog před rokem a něco zakládala, aby se ostatní nemuseli trápit tolik jako já ve svých makronkových začátcích :) Ať se daří i dál! K.

      Vymazat
  20. Dobrý den,také bych chtěla psát,že byl úspěch,ale dvě várky špatné (nechtěla jsem to vzdát), prostě mi na plechu tečou a to mám bílek opravdu vyšlehaný,ani se nehne a ani neleskne. Vůbec nevím kde je chyba, udělám "piškoty" a stečou se již během odpočívání, nevíte čím to? Díky moc,chci je pokořit!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, zní mi to jako přemíchané těsto při macaronage, zkuste míchat kratší dobu, těsto by nemělo téct, jen se tak líně přelévat. Hodně štěstí!

      Vymazat
  21. Tak já také hlásím, že se mi na poprvé povedly, ani jedná dutá, jenom sem tam jsou popraskané. Co s tím? Děkuji

    OdpovědětVymazat
  22. Takže VY jste se zasloužila o to, že jsem ještě naživu! Dcerka na týden pryč, tak co jiného, než se pustit do pečení makronek, přičemž já zkazim i bábovku... První recept - katastrofa, vše popraskané, žádný nohy. Druhý recept, míň popraskané, žádný nohy a tvrdý jak kámen. A pak Váš blog, třetí recept - hlaďoučké jak prdelka ještě nenarozeného syna (který mě tedy pěkně skopal za to neustálé se opírání o linku), nožičky jak chůdičky a ani výduť!! Teď trochu lituju, že jsem si vyplýtvala všechnu pečlivě namletou mandlovou mouku na ty vozíčkáře předtím, mohlo jich být teď víc a více barviček :-D
    Díky díky díky, učinila jste minimálně jednu ženu dnes šťastnější :-)
    Mějte se báječně, Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak takovej komentář mi vždycky rozsvítí den! :) Jsem moc ráda, že se Vám zadařilo a že se synáček neprokopal ven a rozhodl se ještě dopéct, nechtěla bych to mít na svědomí :) Moc díky za milý komentář! K.

      Vymazat
  23. Vďaka ti za tvoj skvelý návod! Makronky som sa pokúšala piecť asi dvakrát: prvýkrát to bola jedna mláka po celom plechu a druhýkrát to síce už nebolo až tak roztečené, ale všetky popraskané a bez nohy. Potom som objavila tento blog a všetky ako z reklamy! Piekla som dve várky, jedna svetlá sa mi upiekla krásne, celý plech bez prasklinky, ukážkové až na to, že boli trošku duté. Druhú várku som robila kakaovú a tie som mala teda niektoré popraskané, ale tie podarené neboli vôbec duté. Spočiatku som vôbec nevedela, čo na tom všetci vidia, veď je to tvrdé a suché :) Ale po jednom dni boli nádherne vláčne a celkom mi zachutili, len neviem či to, že sú až tak sladké je zámer :D Každopádne ďakujem za návod, nebyť vás buď sa ešte trápim alebo sa do toho už nikdy nepustím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím a jsem ráda, že se makronky konečně povedly! :) S duťákama občas taky ještě bojuju, je to na hlavu... Se sladkostí to asi není až tak o záměru, ale jinak to prostě nejde, makronky by se nepovedly, cukr je sice záškodník, ale taky kouzelník. Tyhle jsou ještě, oproti např. italské metodě, sladké minimálně. Taky ty super sladké nemusím, proto se snažím vyvažovat cumlovatost náplněmi, zkus zaexperimentovat s kyselostí, hořkostí, trpkostí, atd. Ať se daří dál :)

      Vymazat
  24. Dala jsem se do makronek, ale nemám plnící sáček dělala jsem lžičkou. Ten sáček jsem objevila silikonový, ale mám špatnou zkušenost se silikonovou mašlovačkou tak můžete poradit jaký sáček na zdobení. Mi se bude hodit i na výrobu větrníků používám totiž takovou mini stříkačku co jsem koupila někde v dom. potřebách.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na stříkání makronek používám normální curkrářský pytlík s kovovou špičkou, takže v tomhle bohužel neporadím. Nevidím v tom důležitost..

