Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

23. 3. 2014

VEPŘOVÁ ŽEBRA... BŮH VĚDĚL, CO DĚLÁ

Jestli jsme my ženy vznikly z Adamova žebra, mám za to, že byl Bůh zrovna po večeři a ještě si ocucávaje prsty ulepené od vepřových žeber, nechal se volně inspirovat a řekl si "žebra jsou kouzelná, zkusím z nich něco vyčarovat".. A tak jsme vznikly my, dámy! A ne že bych chtěla něco dalšího naznačovat, jako třeba nějakou druhovou zpřízněnost mužů s těmi žebry, co Bůh povečeřel nebo tak. Protože my nesmíme ani naznačovat!



Taky jsem nechtěla, aby prasátka žárlila a záviděla kravičkám, když jsem tu tak opěvovala ta hovězí žebra. Vzala jsem tedy recept od stejného otce, Gordona Ramsayho (skloňování cizích příjmení je fakt konina!), a zrealizovala. Pravda, trochu jsem si zababicovala, ale fakt nepoletím do Makra pro Shaoxing víno, ani pro sherry. Šlo tam normální suché bílé a japonské sladké rýžové víno, po kterém jsem při nákupu na sushi omylem drapla místo rýžového octa. Shaoxing víno je z fermentované rýže a hojně se používá na vaření. Já s ním vařila jen jednou, a to voňavé kuřátko po čínsku, možná se k němu taky někdy dostanu.

Ve snaze trochu zatočit s nepotřebnými zásobami sádla na vlastních tělech, najeli jsme s chotěm na systém "přísně racionální pracovní dny a volné víkendy". No a pak to takhle končí.. Ale když já je prostě musela zkusit! No řekněte, dá se tomuhle odolat?


Nepoužila jsem žebra, ale bůček s kostí, taková trochu bohatější verze. Dnes ale stejně prorostlý bůček skoro nepotkáte, je samé maso, tak jsou to vlastně žebra s trochou masa navíc.

Dejte si záležet a žebra před tím, než na ně přijde tekutina, opravdu pořádně opečte. To je pravidlo s  víceméně jakýmkoliv masem. Udělat tu lahodnou hnědou krustu chcete na steaku, stejně jako na kachních prsou, kuřeti nebo mase, které se potom bude vařit v omáčce. Je to krok, který jídlu dá chuťově  úplně jinou dimenzi a barvu navrch. Orestování vyvolává tzv. Maillardovu reakci, jak jsem se dočetla v úžasné knize od Hestona Blumenthala. Aminokyseliny v potravinách bohatých na bílkoviny (a nejen v těch, to samé je třeba i u chleba, ta kůrka, co?) začínají vlivem vysoké teploty okolo 120C reagovat s dalšími složkami, hlavně cukry, a vytvoří maximální paletu chutí a vůní. Takže buďte trpěliví a opravdu dejte žebrům vědět, kdo tady šéfuje. Stejně jako NIKDY nezapomínejte deglazovat pánev nebo hrnec, ve které jste opékali maso. Jinak přijdete o všechnu tu dobrotu, která se přichytila ke dnu. Často se deglazuje vínem, sherry, pivem, ale i vývarem nebo prostě vodou. Tak, tolik teorie, teď co k tomu zázračnému čuníkovi budete potřebovat.

Příprava se nepodceňuje. Med se nezúčastnil, na plech už se dostavil
Ingredience:
1,5 kg vepřových žeber
5 cm zázvoru nakrájeného na co nejtenčí proužky
4 stroužky česneku nakrájeného na tenké plátky
2-3 lžičky vloček z chilli papriček
1 lžička celého pepře
3-4 hvězdičky badyánu
4 polévkové lžíce medu
150 ml sojové omáčky
3-4 polévkové lžíce rýžového octa (vína z červeného octa)
300 ml Shaoxing vína nebo středně suchého sherry. Pokud nemůžete/ nechcete shánět, zalijte žebra bílým vínem, černým pivem, budou luxusní taky!
400 ml kuřecího vývaru
5 jarních cibulek nebo normální cibule
sůl a pepř

