Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

17. 5. 2014

KARAMELIZOVANÁ BÍLÁ ČOKOLÁDA, VÁŠ NOVÝ KAMARÁD

Šok, odhalení, skandál!!! Bílá čokoláda nikdy nebyla tak skvělá! Co se stalo, že se z nudné šedivky změnila v jiskřící krásku? No zkaramelizovala! Ano, tyhle bulvární výkřiky člověku přicházejí na jazyk poté, co ochutná tuhle kalorickou zhůvěřilost. Jak jednoduché a jak chutný výsledek! Zase jsme u toho, že v jednoduchosti je krása. Zkaramelizujte si doma taky bílou čokošku a máte s mlsáním zase na pár měsíců vystaráno, nehledě na šíři využítí.


Samozřejmě, čokoládoví snobové namítnou, že bílá čokoláda není vůbec čokoláda a blablabla ládydádydá. Jasně, není, ale dá se s ní zažít spousta krásnýh okamihů i tak. No ne? Věrní milovníci bílé čokolády jsou ostrakizovaní chudáci, ale počkejte, kdo se bude smát naposledy. Bílá čokoláda má tři složky, které jí přidávají na potenciálu - cukr, mléko a tuk, ideálně v podobě kakaového másla. Tohle jednoduché kouzlo odhalili sladcí vědci v L'Ecole du Grand Chocolat Valrhona a poté různí šéfkuchaři šířili tenhle gospel dál. Jak lidské!

V podstatě neuděláte nic jiného, než že nalámete bílou čokoládu na plech a při nízké teplotě ji zhruba 45-60 minut pečete. C'est genial, n'est-ce pas?! Samozřejmě záleží na kvalitě bílé čokolády, čím vyšší obsah kakaového másla, tím lépe. V našem absurdistánu se nelze řídit cenou, čtěte tedy obaly čokolád. Asi bude trochu problematické v běžné síti sehnat bílou čokoládu s obsahem kakaového másla vyšším než 20%, ale alespoň tak. Zásobu bílé Valrhony asi ani ti největší bíločokoládoví fanatici mezi námi ve skříni nemají..

 
Takže jak na to? Libovolné množství bílé čokolády nalámejte na plech a vložte do trouby vyhřáté na 130°C. Opravdu doporučuji plech, já jsem pekla v simaxové míse a čas, který jsem strávila u trouby byl trojnásobný. Ano, příště přemýšlet. Čím tenčí vrstva čokolády, tím rychleji je hotovo. Míchejte každých 5-10 minut, až bude mít čokoláda vámi požadovaný odstín. Někde mezi mícháním můžete bílou čokoládu osolit, stejně jako se solí karamel na slaný karamelový krém. Čokoláda během pečení tuhne, jak vidno na fotkách, mícháním pak ale křeč postupně povoluje a čokoláda zase povolí do tekuta. Et voilà, máte hotovo! I kdyby se vám čokoláda zmaterializovala v pevné, kámen připomínající, podobě, je to fuk, dá se velice snadno zase rozpustit do ganache, drinku, naopak, snadněji se háže do pusy, že ano... 






 Triviální, lahodné a neobvyklé. Udělejte si v momentální květnové upršené sibérii šálek horké čokolády s použitím právě vytvořeného, nožky hoďte nahoru, děti zamkněte v pokojíku, zavřete oči, slastně srkejte a alespoň si tu pláž vizualizujte.

8 komentářů:

  1. Tomu se říká opravdová zhýralost! Jdu do toho:) Máš nějakou oblíbenou bílou čokoládu? Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je :) Překvapivě Sparovská bílá čokoláda má 20% kakaového másla, tu jsem použila. Jinak dobře v testu bílých čokolád dopadla Schogetten a Milka.

      Vymazat
  2. Už s ní ,s kuchtou nesmím kamarádit ! Navádí mne k takovým nepřístojnostem ! No bodeť by manžel neprskal,když není tak rychlý aby stihl aspoň ochutnat. Vynikající ! Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak buď pořídit rychlejšího manžela nebo dělat víc čokolády :D

      Vymazat
  3. Tak nevím, kde soudruzi z NDR udělali chybu, s radostí jsem se pustila do karamelizování bílé čokošky a vznikla mi z toho taková jakoby karamelová strouhanka :-( Prostě jak se čokoláda v troubě rozpustila, pak se scvrkla do takových hrudek a pak už se ne a ne znova rozpustit... Tak nevím, zda se mám vůbec z tohoto pokoušet o ganache :-/ Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chmmmm, tak to nevím. Pamatuju si, že jsem četla, že se to může stát, ale že to není problém, že se hrudky (právě třeba při tvorbě ganache) zase rozpustí a není s tím problém pracovat. A zkaramelizovala ta čokoška pořádně, že zezlátla? Jestli nebude problém s obsahem kakaového másla, přece jen se kvalita bílé čokolády asi dost různí. Jedlé to ale určitě bude tak jako tak :)

      Vymazat
    2. Jojo, čokoška, resp. strouhanka, má krásnou karamelovou barvičku a chutná skvěle. A jako bonus je taková chrumkavá :-D Taky mě napadlo, že jsem nejspíš zvolila nevhodnou čokoládu, že ony ty bílé bývají problémové. Použila jsem Schogetten, na tmavou této značky nedám dopustit, tak jsem tak nějak myslela, že i ta bílá bude gut. No asi nebyla. Nevzdám se a udělám pokus s jinou :-)

      Vymazat
  4. Zkuste v tom vašem vaření ještě někdy využít i slivovicové pralinky. Podle mě by na to prostě hodně lidí letělo a slyšelo. Slivovice se u nás na Valašsku hodně používá a to retro spojení pralinek by určitě také udělalo své, nemyslíte?

    OdpovědětVymazat