      Vymazat
  25. Dobrý den,
    tak jsem vyzkoušela přesně podle vašeho receptu. Nožička je krásná, vršek makronek hladký... těsto vypadalo prostě dobře. Ale makronky jsou duté :( ach jo, vůbec nevím, čím by mohlo být. Nějaké rady? Děkuji moc!! Zdenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdenko, blahopřeju ke krásným makronkam! Duťáky se proste občas povedou, je to proste o sněhu, musí být dost pevný, aby to všechno udržel, opravdu se musí dát skoro krájet, jak vidíte na fotkách. Přečtete si ještě článek o problémech s makronkami, něco tam k dutým taky je.

      Vymazat
    2. Tak ty první byly nakonec asi nejlepší. U dalších jsem tedy sníh šlehala déle, ale pak se mi stalo (a to jsem snad 100 x promíchala), že těsto nebylo tak tekuté. Ne že by se mně tvořily a zůstávaly špičky, ale prostě se tak hezky nerozlilo. Těsto nešlo dostat do tekutější podoby :( Navíc mi při pečení nožka hodně vyskočila a začala se lehce rozlévat do stran... :( to si myslím, že bude tím, že se těsto nezozlilo a kolečka byla dosti vysoká již před pečením. Nevíte, co by mohlo způsobit to, že těsto nešlo umíchat do tekutěší konzistence? Děkuji a pěkný den ;)

      Vymazat
    3. A duté byly? Rozlití do stran je podle mé zkušenosti příliš vysokou teplotou při pečení, zkuste 10°C ubrat.

      Vymazat
  26. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda stačí mandlová mouka nebo musím mít i mandle? V receptu je uvedena jen mandlová mouka, ale v postupu píšete umlít mandle s cukrem. Jsem úplný laik, makronky budu dělat poprvé, tak vůbec nevím :-) děkuji Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, píšu, že použít se dá bud hotová mandlová mouka, nebo si mandle můžete namlet sama a tím si mandlovou mouku vytvořit. Umlít mandle s cukrem je tedy krok k výrobě mandlové moučky, resp. směsi, kterou budete vmíchávat do sněhu. Ať se povedou :) K.

      Vymazat
    2. děkuji, asi jsem to přehlédla :-)

      Vymazat
  27. Dobrý den, ráda bych vás požádala o radu. Kdybych chtěla udělat z jedné várky více barevných variant, jaký postup byste mi prosím doporučila?

    Děkuji Vám
    Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Terezo, jediné, co mě napadá, je odvážit mandlovo-cukrovou směs a pak odvážit sních.. Obávám se ale, že to bude megaopruz s nejistým výsledkem.. Sama jsem to zkoušela jednou a nervy na to nemám...

      Vymazat
    2. sníH, samozřejmě, šmarjá... :)

      Vymazat
  28. Tak jsem se do toho po mírném váhání pustila - a jako dárek pro kamarádku k narozeninám jsem se vyhecovala ke čtyřem barevně odlišeným dávkám. A myslím, že výsledek byl nad očekávání :-) Vyloženě zmršených bylo celkem asi 6 kousků (z první várky - málo vyklepaný bublinky), s každou další už to bylo jenom lepší :-) Dutý prakticky žádný, jenom některý mírně rozlitější, ale to se vychytá :-) Takže moc děkuju za recept, tiky, triky a povzbuzení :-) Kámoška byla nadšená a makronky asi moc dlouho nevydrží :-) Alča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je skvělá zpráva, mám radost s Vámi :) Ani žádný duťáky, je vidět, že se sněhem jste se správně pomazlila! Gratuluju, kámoška má dobrou kámošku :)

