Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

4. 11. 2014

BRITSKÝ CHRISTMAS PUDDING - ČERNÁ BOMBA A ČERNÝ HUMOR

Jak se mi víc a víc otvírá kudla v kapse, když sleduju každoroční předvánoční běsnění, s pohledem upřeným k podlaze poslušně přiznávám, že pro vánoční jídla mám slabost. Asi proto, že jsou jen jednou za rok. Stejně jako ta, z pohledu cynika, pseudopokora, všeobjímající láska k bližnímu i dlužnímu, usoplené dojímačky a klišé, jak na sebe musíme být víc hodní a víc si jeden druhého vážit a bla bla.. Abychom se pak už u vánočního stromku nasupeně seřvali, že "ty hodinky jsem chtěla ty druhý, o tři litry dražší", potomečci se ksichtili, že tablet je málo značkový, "ve vobálce vod dědy toho je ňák míň než loni" a hned jak krámy otevřou, vyrazili na nákupy, "páč už se nám stejskalo".. Vítejte do mých černých Vánoc, hah! A k nim si tematicky uklohníme temný vánoční dezert, který je rozšířený hlavně v zemi, kde o to temno taky není nouze. A taky o černý humor.


Citlivý psycholog ve vás ale jistě rychle zanalyzoval, že to se ze mě jen dere ven skrytý a utlačovaný tradicionalista. Anglický vánoční puding je totiž do bábovičky nacpaná tradice, byť ne úplně tuzemská. Jeho popularizace se podle Wiki datuje do počátku 19. století, úplné základy mu prý ale položil nějaký podivný mix sušeného masa a ovoce ve století 15.! No považte! Ani zdaleka to není dezert pro každého, své kouzlo ale určitě má. Já ho jedla párkrát během svých telecích let v Anglii a musím říct, že po léčbě žehem zapáleným jamajským rumem a přelitý smetanou nebyl vůbec nezajímavý. A tak co jiného než - challenge... wait for it.... ACCEPTED! Pojďte se pobavit a udělejte ho taky!
foto vypůjčeno od telegraph.co.uk

Netradiční je už jeho výroba. Ta je rozložená do několika dnů, což je bezva, protože netrávíte hodiny v kuse u plotny, jen mícháte, necháváte odležet, zase mícháte, zase necháváte odležet, pár hodin vaříte a ... necháváte odležet. A to celých pět týdnů. Nejméně! Dokonce existuje odvážné tvrzení, že jednou vařený dezert můžete skladovat až do dalších Vánoc, že je pak ještě lepší. Jsou i čuňata, která ho jí i po dvou letech! No řekněte, to je tak divné, že to prostě musím zkusit! Takže tenhle příspěvek bude rozhodně na pokračování. Jen nevím, jak vydržím do toho jednoho "zapomenutého" rok nevlézt, abych zjistila, jak to vlastně je...

Ingredience:
350 g mixu rozinek, sušených brusinek - do mixu jsem přihodila i nakrájený kandovaný ibiškový květ, kandované třešně a sušené meruňky
100 g sušených švestek
100 tmavého třtinového cukru muscovado
panák rumu
panák brandy/whiskey
100 ml černého piva

100 g vlašských ořechů
100 g loupaných mandlí
100 g mletých mandlí
100 g strouhanky (pokud možno čerstvé)
50 g hladké mouky
100 g zmrzlého másla
1 lžička mleté skořice
1 lžička perníkového koření
půlka muškátového oříšku, jemně nastouhaný/namletý
kůra z jednoho óbřího citronu, případně i pomeranče
3 velká vejce

1. Den prvý... Do mísy nasypte a nalijte prvních šest ingrediencí. Ano, to znamená konče černým pivem. Zamíchejte a nechte ovoce 24 hodin ležet a nasávat. Máte-li čas, můžete se k němu přidat, jinak jděte klidně do práce, starejte se o děti, apod.


2. Den druhý... Ve velké míse smíchejte krom vajec všechny ingredience, které z výčtu zbyly. Ořechy pokrájejte, chcete-li, máslo nastrouhejte, i když nechcete, protože jinak to nepůjde... Řádně promíchejte a krajky strouhaného másla prsty rozdrolte a rovnoměrně rozdistribuujte do suché směsi. Přidejte všechno nacucané ovoce včetně veškeré tekutiny, která mohla v míse zbýt. Přidejte rozkvedlaná vejce a pořádně vše promíchejte. V této fázi přichází kouzelný moment, na kterém si my obsedantní jedinci můžeme lehce ulítnout, a tím je zvyk "míchá celá rodina" - přizvěte každého člena rodiny, aby přišel směsí míchnout a přitom si něco přál. No, až jste slzu zatlačili, co? Ty Vánoce, to je doják! Když nezamíchá každičký člen rodiny, bude váš rod pronásledovat smůla po tři sta pokolení... (paralela na vyděračské spam maily - "když mi tohle přáníčko od andělů nepřepošleš a nezaspamuješ schránku dalším 98 přátelům, potká tě něco strašného...") Takže neváhejte surově přerušit sladké hry vašich dětí, zavolat manžela z hospody, probudit psa, atd. Zakryjte mísu potravinovou folií a dejte na dalších 24 hodin odležet do chladu.


