Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

10. 6. 2014

CACIO E PEPE, PRO PEPÍKY I TY OSTATNÍ

Ano, uvařit si tuhle sýrovou bleskovku mohou pražští "pepíci", ale i všichni ostatní, kterým padne do oka nebo ruky kus pecorina a nějak si nebudou jistí, co s ním. Já vím, já vím, není to moc pravděpodobné, ale znáte to - kdo je připraven... Těstoviny cacio e pepe zapadají do kategorie "zdání klame". Jsou super rychlé a použijete pouhé čtyři ingredience - těstoviny, pecorino, pepř a sůl, ale udělat je dobře není jen tak.. Nás neotřesitelné ale nerozhodí ani občasný bobek nerozpuštěného sýra a tyhle špagety si užijeme i tak. Pro chronické nedodržovače receptů /tady, Plha se hlásí/ mám tip - úžasně osvěžující a jiskrnou chuť dodala v mém podání troška nastrouhané citronové kůry. Mmmmm...


Těstoviny jsou zlé, zlé, špatné a dát si pořádný talíř čistých uhlohydrátů s tučným sýrem, to je záležitost pro zlobivý holky. A taky strašná dobrota, jak jinak. Nejsou to ale špagety s půl litrem smetany jako v českých hospodách, kdy vám sousta po chvíli rostou v puse a po zbytek dne jste vyřízení. Krémovou konzistenci zařizuje jen a pouze pecorino. Ovšem ve spojení s vodou z těstovin, to je kouzelná ingredience u mnoha těstovinových sosíků. Škrob z vařících se špaget, který se uvolnil do osolené vody, jemně zahustí cokoliv, na co vodu nalijete, je to opravdu bezva trik. Jestli si ale myslíte, že tohle je jídlo, které zvládnete se zavázanýma očima, prstem v nose a sluchátky na uších, myslím, že si spíš možná připravte pytlík na sprosťárny (film Kurz negativního myšlení... do pytlíku nařvete všechny sprosťárny, které vás zrovna atakují, ekvivalent boxovacího pytle, praktičtější).

Jak už to tak bývá, tam kde máte v jídle minimum ingrediencí, stojíte jako kuchaři před strávníky nazí... To znamená, v první řadě je fajn mít co nejkvalitnější výchozí ingredience. Za další je konkrétně u tohoto jídla celkem oříšek odchytit těstoviny tak, aby byly dostatečně nedovařené, aby se dovařily na al dente, zatímco se budou seznamovat se sýrem a pepřem.. Pak taky dosáhnout krémové konzistence omáčky může být trochu, řekněme, výzva... Jako u spousty dalších receptů, za všechny uveďme špagety carbonara, i u tohoto se informace různí. Co do cacio e pepe patří, co ne, jaká je technologie postupu, možná by kvůli tomu mohla být i nějaká malá, hezká, lokální kulinární válečka. Já jsem ale benevolentní, dělejte si to, jak chcete. Já jsem šla cestou puristy, tedy bez másla, parmazánu a ostatních blbin, jen jsem měla pocit, že musím na vyvážení a osvěžení chuti přidat citronovou kůru. A moc mi to tak chutnalo.

Ingredience:
1 balíček špaget (na sušených těstovinách není nic špatného, jen vybírejte co nejkvalitnější )
200-250 g pecorino romano nastrouhaný na jemno
čerstvě mletý pepř
kůra z jednoho citronu (měl by vás při jídle příjemně kousat, tzn. nešetřete a melte)
sůl

1. Dejte vařit vodu na těstoviny. Pamatujte, že na 100 g těstovin (sušených) byste měli dát litr vody a 10 g soli, aby těstoviny byly dostatečně slané a nerozblemcané a neslepené. Špagety uvařte na pár minut před al dente (už si chystáte pytlík na sprosťárny?), slijte a cca 2 hrnky vody z těstovin si nechte.
2. Špagety vraťte do hrnce, přidejte cca jeden hrnek vody, kterou jste si uškudlili a dejte ohřívat na mírný plamen/stupeň. Postupňě přisypávejte sýr a míchejte a obracejte, nejlépe kleštěmi, až se začne tvořit omáčka a obalovat špagety. Podle potřeby přidejte další vodu a opepřete.
3. Servírujte na nahřátých talířích, na každou porci namelte ještě trochu čerstvého pepře, je potřeba cítit štiplání, a posypte pecorinem, případně, chcete-li, nastrouhejte čestvou citronovou kůru.


Zaručuji výjimečný váhový přírustek. A samozřejmě slastné chrochtání.

Žádné komentáře:

Okomentovat