Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

9. 4. 2015

ŽITNÝ SAMOSTOJÁK - CELOŽITNÝ KVÁSKOVÝ CHLEBA

Myslím, že chlebů už jsem pár upekla, a to i žitných, ale tenhle je pro nás z kategorie těch "zdravých" prostě vítěz. I když se nepovedou oka jako na punčoše, stejně je během dvou dnů pryč. Nikdy bych neřekla, že si žitný chleba takhle oblíbím. Teď, po návratu z ultra all inclusive pobytu u tchýně, bych si ho musela oblíbit, i kdybych nechtěla! Připadám si jako anakonda, která pozřela cca 3-4 leté dítě, takže v nejbližší době očekávejte na blogu salátky, polévky a další zdravosti. No fuj, to zas byly Velikonoce! Doufám, že vy jste na tom líp, ale i tak si pojďte tohohle žitného bobana upéct taky.



Tenhle celožitný chleba si dám líbit! Vždycky jsem kváskový žitňák pekla podle Maškrtnice, vždycky to ale byla spíš tak trochu úlitba bohům zdravého stravování. Ač je výborný, nebylo to pro mě prostě to ono. On je taky s tou půltunou semínek druhově někde jinde oproti obyčejnému žitnému, rádoby "moskvě". Ten jsem taky párkrát upleskala do formy, byl blíž mým chutím, ale ohňostroj v mozgu mi způsobil až žitňák, který jsem zkusila podle postupu Martiny Dušátkové z FB chlebové skupiny. Krom toho, že je výborný, je to taky žitný samostoj, tedy chleba pečený bez formy, kynutý v ošatce. Pro mě, coby tvora kůrku zbožňujícího, je to malý bonus navíc ke střídce která je celkem "nežitně" nadýchaná. Dodnes si pamatuju, jak jsem si ve školce syslila do zástěrky pečlivě ohlodané kůrky z čerstvého chleba - na potom. Co malému trumpetovi nedojde je, že kůrka během pár hodin v zástěrce ztvrdne na kost. Ale co, teď si to s kůrkou vynahrazuju!

 
Další neopomenutelné plus tohohle chleba je chuť, alespoň tedy pro naší testovací tlupu (rok a půl starý syn po něm poslední dobou jde jako slepice víme po čem). Počítám, že to bude tím, že je maximální podíl žitné mouky prokvašený, jinak se tam totiž žádné další divy a zázraky nepřidávají, neodehrávají, prostě jen necháte působit kouzlo fermentace. Pokud si netroufáte na samostojný, klidně těsto nakydejte do formy, ale slibuju jako jiskra jasná, že i ten bochníček z těsta uplácat jde, pak jen přesunete do vysypané ošatky a dál postupujete stejně jako s ostatními chleby, podle svého zvyku.


INGREDIENCE:

Kvas:
350 g žitné chlebové mouky
350 g vody/příp 50/50 voda/podmáslí - to je moje oblíbená varianta, jen je třeba těsto hlídat, je trochu rychlejší
1 lžíce žitného kvásku z lednice

Finální těsto:
150-200 g žitné chlebové mouky
2 lžičky soli
1 lžička melasy nebo medu


POSTUP:

1. Smíchejte lžíci kvásku s moukou a vodou, případně podmáslím a vodou a nechte přes noc/den rozkvasit (cca 10-12 hodin). Budete mít celkem hustou hmotu, která ale prokvašením zřídne.

2. Po prokvašení přimíchejte zbylou mouku, sůl a melasu, či med. Promíchejte, až se vše spojí v těsto. Klidně můžete míchat i na první rychlost robotem, přece jen umíchat žito je celkem dřina. Jakmile nemáte v míse žádná suchá místa, přikryjte ji igelitovou taškou a nechte 1,5-2 hodiny odpočívat.