1. Žebra omyjte a osušte papírovými kuchyňskými utěrkami. Osolte a opepřete, koření vtlačte dlaní do masa. V pekáči maso zprudka orestujte do hněda ze všech stran.
2. Postupně na maso házejte, lijte a sypejte - zázvor, česnek, chilli vločky, pepř, badyán, med, a nechte trochu zkaramelizovat.
3. Pak přidejte sojovou omáčku, ocet, víno/pivo, cibulky nebo cibuli a vývar. Přiveďte k varu a minutku vařte. Mezitím ochutnejte a případně dolaďte medem, octem, chilli, sojovkou, každý máme jiné chutě.
Takhle žebírka mávají před odchodem do trouby, ...
4. Vložte do trouby vyhřáté na 180C a pečte 40 minut. Obraťte žebra a pečte dalších 40 minut.

.. takhle mávají po návratu z dovolené,..
5. Vraťte na sporák a nechte vařit, dokud omáčka nezhoustne na božskou lepkavou smůlu. V té pilně koupejte žebra, aby z toho taky něco měla, obracejte, natřásejte ze všech stran, ať jsou celá obalená. Určitě se vyplatí nikam neodcházet, je potřeba maso hlídat, rádo se při redukování omáčky přilípne k plechu a to my jistě nechceme, po té péči to celé připálit, že ano.. Mno.. Celkově omáčku zredukujete dobře o polovinu.

..takhle končí, když jste s nimi hotoví na sporáku, ..
6. Pokud jste extra rafinovaní, můžete žebra nechat v lednici nechat válet v tomhle sirupu, tak se chutě ještě zintenzivní a uleží. Pak jim dejte 20 minut v troubě a můžete si nechat urvat ruce zfanatizovanými strávníky.

.. a takhle, když jdou do vás.
Musím říct, že výsledek předčil má očekávání, nechci se vytahovat, ale lepší žebra jsem v životě nejedla.. Čo s tým?

Bodrou chuť!


35 komentářů:

  1. Tak takový bůček jsem ještě nežral. Ač moje rodina v životě bůček nejedla že je to odporně mastné maso, po této mňamóze jsem přišel o ruce a jak řekla má manželka - prase by mohlo být jen ze samého bůčku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No konečně tuhle prasárničku něco docenil! Nejpopulárnější recept na blogu a neměl, chudák, jedinej komentář :D Mám to stejně jako manželka, bůček je úžasnej! Příště můžete zkusit bůček v téhle úpravě, je to taky hříšně dobrý http://nuselskakuchta.blogspot.cz/2015/02/silvestrovske-pozustatky-veprove-koleno.html. A díky za pozitivní ohlas :) K.

      Vymazat
  2. Nedá mi to a musím žebra taky pochválit, vážně žrádlo☺. Zítra jdu na ně už po třetí, manžel je miluje. Skvělé receptíky☺. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, jsem ráda, že vám chutnají tak, jak nám! Není to úplně dieta, ale čert ji vem 😊 Mějte se hezky. K.

      Vymazat
  3. Absolutně krutopřísně výborné!!! Taky už potřetí. Děkuji moc. Mirek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě těší, že nebude matroš na žebra jen z nás 😄

      Vymazat
  4. Už jsem je podle vás jednou dělal a perfekto :-). Akorát jsem to trošku přehnal s medem a byly sladší než by měly. O víkendu se na ně chystám zase, ale to už se budu krotit

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že Vám chutnaly a přeju, ať tentokrát klapnou na 100% :)

      Vymazat
  5. Dnešní druhý pokus mě definitivně utvrdil v tom, že příště úplně bez badyánu. Dala jsem ho tam méně a přesto nám tam ta ostrá lékořicová chuť strašně vyčnívá a vůbec nesedí. Taky mi ujela ruka s chilli vločkami, ale to se doladí. :-) Každopádně díky za skvělý recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu? To by mě vůbec nenapadlo. On tam ten badyán coby ingredience zapadá a nemyslím, že by to prebíjel, ale je pravda, že to je koření, které ne každý miluje. Takže pro Vás příště bez 😉