      Vymazat
  29. Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Dnes jsme již na čtvrtý pokus dělali tyto malé potvory :-) První pokus dopadl prakticky nejlépe (dokonce bych řekla povedly se, měly nožky, byly hladké). Jejich výroba probíhala prapodivným způsobem, kdy se nám zdál sníh až jakoby přešlehaný, pak jsme tedy vyředili vanilkovým aroma a docela dlouho míchali v konečné fázi a kupodivu to dopadlo dobře. Druhý a třetí pokus už tak slavné nebyly, výrazně nám popraskali, ač se zdálo být s těstem všechno v pořádku. A dnes, čtvrtý pokus. Všechno se dálo v pořdku až na mírně pokřupávající cukr v již vyšlehaném sněhu. Poté jsem přidávala postupně směs mandlí a mouky a po úplném zamíchání čekala, kdy to začne řídnout a ono nic, bylo to neusále jako beton a to si troufám říct, že jsem míchla více jak padesátkrát. Nevíte prosím čím by to mohlo být? Předem děkuji za odpověď. Peťa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, to máte tedy opravdu komplikovaný případ. První pokus bych na úspěch, podle Vašeho popisu, fakt neodhadovala.. S tím posledním, kdy těsto odmítalo zřídnout Vám bohužel taky neporadím, nikdy se mi nic takového nestalo, těsto se vždycky dříve či později macaronage poddalo a zřídlo, jak mělo. Určitě by tedy ve sněhu neměl být pokřupávající cukr, ale ten to asi těžko sám způsobil. Bohužel asi nezbyde nic jiného, než zkusit znovu, tak jak to mělo mnoho z nás... Někdo makronky střílí od prvního pokusu bez problémů, některým z nás to trvá déle. Přeju hodně štěstí při pátém pokusu :) Jinak to popraskání je podle mých zkušeností buď hodně rychle vyšlehaným sněhem a pak nedostatečně umíchaným těstem, nebo hrubou směsí mandlí.. Zkoušejte dál.

      Vymazat
  30. Já moc děkuji za recept!
    Nejsem zdatný cukrář a i tak se vše povedlo na jedničku s hvězdičkou. :)
    Nožky naskočily, byly krásně hladké a nadýchané a ani nebyly duté.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tom případě mám pocit satisfakce s Vámi :) Doufám, že i chutnaly!

      Vymazat
  31. Milá, drahá, zlatá kuchto
    Joooooooooooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    a že jsem se s nima natrápila, důvěrně jsme jim říkaly Ty mrchy, ale díky Vám se na mě smějí dokonalé hladké nohaté plné zázraky a já mám sebevědomí jak horolezec po K2.
    Díky díky a ještě jednou díky
    jinak blog je boží, jste jednička
    Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, z Vašeho komentáře je krásné cítit ta euforie, to je paráda! :) Jsem moc rada, ze se Vám makronky povedly, vím, jaký je to pocit ;) A taky diky za pochvalu blogu, je hezké vidět, ze se líbí a je užitečný!

      Vymazat
  32. Kuchtičko, tak jsem se do toho konečně taky pustila - a že mi to trvalo (skoro rok). První se nádherně povedly - mám radoooooost. Druhý a třetí plech jsem dala do trouby současně a popraskaly.. no je pravda, že jsem měla zajímavý televizní (troubový) zážitek :) Jsem spokojená, že vím, že to jde a teď už jen ladit :) P.S. děkuji za skvělý popis, přečetla jsem jich mraky, ale zase jsem se vrátila k tomuto :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terez, mám radost s Tebou, je to velká satisfakce, pokořit makronky :) Psala jsem Ti odpověď přes formulář, snad Ti došla :)