3. Naolejujte si plochu linky, vyklopte těsto na ono místo, malinko si olejem potřete taky ruce a zpracujte těsto do malého bochníčku. Je to bestie lepivá, ale s olejem to hravě zvládnete! Stočte, jak jste zvyklí u pšenično-žitného. Bochníček můžete vložit do cedníku (ošatky) vyloženého utěrkou, kterou jste vysypali otrubami, bramborovým škrobem (ten se mi osvědčil nejvíc), nebo jen moukou. Vzhledem k tomu, že je bochníček opravdu malý, je lepší zvolit nějaký těsnější cedník, než běžnou ošatku, kterou používáte na větší chleby, cedník těsto hezky podrží a nerozjede se během kynutí do všech stran. 

4. Cedník/ošatku vložte do igelitové tašky a nechte kynout venku nebo v lednici. Tím, že do těsta jde už minimání množství mouky, je proces kynutí poměrně rychlý, za dvě hodinky mívám nakynuto, takže pozor na to. Jak lednicové kynutí miluju a nedám na něj dopustit, v tomhle případě se mi až tak neosvědčilo, chleba mi přišel překynutý. Pokud ale snížíte teplotu třeba na 5 stupňů, nemusel by to být problém. Na to už ale budete muset vyzrát sami.

5. Dál postupujte jako u pečení běžných chlebů. Vyklopte bochníček do trouby vyhřáté na maximum (vyhřívejte aspoň 30 minut) na plech nebo kámen, zapařte troubu, 10 min. pečte na 250, pak teplotu snižte na 230, po dalších deseti minutách snižte na 200 a dopékejte ještě 35 minut. Pokud by chleba tmavnul příliš rychle, přikryjte pečícím papírem. Pokud duní na poklep, je upečeno. 


Nechte úplně vychladnout, nejlépe přes noc a pak se do něj pusťte. A samozřejmě nezapomeňte dát znovu rozkvasit, on je to fakt malý bochníček! Opravdu! No... jak myslíte, já vás varovala..

113 komentářů:

  1. wau! Tak na to jsem čekala! Jsem ráda, že experimenty za mne dělá někdo jiný a já můžu jít na jistotu. Díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No za mě je taky někdo udělal, jen mi tenhle chleba tak učaroval, že jsem se zavázala šířit jeho slávu :) Zkuste a dejte vědět.

      Vymazat
    2. sice mi to trvalo skoro rok, ale dnes jsem jej vytvořila a je VYNIKAJÍCÍ. Není tak nadýchaný jako ten váš, ale to se ještě jistě vychytá ... chuťově nemá konkurenci :D Ještě jednou díky za postrčení :)

      Vymazat
    3. Heuréka! :) Jsem ráda, že Vám nesloužím jen jako zdroj zábavy a ze jste se do něj pustila! Je fakt skvělej ;)

      Vymazat
  2. Určitě ráda vyzkouším!!! Moskvu jsem milovala a kůrka je to nej :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkuste, už se k formě nevrátíte, uvidíte :) Zrovna jsem včera ve dvě ráno dopekla jeden extra povedený bochníček, tenhle chleba fakt nemá chybu!

      Vymazat
  3. Dobrý den
    Ošatku jen vysypat jako běžně že.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, rád se přilípne. Proto ho dávám do škrobem vysypané utěrky, v ošatce, samozřejmě.

      Vymazat
    2. Aha tak děkuji za radu možná někdy vyzkouším.

      Vymazat
  4. Chcem sa opýtať. Tá žitná do rozkvasu je celozrnná?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přiznám se, že se mi víc vedou s chlebovou, takže do rozkvasu dávám chlebovou a pokud chci část celozrnnou, použiju ji na těch 150 g na dohuštění.

      Vymazat
  5. Ďakujem za rýchlu odpoveď. Piekla som podľa vašich receptov toastový aj mliečny a boli vynikajúce. Teraz skúsim žitný. Inga

    OdpovědětVymazat
  6. Celožitný chleba a takhle jednoduše? Nevěřím, musím vyzkoušet! Příští týden se do něj pustím a budu reportovat. Není fígl v nějaké speciální mouce?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyzkoušejte, opravdu stojí za to! 😉 Speciální mouka určitě ne, spíš bych odradila od celozrnne, chleba ( spon u mě) byl hooooodně huť nej, relativně nadýchanej je z týmu chlebovky. Ať se povede a budu ráda za echo.

