Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

16. 2. 2014

DÝŇOVÉ CURRY - LISTOPADOVÉ ANTIDEPRESÁRIUM

Od poloviny léta, které ne vždy snáším dobře, vystupují-li teploty příliš vysoko, se těším na ochlazení s nadcházejícím babím létem a podzimem. Krom toho, že chodím po venku a má široká slovanská duše se dojímá nad barvami a genialitou přírody jako by mi bylo tři sta let jde s pozdimem nutně ruku v ruce sezóna dýní. Zbožňuju je! Jsou krásné, přizpůsobivé a syté. A protože miluju taky cizrnu a asijská jídla, dala jsem dohromady, viděno mými chuťovými buňkami, lahodné vege curry, které vás s příchodem těch odporných inverzních dnů zahřeje na těle i na duši. Jako správný sysel syslovič jsem nakrknila nějaká hokaida i na zimu, aby mi nebylo líto, že ten podzim tak rychle utekl a do dalšího je daleko. No a protože jsem taky něco jako Matka Tereza, dělím se o tu perlu s vámi, třeba vás taky zahřeje. Teda pokud nebudete líní a uvaříte si ji. S dýněmi se momentálně trhají pytle vlevo vpravo. Tak hybaj.


Edit roku dvoutisícého dvacátého, ano, onoho památného covidového posraného roku:
Tohle curry jsem nevařila několik let. Před pár dny jsem vzala dýni na milost, neb ji mužátko přivezlo z nákupu a jala jsem se vrátit do historie. Dýně se mi za ta léta malinko přejedly, ale tohle curry jsme tak milovali, že jsem se rozhodla zkusit, jak moc se nám za těch několik let změnily/vyvinuly chutě. A zjistilo se, že trochu jo. Proto jsme skončili s trochu jiným, a věřím, že lepším, curry. Neudržela jsem se a nebyla schopná následovat ani vlastní recept. Bylo mi to nějaké málo aromatické a výrazné, plus, nechci se holedbat, ale za těch pár let jsem se přece jen jako kuchařka o kousek posunula. Trochu jsem obměnila koření a dovoluji si pozměnit i původní recept, protože to bude ku prospěchu věci. Pokud ne vy, já se k němu budu vracet na sto péro.



Ingredience:


1 střední/ větší dýně hokaido/jiná dýně, např. muškátová nebo menší "halloweenová"
250 g cizrny v sušeném stavu/ 1 (ať nežeru, klidně 2) plechovka sterilované cizrny
4-5 brambor
2 střední cibule
6 stroužků česneku
pořádný kus čerstvého zázvoru, cca 6 cm
1 lžíce tandoori koření
1 lžíce garam masala
1 lžíce thajské curry pasty (červené/massaman curry)
6 tobolek kardamomu, nakřupnutých naplocho nožem/paličkou
2 bobkové listy, ideálně ty indické
200-300 ml kuřecího/zeleninového vývaru
400 ml plechovka kvalitního kokosového mléka - miluju Aroy-D
1 plechovka sterilovaných rajčat
tamarindový koncentrát podle chuti
sůl dle chuti
třtinový cukr dle chuti
3 pol. lžíce oleje 
pískavice řecké seno - sušené lístky


Postup:

1. Namočte si cizrnu, klidně přes noc. Vodu slijte a dejte vařit do neosolené vody. Pečlivě omyjte dýni hokaido, vydlabejte a nakrájejte na cca kousky velikosti sousta. Stejně nakládejte s jinými druhy dýně, jen je před nakrájením musíte oloupat. Oloupejte a nakrájejte brambory na kostky.

2. Připravte si cibuli, česnek a zázvor. Cibuli nakrájejte na středně hrubo, česnek a zázvor na drobno. 

3. Cibuli osmahněte na oleji, dokud lehce nezezlátne, přihoďte zázvor a zhruba po dvou minutách česnek. Orestujte, dokud česnek nezačne trochu zlátnout.

4. Přidejte celý kardamom, curry pastu, trochu zarestujte, přidejte sypké koření a zase chvíli zarestujte, dokud se všechno nerozvoní. 

5. Zalijte kokosovým mlékem, přidejte dýni a brambory, a zalijte vývarem tak, aby bylo vše tak akorát potopené. Přidejte bobkový list, sůl a cukr podle vašich chutí. Nechte vařit bez poklice na střední výkon.

6. Až jsou dýně a brambory skoro měkké, přidejte slitou vařenou cizrnu a konzervu rajčat. Nezapomeňte ani na tamarindový koncentrát, toho přidejte tolik, aby vám výsledná chuť hezky ladila - sladká, slaná, kyselá. Nechte ještě cca půlhodinku vařit bez poklice, aby se omáčka trochu zredukovala - to hodně závisí na moučnosti brambor a dýně, a taky trochu na rajčatech. Nakonec přidejte zhruba lžíci pískavice, pokud jí disponujete. Pořád to asi ještě není koření, které by bylo široce dostupné. Je to ten jeden "final touch", který tomuhle jídlu dodá ten autentický, indický punc, nicméně i bez pískavice je to skvělé, chuťově bohaté jídlo, které je jako stvořené na listopadové plískanice a lezavé počasí. A taky se teda připravte na to, že to u vás doma bude smrdět jak v Dillí. Ale je nutné přinášet oběti, no ne?



Užívejte si jen tak nebo bagrujte s basmati nebo jasmínovou rýží a čerstvým koriandrem. Myslím, že tohle jídlo je taky přístupné všemožným úpravám. Chcete-li s masem, vyměňte cizrnu za kuřecí či krůtí maso, skvělé bude i tofu, chcete-li přidat zeleninu, zkuste batáty, zelené fazolky nebo třeba růžičky květáku.  Nechcete-li kari, pak toto jídlo nevařte vůbec.

Žádné komentáře:

Okomentovat