      Vymazat
  33. Dobrý den Kamčo, více jak rok jsem se psychicky chystala na makronky a díky vašu blogu jsem po roce a kus je dotáhla do "zdárného" konce. V létě jsem je objednala na oslavu od paní,co peče na zakázku, ale nebyly to makronky, ale (maxi)ronky a i toto mě přimělo čelit makronkove výzvě. Jak jste psala výše, dostupná literatura a zkušenosti dokonalých cukrářek spíše odradily mé počínání, ale až vaše řádky mi dodaly kuráž a tak jsem začala nakupovat suroviny a jednoho dne se do toho s velkým respektem pustila. Tímto vám moc děkuji za odvahu, kterou jste mi dodala. Vajíčka jsem měla domácí,bílky 1,5dne pokojové teploty odležene,postupovala jsem krok za krokem a makronky se povedly na jedničku. Nožku měly vyskočenou (přiblížily se nožce Táni Kuchařové) ani nepopraskaly a ani nebyly duté. Moje milované sestry mi rovnou udělily makronkovy řád a už mi pomalu zajišťovaly makronkovou živnost při rodičáku :-D týden na to jsem do nich šla znovu s tim, že se určitě povedou a katastrofa střídala zemětřesení a zemětřesení stridalo další katastrofu-no děs, běs-popraskaly, nešly odlepit z papíru a nebyly duté,ale vykuchane! Ponaučená samozřejmě jsem a v týdnu se na ně chystám znovu opět s velkým respektem. Podlehla jsem totálně jejich kouzlu. Naštěstí chlapovi chutnají i šišatý, vykuchany a popraskany a moje dvouletá dcerenka jen říká "eště eště" (té na tvaru ani struktuře zatím nesejde). Zdravím z Pardubic a přeji vám další nejen kuchařské úspěchy Renča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Renčo, díky za popis Vašeho dobrodružství s makronkami, je to peklo, co? :D Vím, jak se cítíte, jaké to je, když se jednou povedou a pak NIC, NIC, NIC, z trouby lezou jen další mrzáčci.. Ale působíte, že už jste stejně moc daleko v tom šílenství, že dokud je nezačnete "chápat" a sypat z trouby jednu jako druhou, stejně toho nenecháte :D Svěřím se Vám s mou poslední příhodou - po nastevení ISO na svoje makronky jsem se do nich nedávno pustila pro kamarádku.. měla jsem zamražené bílky, takž aspoň v tomhle "bez práce".. Ale ouha.. Tří várky za sebou vylezly plné zprzněnců, brečela bych.. Až mi došlo zkusit to s čerstvými bílky.. a ejhle. Standard byl zpátky. A zase jsem chytřejší, že bílky z mrazáku ano, ale na omezenou dobu. Přeju Vám hodně zdaru a brzy, ať nemusíte v létě šílet u trouby a užívat si klidu, třeba na pikniku s makronkami jako sladkou tečkou :) Zdravím do Pardubic!

      Vymazat
  34. Kamilo, asi Vás miluju. Po několika neúspěšných pokusech z minulých let jsem si řekla, že těm malým potvorám dám poslední šanci a zkusím makronky ještě jednou podle Vašeho receptu. Povedl se hned první plech. A každý další taky. No prostě byly úžasné. Takže díky za recept, opravdu funguje...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, to mám opravdu radost, že můžete v klidu spát, když se ty potvory konečně povedly :) Zjevně to máte z těch předchozích pokusů v ruce!

      Vymazat
  35. Já jsem svoje první makronky pekla nedávno. Všechno bylo jak mělo, makronky byly fakt super, až jsem byla sama ze sebe překvapená. Naplnila jsem je svařenou a přepasírovanou dávkou jahod (samozřejmě vychlazenou) následně smíchanou s mascaropone a na druhý den byly nasáté jak houba, takže jsem je návštěvě nenabídla..Všude se píše, že se mají nechat uležet a tak, ale mě se z toho stal šmejd :-) je na vině právě mascarpone, že se z nich staly takové násosky? Jaká náplň mi zaručí, že makronky budou i naplněné super i za dva dny? Díky :-)