      Vymazat
  7. Dobry vecer. Ja, ako spravny receptovy tvor (vsetko podla receptu a neodbocit 😄), sa chcem spytat, ci 1 lyzica kvasku (co je cca 40g u mna) bude stacit? Na rozkvasenie 350 muka/350 voda davam 70g kvasku. Dakujem krasne za odpoved, uz sa nan trasiem. Ale pockamestena tuto info :-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, ano, určitě stačí lžíce, ale kdybyste z toho měla mít nějaké trauma, klidně dejte i těch 70 g 😉 Rozdíl tam bude poté časový v rychlosti rozkvaseni. Ať se povede a chutná! 😊

      Vymazat
    2. Jeeeeeeeeeej, dakujem moc za odpoved! Cez vikend sa do neho pustim :-). Krasny vecer a vikend!

      Vymazat
  8. Super chleba, o víkendu odzkoušeno, díky za recept ;-)

    OdpovědětVymazat
  9. Prosím musí tam být ten med, či ta melasa? Nesmím žádný cukr, tak bych to chtěla zkusit bez. Půjde mi to upéct? děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě ze půjde, jen směle do toho ;)

      Vymazat
  10. Dobrý večer:-)tak mám rozkvašeno a ráno se chystám na tento chlebík,vypadá báječně:-)Jak dlouho cca ho necháváte kynout v cedniku či ošatce,než ho dáte péct?Děkuji Eva:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, Evo, za ty dvě hodinky v pokojové teplotě bývá nakynuty, takže o něco rychlejší, než to bývá u ps.-z. Chlebu. Ať se povede a chutná :)

      Vymazat
    2. Děkuji za rychlou odpověď:-)zkoušela jste někdy chlebik z dvojité dávky?:-)

      Vymazat
    3. Zkoušela jsem 1,5 dávku, ale upřímně, nebylo to ono nějak. Mám pocit, že těsto jak je těžké, tak ty větší dávky prostě nedává... Ale je možné, že jsem ho tenkrát měla trochu překynutý nebo zanedbala jinou fázi, zkoušela jsem to jen jednou, ten mrňous nám v podstatě vyhovuje :)

      Vymazat
  11. Sbírám odvahu na celožitný... chci se zeptat, těsto v míse není třeba vůbec překládat?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, v žitu je lepku minimálně, takže to nemá smysl. Přeju, ať se dílo zdaří :)

      Vymazat
  12. Zničila jste mi život. Stala jsem se totiž otrokem tohoto chleba. Aby ne, když ségra trpí alergií na pšenici, já k smrti miluju žitné pečivo a i manžel, který je "rypáček" si ho oblíbil. Ale žerty stranou, opravdu neskonale vás děkuju za nejlepší recept na žitný chleba M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to mám radost! U nás taky jede z chlebů asi nejvíc, je to skvělý výmysl. Já pouze šířím, díky nás všech patří paní Dušátkové (asi teda.. :))

      Vymazat
    2. Budiž tedy. Vám upřímně děkuji, paní Dušátkovou miluji :)

      Vymazat
  13. Dobrý den, mohu prosím přesný postup, jak se dělá ten žitný kvásek? (jak se z něj má odebrat jedna lžíce). Ještě nikdy jsem ho nedělala, a celkem se toho bojím, jak to dopadne :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přiznám se, že úplně nevím, jestli Vám rozumím... Pokud kvásek máte doma a udržujete si ho při životě v lednici, normálně odeberete jednu lžíci, tu rozkvasíte a jedete podle receptu. Pokud nemáte kvásek, zkuste ho od někoho získat nebo si ho založit, google poradí více než ochotně. Hodně zdaru :)

      Vymazat
    2. Já právě svůj kvásek doma nemám, a ani nikdo z mých znamých ho nemá :-( A vy byste mi prosím nenapsala váš způsob přípravy, jak si kvásek založit? Nebo aspoň odkaz, podle kterého to děláte vy? Máte ten chléb vzhledově(a určitě i chuťově) moc povedený, a proto bych ho chtěla dělat úplně stějně, jako vy :-)

      Vymazat
    3. Návod, jak na kvásek najdete třeba tady http://kvaskovychleb.cz/doku.php?id=navody:navody