      Vymazat
  6. Paní Kamilko o víkendu jsme měli návštěvu a já dělala ty vaše žebra teda smekám recept výborný koření super a všichni se olizovali jako vždy prostě famozní

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéééé, Lenko, to mám radost! Tyhle žebra jsou fakt bomba, to je pravda, Gordon ví, co dělá :)

      Vymazat
  7. jo Gordon ,ale vy hlavně vyzkoušíte a potom najíždíme my ostatní a jinak na grepfruitový dortík se chystám o víkendu ha ha

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda a jsem ráda, že jste ochotní zkoušet :) No s grepfruitovým dortem dejte vědět, to jsem napnutá jak špagát!! :)

      Vymazat
  8. Úžasné jídlo, dělám ho již po druhé. Moc děkuji za recept, super.

    OdpovědětVymazat
  9. Dnes jsem byla u nás v řeznictví a tam se už ptají jen co mě vidi co to bude koleno? líčka? žebra? Tak pro jistotu beru vše co mají Ach jo

    OdpovědětVymazat
  10. To víte že jo a hlavně když je to vše tak dobroučké

    OdpovědětVymazat
  11. Dnes jsem upekla žebírka podle vašeho receptu na svoji zítřejší oslavu 50.Jen víno jsem použila Portské :-) Když jsem je ochutnala, skoro se mi podlomila kolena...wow. Už se těším jak se budou všem dělat boule za ušima. Marta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No teeeda, to moc ráda slyším, že minimálně oslavenkyni chutná! :) Doufám, že jste si oslavu užili a že se vše vyvedlo ;)

      Vymazat
    2. Oslava byla luxusní. Upekla jsem asi 4 kila žebírek a na stole se po nich zaprášilo jako když střelíte do hejna vrabců :-D

      Vymazat
    3. To je fantastický výsledek, Marto! :) Až přemýšlím, že je uklohním na svoje nadcházející čtyřicátiny, neměli jsme je hříšně dlouho!

      Vymazat
  12. Nádherná pastvu pro oči hnet zítra vyskouším to nejde odolat už se těším jak malý kluk za recept díky

    OdpovědětVymazat
  13. Naprosto famózní! Opravdu to jsou nejlepší žebra v mém životě.

    OdpovědětVymazat
  14. Úúúúžasné žrádlo!!! Dělala jsem je vloni na své narozky a zmizely blesku rychle. Na dotaz, co by si letos dětičky a jejich dětičky přáli k jídlu, bylo jednohlasné: loňská žebra!! Tak paní Kamilo, to je skvělé. Až dosud jsem musela dělat několik jídel, nikdy se neshodli. Smekám, je to skutečně skvostné jídlo. Děkujeme

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc za tak skvělou zpětnou vazbu! Jsem moc ráda, že jste našli jídlo, které ještě víc sjednotilo rodinu :) Ať chutná i dál a zdravím potomstvo :)

      Vymazat
  15. Pochval na toto božské jídlo je tu hojně, ale i tak musím jednu přidat. Je to boží, boží, naprosto boží a milují to i ti, co by bůček předtím nikdy, za žádných okolností nejedli. Moc děkuji za Váš blog, nechápu, jak jsem mohla vařit bez Vašich receptů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je naprosto nejlepší doporučení - že si mlaskaj i ti, kteří by normálně bůček div nevyzvrátili :D Mám velkou radost, že se Vám s mými recepty dobře vaří a chutná! Děkuju za moc milou zprávu :)

      Vymazat
  16. Teda to vypadá naprosto úchvatně. Dovedu si to představit na letní grilovačce ale i v zimě udělané v troubě. Samozřejmě zakouřené je to lepší. K tomu vychlazené moldavské červené víno nebo klasické pivko. To už nechám na každém. Já sám nepiju, takže bych si k tomu dal domácí bezovou limonádu, kterou mám hodně rád. :)

    OdpovědětVymazat
  17. Zajistila jsem teď do naší domácnosti nákup nového vybavení. Nesměli jsme rozhodně zapomenout na steakové nože, které tu naši domácnost zase posunuli o několik úrovní výše. To je opravdu nenahraditelný pomocník. Ostrý steakový nůž musí mít doma snad už dnes každý.

    OdpovědětVymazat