    OdpovědětVymazat
  36. Dekuji mockrat za uzasne rady. V kuchyni jsem laik a na slozitosti jsem si moc netroufala, ale makronky me zajimaji a hrozne jsem si je chtela vyzkouset a vcera jsem zkousela jiny recept a dopadlo to katastrofalne. Dnes jsem zkousela Vas recept a jsou krasne. Diky Vam jsem je zvladla hned na druhy pokus. A i jako kuchynske nemehlo jsem je zvladla a jen diky Vasemu uzasnemu popisu i povzbuzeni. Dekuji mockrat odted kdyz nebudu vedet zabrousim k Vam pro radu, nejenze jste mi pomohla, ale vtipnym pojetim clanku i pobavila. 😊😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda, Vy jste mi udělala radost! Jsem opravdu moc ráda, že Vám to takhle pomohlo ke krásným makronkám hned na druhý pokus! Já takové štěstí neměla :) Třeba to bylo trochu i tím povzbuzením ;) Ať se i dál daří, mějte se hezky

      Vymazat
  37. Tak včera jsem makronky zkoušela poprvé. Vypadají super. Mám nožku, jsou hladké, praskla jedna ze 100. Ale mám tam ale. Vnitřek mi připadá tuhý, trochu se lepí na zuby, jakoby zdrclý, ale dutina tam není. Máte pro mě milá kuchto nějakou radu? Děkuji moc za Váš čas a případnou radu. Daniela

    OdpovědětVymazat
  38. Dobrý večer, tak dnes som piekla podľa vás, s vareskou pootvorené dvierka. Krásne sa podarili. Dva týždne som piekla podľa rôznych receptov. Boli dobre, len nemali tu peknú nožičky. Dnes sú krásne, aj s nozickou. Tak sa im vytešujem.
    Napečiem ich, aby som mala pripravené na Vianoce. Ešte raz Vám ďakujem. Betka

    OdpovědětVymazat
  39. Kami, musím říct, že jste fakt dobrá pisatelka.. :) první várku podle jiného popisu (z jiného blogu) mám už za sebou, ale nebyla jsem s ní tolik spokojená (přece jenom vychytat dobrou hustotu a pak i teplotu trouby..), ale po přečtení vašeho receptu mám chuť si vzít dneska půl dne volna v práci a nakráčet si to rovnou domů do kuchyně a péct makronky znovu a znovu! Děkuji. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dominiko, tak to potom blog splňuje účel, jak psaní, tak fotky, krom receptu, by mělo lákat k vyzkoušení.. :) Tak děkuju za zpětnou vazbu a doufám, že se do nich někdy pustíte :)

      Vymazat
  40. Dobry den, robila som makronky podla vasho receptu, no maju malu chybicku. Nozicka sa sice vytvorila, ale akoby vytiekla doboku, tak makronky maju okolo seba taky prstenec. A este nemam ich pekne hladke a leskle, ale su take zrnite, ani spicka sa z nich nestratila. V com moze byt chyba?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, zkuste si prostudovat článek o problémech s makronkami. Matně si vybavuju, že když takhle explodují ven, je to příliš vysokou teplotou. Hladkost a lesk je o vymíchání těsta, i to, že se u Vašich neztratila špička, by napovídalo, že jste ho měla míň vymíchané. Hladkost, resp. zrnitost je záležitost jemnosti namletí mandlí.

      Vymazat
  41. Dobrý den Kamčo, pokouším se o makronky dle vašeho receptu (rozvarové dělat nechci!, i tak mi přijdou strašně sladké a při představě dalšího čtvrt kila cukru navíc se mi kroutí prsty na nohách :) ) a mám problém...daří se mi napovrch perfektně - krásně hladké,lesklé, super nožička...ale! jsou uvnitř duté! Už vážně nevím, co s nimi...mám troubu kde lze nastavit teplotu po 5 stupních a při 150 mi strašně moc naskočí nožičky a pak se roztáhnou do stran a nejsou vůbec pěkné a při 145 stupních sice mají krásnou nožičku pod sebou, ale i po 20 minutách uvnitř nejsou dopečené a jsou duté a přitom povrch se už připéká a hnědne. Zkoušela jsem prostřední i spodní příčku, ale i tak se mi nedaří tento problém nějak řešit. Už jsem jich nadělala stovky při různých délkách pečení od 15 do 25 minut, ale problém je pořád stejný a nejsem schopná už nic vymyslet...napadá Vás, čím by to mohlo být nebo nějaká rada, jak se toho zbavit? Můžu poslat i foto, jak to vypadá. Moc děkuji Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Báro, zkuste prostudovat post "troubleshooting" o problémech při pečení makronek. Přiznám se, že už makronky skoro nepeču, a tak se mi i to peklo a jeho důvody, které může při pečení makronek nastat, trochu zstřelo mlhou. Nicméně, co si pamatuju, rozjetí nožek do stran je způsobeno příliš vysokou teplotou, zkuste o pět stupňů snížit. Ten problém s dutými skořápkami bývá, myslím, přemíchaným sněhem, není to znát na pohled, ale už je to moc.. Což je třeba si vychytat praxí a pečením.. Asi až na výjimky si všichni s makronkami projdou trochu očistcem.. Ať se daří a jste spokojená cukrářka :)

