Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

8. 7. 2014

RYCHLE A LEVNĚ - TĚSTOVINY S JOGURTEM A KARAMELIZOVANOU CIBULÍ

No ano, opravdu s jogurtem, nepřehlédli jste se. A je to šmakozita, nelžu, netahám vás za fusekli, nehrabu se do pekla, přísámbohu! Ale přiznávám, zní to divoce, neřkuli divně.. Když jsem na tenhle návod, snad se tomu ani nedá říkat recept, narazila, okamžitě mě zaujal, protože je lehce přidrzlý, na nic si nehraje, a přitom zní podezřele dobře. Něco jako brambory s mlíkem, znáte to, ne? Obyčejné osolené brambory s máslem zapíjíte mlékem a na tváří se vám rýsuje úsměv zavánějící oligofrenií? Tak tohle je jídlo z oné kategorie. Zkuste ho, nebude litovat.


Tenhle recept prý je adaptací lokálního skromného jídla z jednoho z řeckých ostrovů. Místo jogurtu se používá nějaký obskurní místní sýr. Abychom i my, nebozí Středoevropané, měli šanci ochutnat něco takového z pohodlí svých domovů a nemuseli se kvůli blbým těstovinám plahočit až někam do Řecka, nedej bože na dovolenou, nahradí tento sýr naprosto dostatečně řecký jogurt. Zachováme místní příslušnost alespoň názvem ingredience, ostatně není to samoúčelné, normální jogurt není dost hustý, aby těstoviny dostatečně obalil a vytvořil smetanovou majdu. To pecorino, kterým si pak těstoviny posypeme, nám Řekové snad odpustí.

Tahle krmě je celkem rychlovka a v podstatě bez práce. Jediná věc, která snad trochu času zabere je karamelizování cibule, ale to za vás udělá sporák. Za předpokladu, že pod pánví zatopíte. Jediné, co musíte udělat, je nakrájet cibuli, vyndat jogurt z lednice a uvařit těstoviny. Pfffff, o moc snáz už to fakt nejde. Na prázdniny jako dělané! 


Ingredience:
těstoviny dle vašeho výběru
řecký jogurt
sýr pecorino
nahrubo nakrájená cibule (počítejte cca 2 střední cibule na porci)
pár lžic olivového oleje
sůl

V podstatě jediné, čemu musíte věnovat bližší pozornost je karamelizování cibule. Neděláme klasickou smaženou cibulku, jako jsme zvyklí, potřebujeme, aby cibule zesládla a dala jídlu pěkný kopanec z téhle (sladké) strany, slaného bude dost z pecorina a těstovin, navinulost bude daná jogurtem. Tak bude jídlo parádně chuťově vyvážené.
Do pánve dejte zhruba lžíci olivového oleje na jednu cibuli, rozpalte pánev na středním plameni, vhoďte cibuli a restujte pomalu, podle množství cibule to může trvat i hodinu.. Potřebujete, aby se pomalým a mírným restováním uvolnily cukry obsažené v cibuli. Procesu můžete pomoci lžičkou cukru, kterou cibulku posypete. Občas obsah hrnce zamíchejte, vždycky cibulku nechte trochu osmahnout, až pak zamíchejte, když ji nenecháte trochu se přichytit a zezlátnout, nedoberete se konce nikdy. Až bude mít cibule krásně hnědou barvu, máte hotovo. Chcete-li, můžete ji dotáhnout cákancem balsamikového octa.
Těstoviny uvařte al dente. Do řeckého jogurtu crpněte trošičku slané vody z vařících se těstovin a kouzlo - máte omáčku, ne jogurt. Škrob z vody pomůže jogurtu, aby těstoviny hezky obalil. Kdybyste to s vodou přehnali, můžete jogurtovou omáčku nechat trochu zredukovat v pánvi a až pak přihodit těstoviny. Promíchejte, dejte na talíř, poklaďte karamalizovanou cibulí, posypte strouhaným pecorinem a můžete začít s obdivným vzdycháním.


Za sebe tedy mohu prohlásit, že tyhle těstoviny se u nás stanou klasikou. Cibuli zvládnu zkaramelizovat během bezhlavého běhání kolem domácnosti a dětí s přehledem a během hodinky maximálně je fešácké jídlo na stole. Dcera se navíc olizovala až za ušima, toho, co tříapůlleté dítě spořádá s takovým nadšením, není nikdy dost!

4 komentáře:

  1. Zatopila jsem pod kotlem posledním špagetám ve spíži a dopřála milované rodince, ale hlavně svému zvědavému gastroJÁ, tuto dobrotu. "V jednoduchosti je krása", ale i chuť, což je přísloví rezonující s mým životním stylem. Cibulku jsem trápila opravdu téměř hodinu, ale vyplatilo se. Na posyp padl tentokrát kravský zrající sýr se zeleným pepřem, příště se bude experimentovat s jiným, neboť rozhodně tuto úpravu nedělám naposledy. Maximálně stravitelný pokrm, alespoň k obědu, po mé zkušenosti. Díky Kamčo a nadále vyhlížím další skvělé tipy. R

    OdpovědětVymazat
  2. Renčín, jsem moc ráda, že vám chutnalo! U nás pak byly taky v neděli k obědu 😉

    OdpovědětVymazat
  3. Strávili jsme svoji poslední dovolenou na malinkém řeckém ostrově Kasos a v úžasné místní taverně jsme si dali tuto dobrotu. Nějakou představu, jak na to, jsem měla, ale ještě jsem zapátrala... Trpělivost s cibulkou se vyplatí. No a výsledkem je opravdu skvělé jídlo!
    Děkuji.
    Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, to je hezký, mít report ze skutečnýho života, že se tohle jídlo v Řecku skutečně vaří :) Oproti těžkým musakám a ostatním masovým peckám je tohle příjemný odlehčení. Jsem ráda, že jsem mohla být nápomocná! Mějte se krásně

      Vymazat