3. Den třetí ... 1. Učiňte nelehké rozhodnutí, jak chcete puďas upravovat. Můžete udělat jednu velkou bábovku nebo několik menších. V každém případě musí být nádobky ohnivzdorné. Formu/y vymažte máslem. Vystřihněte si z pečícího papíru kolečko odpovídající velikostně dnu vašich forem a pak ho na to dno lípněte. Slouží to jako prevence přichycení, nechceme zmasakrovanou bábovku s urvanou hlavou, že ne? Napěchujte formu/y kousínek pod okraj, obsah do nich pořádně natlačte.

2. Vezměte kus pečícího papíru, založte na něm záhyb (pudding vařením trochu nabyde, záhyb mu dá potřebný prostor) a položte papír přes formu, se záhybem zhruba uprostřed. To samé udělejte s kusem alobalu a záhyb přeložte přes záhyb na papíru tak, aby se kopírovaly. Papír a alobal přehněte přes okraj formy a převažte provázkem.




3. Na dno hrnce obraťte talíř dnem vzhůru, případně poslouží utěrka, vložte formu/y se svázaným puďasem a naplňte hrnec vodou tak, aby dosahovala zhruba do třetiny formy. Prostě nesmí být potopená... Přiveďte k varu, snižte plamen tak, aby voda jen lehce probublávala a vařte závratných 5-7 hodin. Menším puďanům může stačit 5 hodin, větším kouskům dopřejte 7. Průběžně kontrolujte hladinku svou i vody v hrnci, případně dolijte obojí. Po x hodinách opatrně vyndejte formu s puďanem z hrnce a nechte vychladnout. Pak sundejte alobal a pečící papír, nahraďte je novým vydáním obojího a do Štědrého dne puding někam odložte. Za tu dobu bude zrát a zrát a pokud na něj nezapomenete, bude to jistě zpestření vašich opulentních svátečních hodování. Na Štědrý den, nebo kdykoliv si vzpomenete, puďana  buď ještě jednou hoďte na dvě hoďky do horké lázně, nebo ho vyklopte a prohřejte v mikrovlnce (může být složitější s jedním velkým exemplářem).

Finální foto mých vyklopených pokusů lze očekávat až o svátcích, tedy pokud se mi je podaří vydolovat ven..  :)

K podávání máte několik možností:
 - dobrodruzi mohou polít vysokoprocentním alkoholem, škrtnout sirkou a přiložit k pudingu. Potěší zejména latentní žháře.
 - polijte vaječným koňakem, smetanou, karamelovým krémem, čímkoliv, co se vám k tomuhle dezertu hodí a uvidíte. Tedy snad. Vzpomeňme na metanolovou kauzu.




Na závěr snad jedna lehce moralistická... Nedávno jsem poslala pár krabic hadříků a hraček a další věci pro miminko kamarádce kamarádky, která se nalezla v ne úplně lehké životní situaci. Můžu se poplácat po ramenou a mít ze sebe dobrý pocit, ale v podstatě to pro mě skončilo. Té mladé mamině v očekávání to jistě pomůže, nic pro ní ale nekončí, naopak těké chvíle teprve nastanou. A Vánoce budou třeba jednou z nich. Právě to mě často napadne, když pozoruju předvánoční tyjátr - kolika lidem je v tomhle období obzvlášť smutno a těžko, protože tráví svátky sami, právě přišli o někoho milovaného, jejich dětem se "zase neozval táta/máma", rozvádí se, jsou těžce nemocní, přišli o práci, mají zácpu, žlučníkový záchvat, apod., a ještě jsou ze všech stran bombardovaní zasněženým červenobílým patosem. Těm, i vám všem ostatním, chci popřát hodně sil a humoru (hlavně toho černého) v boji s  životními trably a hlavně k překonání dalších svátků :) A ať vám chutná puďas, samosebou! A teď už šup pro ingredience, máte nejvyšší čas na tom začít vyšívat!


4 komentáře:

  1. Ahoj, recept se mi moc libi a urcite ho vyzkousim, nejspis pristi rok. Letos je asi pozde, ze ?
    Xmas pud je vyborny, moc mi chutna. Zatim vyzkouseny jen kupovane.
    Diky moc za recept :). Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, já myslím, že ještě úplně pozdě není, pokud se puďan zvládne o víkendu, určitě se stihne krásně proležet a uzrát :) Pokud zkusíš/te, budu ráda za zpětnou vazbu, já se na ten náš už děsně třesu a jsem moc zvědavá! :) K.

      Vymazat
  2. úžasný recept, perfektný postup s humorom tebe vlastným... najprv som čítala s odhodlaním, že ho určite vyskúšam, potom som prešla na možno... :-) V každom prípade máš môj obdiv a ja predstavu slastnej chuti. Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, a u čeho jsi skončila? 😉 Je fakt, ze to neni minutova záležitost, ale reálné práce s tím zas tolik neni. A díky za další pochvalu, moc potěšila!

      Vymazat