      Vymazat
  42. Dobrý deň chcela by som sa spýtať, že ak mám teplovzdušnú trubu tak na akú teplotu ich mám dať? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, upřímně, s horkovzduchem nemám u makronek zkušenost, ale začala bych, řekněme na 140°C a uvidíte. Ať se daří :)

      Vymazat
  43. Zdenka Žáčková24. dubna 2017 v 18:14

    Přeji krásný den, ikdyž ne tak moc pro mě. Včera jsem si celý den dodávala odvahu, abych šla do makronek. Takže jsem s nimi strávila celé dnešní odpoledne. Přečetla jsem si celou diskuzi, abych veděla čeho se vyvarovat. Prostě poctivá studentka. První plech - úžasné!! Krásné tvary, krásné nožky a (a to se hodně divím) ani jedna dutá! Druhý a třetí plech - katastrofa. Stalo se mi něco o čem jsem tady ještě nečetla. Po chvilce, kdy měli začít dělat nožky, se makronky jakoby vylily. Vršek byl pořád lesklý, nepopraskaný. Ale makronky vypadaly jako kdyby na mě vyplazovaly jazyky. Nestydy! A to jsem po prvním plechu obvolala půlku rodiny. Aby věděli jak jsem dobrá. Vůbec mě nenapadá kde jsem udělala chybu. Dělala jsem vše jako při pečení prvního. Váš recept je úžasný a já moc děkuji. Zajímavé je, že ani ty vyplazené potvůrky nejsou duté. Ale ten vzhled. K pláči :´(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmmmmmmmmmmm, no teda, makronky mají způsoby, jakým člověku srazit hřebínek, že? Upřímně, jediné, co mě napadá v souvislosti s dalšími plechy, je vyšší teplota trouby. Když se těsto jakoby vylije zpod toho zaschlého kloboučku, bývá to způsobeno právě příliš vysokou teplotou v troubě a příliš rychlou expanzí sněhu. A jak je klobouk suchej, nikudy jinudy, než stranama, to nejde. Nemohlo by to být tím? Jinak tedy fakt nevím. Ale obvolání rodiny mě dojalo, chápu Vás :) Dejte jim ještě šanci, já se k hezkým makronkám taky propekla skrz plné odpaďáky sladkých zrůd a vagony sprostých slov :)

      Vymazat
    2. Zdenka Žáčková26. dubna 2017 v 20:39

      Skvělé, s teplotou to určitě zkusím, příště. A myslím žě to bude brzo. Manžel chválil, zbaštil i ty zrůdičky a ještě říkal že jsou přece krásný. Takže děkuji za úžasný recept i za něj :) A těším se na další cukrařské výzvy na vašem blogu! :D

      Vymazat
  44. Kamilo, přeji Vám krásný den a moc Vám děkuji za perfektní recept! Prvně jsem zkoušela recept s rozvarem - no a katastrofa. Po vytažení z trouby spadly dolů a půlka těsta zůstala na podložce. Podruhé jsem si řekla, že to zkusím podle Vás a jsou krásné - mají nožičku, nejsou duté.
    Mám dnes obrovskou radost a to díky Vám. Připadnu si děsně šikovná:-). Jako kdybych uběhla maraton. Je mi jasné, že se příště nemusí zadařit, ale já to určitě nevzdám.
    Ještě jednou DÍKY!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Vás a gratuluju k uběhnutí maratonu s makronkama! Napodruhé se mi teda určitě nepodařily, takže gratulace je na místě :) Jsem moc ráda, jestli Vám tenhle recept k úspěchu pomohl a přeju, aby Vás neopustil ani napotřetí a tak dál! A děkuju za echo :)

      Vymazat
  45. Dobry den...super recept...jen tedy nemela jsem makronky,ale mandlove placky...ale nevzdam se...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A krem slany karamel nema chybu...ten se mi povedl

      Vymazat
    2. Dobrý den, tak co, už jste ty primadony francouzský pokořila? Je to děsně frustrující, ale o to je pak to vítězství sladší ;) Slaný karamel je dokonalost, to jo. Tak hodně úspěchů!

      Vymazat
  46. Hezky den, vase makronkove povidani a navod je uzasny a tak vtipne napsany, ze mne to bavilo od A do Z.:-) A co vic, dodala jste kuraz k nejedne makronkove vyzve!Zkusila jsem uz 2x naprosto presne podle navodu, mam suroviny totožné s kamaradkou, ktera je dela luxusni a pres to vsechno mam testo vzdy jako lepidlo, tuhe a cim dele tru, tim je to rekla bych horsi.Pritom jsem zkoušela i pocitat zhruba 50x, presne jak jste psala:-D Mam stejny robot jako vy, premyslela jsem zda nejak jinak nesleha bilky, ale tim to asi taky nebude. Kdyz vsypu do bilku 1.polovinu smesi mouky s mouck.cukrem, je hmota krasne hladka, rekla bych skoro finalniho vzhledu, jakmile prisypu druhou testo je hrube, tuhe a skoro se neda vytlacit ven z plnice na testo :-(((Napada vas prosim cim by to mohlo byt??Moc dekuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Nikolo, v první řadě děkuju za pozitivní a milý komentář, jsem ráda, že jsem Vám aspoň dodala odvahu. K tomu kurióznímu problému.. upřímně, moc mě nenapadá, co by to mohlo způsobovat, sama jsem se s podobným problémem nesetkala, resp. pouze když jsem dělala pokusy a místo mandlové moučky použila strouhaný kokos. Tam se to ovšem dá čekat. Máte bílky odvážené? Když se odvážete a zkusíte zapomenout na to, že byste měla pohyb udělat cca 50x a uděláte ho třeba 100x, opravdu tam není žádný rozdíl? Logicky totiž by těsto mělo zřídnout, jak z něj stěrkou "vytíráte" vzduchové mikrobublinky. A ještě poslední věc - výsledné makronky jsou jaké? Vyskočí? Popraskají? Explodují?

      Vymazat
  47. Dakujem za Vase cenne rady..vdaka tomu mi makronky vysli :)

    OdpovědětVymazat
  48. Dobry den Kamco,

    Prosim vas o radu. Koupila jsem si pytlik mletych mandli a zajimalo by me, jestli se mi z nich mohou vubec makronky povest? Naposledy mi totiz z toho v mixeru vznikla mastna hmota a o tom, ze by to pak slo jeste presit, to uz vubec nemohla byt rec.
    Chtela bych tedy vedet, jestli je ta moucka potreba udelat z celych mandli, ktere rovnou pomelu s cukrem nebo jestli muzu uz ty pomlete mandle umlit z cukrem, aniz by z toho vznikl ten kekel? Nebo je potreba koupit nejakou uplne specialni mandlovou mouku? Chtela bych eliminovat mozne nedostatky, nez se do toho znovu pustim 😊 dekuji
    Madla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Magdo, moc se omlouvám za to neomluvitelné zpoždění, s jakým reguju, poslední půlrok je prostě nějak moc fofr.. :( Možná jste situaci už nějak vyřešila, možná se Vám odpověď bude hodit. Přiznám se, že už z důvodu rychlého žluknutí ořechů a jim podobných plodů, používám na makronky celé mandle (a klidně i se slupkou). Mixuju, resp. sekám je vždy společně s moučkovým cukrem, pak právě nevznikne ten kekel /boží slovo btw.!/, protože moučkový cukr zabrání zolejovatění mandlové moučky. Samozřejmě je třeba pak vše přesít a případné větší kousky mandlí vyhodit, ale je to fakt způsob, který se mi osvědčil nejvíc.
      Ať se makronky daří :)

      Vymazat
  49. Dobrý den, možná tu již tenhle dotaz padla já ho jen přehlídla...když si chci vyrobil mouku sama doma tak 125g jsou jen mandle nebo mandle s cukrem + pak další cukr. Děkuji moc za odpověď chtěla bych vyzkoušet tak ať mám větší šanci na úspěch :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, 125 g jsou mandle, melu je s 200 g moučkového cukru. Pak se ještě přidává krupicový cukr do bílků při šlehání, jak je popsáno v postupu. Ať se daří.

      Vymazat
  50. Hezký den, Kamilo, dnes jsem vyráběla makronky již podruhé. Napoprvé z jiného blogu. Ty byly hladké, ale bez nohy. Nyní se mi povedly celé popraskané s malou nožkou a to jsem dělala vše podle Vás. Dokonce jsem při macaronage zlomila stěrku ��. Těsto padalo po troškách jako láva. Přišlo mi ale, že spíš houstne tím vymícháváním bublin. Pekla jsem na 150, bílky byly teda z mrazáku, povolené. Ptám se Vás tedy zoufale, kde jsem udělala chybu? Děkuji za Vaše rady. Máte skvělý blog! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Vás a omlouvám se, že jsem nezareagovala na zprávu z kontaktního formuláře, připadám si jak v centrifuze a trochu nestíhám a zapomínám :) Obávám se, že nevím, co jste mohla mít za problém. Napadá mě teplota, já svého času musela péct i na 140, ty trouby jsou bestie nevyzpytatelné. Za další ty bílky - jen osobní zkušenost, jednou jsem je měla v mrazáku asi 3/4 roku a tři várky makronek letěly do koše. Pak jsem udělala z čerstvých a byly předpisové. Nepropadejte zmaru a zkoušejte, mně to trvalo snad půl roku.. Je mi líto, že pro Vás nemám jednoznačnou odpověď. Děkuju za přízeň a milá slova :)

      Vymazat
  51. Jste milá, děkuji za podporu. Po menší pauze bez sladkostí, přece jen js si teď už osladila život moc :D, se budu snažit dál. I tak se ty ploché rozpukané bestie dají jíst, například s Vaším karamelovým krémem. Děkuji za recepty i skvělé počtení ! :)

    OdpovědětVymazat
  52. Dobrý den....prosím vas a recept na ten slabý karásek by ste mi dali...😊

    OdpovědětVymazat
  53. malo byt slany karamel😊😊😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když si najdete záložku makronky, najdete tam recept na makronky s krémem ze slaného karamelu ;)

      Vymazat
  54. Dobry den, dekuji za super receptik, se kterym se makronky hezky povedly. Jen bych mela maly dotaz... Cim to je, ze mam testo vzdy dost tuhe a ani po celkem dlouhe dobe makronkovani mi nechce zridnout 🤔 dnes zkousim podruhe tento recept a opet to stejne.

    OdpovědětVymazat
  55. Na makronky jsem se hodně dlouho odhodlávala, ale nakonec jsem si troufla. Hlavně mi k tomu pomohlo pořízení hnětače těsta. Na poprvé se teda moc nepovedly, na podruhé byly zase hodně vysušené. Ale třetí várka už dopadla relativně dobře. Chce to vědět přesně, jak trouba peče a umět s ní pracovat. Prostě taková vyšší dívčí. Ale ten výsledek je dokonalý. :)

    OdpovědětVymazat