      Vymazat
  14. Zdravím, mám na vás dotaz. Mám doma sušený kvásek. Konkrétně tento: http://www.dobre-zdravi.cz/suseny-zitny-kvasek/d-71697/ Ale ony jsou asi všechny ty sušené kvásky stejné. No to je jedno. Mě zajímá, jestli tím sušeným kváskem lze nahradit ten "klasický domácí", co se přikrmuje? Jestli jedna lžíce sušeného kvásku odpovídá jedné lžíci, toho domácího? Podle receptu, který je na obalu toho sušeného kvásku, by tomu tak nejspíš mělo býti, ale raději se ptám vás. Děkuji za odpověď a pečení Zdar :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, žádný kvásek, ani sušený, ani "domácí" se nedá použít jako kvasnice,tedy instantně, je to vždycky delší proces. Tzn. ten sušený byste musela rozjet vodou a moukou, pak několik dní krmit a posilovat, aby byl schopný utáhnout těsto. Pak už by podle mě stálo za to si ho vést a přeočkovávat na další použití. Jedna lžíce sušeného určitě neodpovídá lžíci domácího (nesušeného), už jen tím, že je to v suchém stavu. Pečení zdar a ať se daří :)

      Vymazat
  15. Já se Vám přiznám k takové hříšné vychytávce...dělám to najednou na jedno zamíchání s trochou kvásku cca 2 deci, ráno to jen trochu zamíchám a nechám kynout a kolem 6 smotnu do ošatky a za hodinu letí do trouby...nezapařuji, nestahuji teplotu...prostě ho s trouby vytáhnu po půl hoďce... a skoro vždy se podaří..krásné dny všem..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To si děláte srandu, po půl hoďce? To bych panikařila, že je nedopečený! Toho mrňouse peču 45 minut. Ale vychytávka jinak super, velký pohodlíčko :)

      Vymazat
    2. Myslím, že víc to netrvá možná 5 min navíc:-)), ale peču na 270...no a na chalupě když roztopím pec, tak to pozvu půl vesnice a prdneme do pece 15 chlebů a taky to netrvá déle...

      Vymazat
    3. No, 270 pomůže :) Ta pec a půl vesnice zní naprosto skvěle, musí to být hezký!

      Vymazat
  16. Ahoj :) Když zdvojnásobím dávku, zvládne to? My jsme zvyklí na dvoukilové chleby, tak se obávám, že na necelý kiláček je skoro škoda rozpalovat troubu :D
    Díky, K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi no, ale Chce to kynout v něčem úzkém a vyšším, ať se bochnicek nerozplacne. Pak taky asi déle péct, je to hodně těsta a relativně hutneho oproti klasice. Ať se zadaří :)

      Vymazat
    2. Díky moc ;) Nejdřív si vyzkoušíme prcka a pak uvidíme :)

      Vymazat
  17. Nevěřila jsem, že samostoják bude fungovat, ale hlásím, zkusila jsem (přesně podle návodu)a je naprosto perfektní!!! Přidala jsem jen trochu drceného kmínu, jelikož chleba bez kmínu pro mě není tak úplně chleba ;) Vynikající!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Paráda, mám radost s Vámi :) Taky občas přidám trochu chlebového koření, já zas miluju svou směsku fenyklu, kmínu a koriandru. Užijte si ho :)

      Vymazat
  18. Zdravim, ja som ho dnes rano skusala, este neviem ako sa podaril, ale je to taky polo-placak, dost sa rozisiel na plechu. Ako to robite aby drzal tvar? :) A este by ma zaujimalo aky mate grif na to stacanie do osatky, lebo aj s naolejovanou pracovnou doskou a rukami sa lepil jak blazen :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak píšu v článku, je dobré mít nějakou užší kynoucí nádobu (hlubší cedník, apod.), pak během kynutí udrží tvar. S lepením tomu moc nerozumím, pokud jste udělala rozkvas váhově napůl voda vs. mouka, pak opravdu stačí přidat 150 g mouky po prokvašení a s naolejováním se těsto nelepí... Pak jedině příště přidat trochu víc mouky, ale dejte si pozor na ten rozkvas, opravdu půl na půl.

      Vymazat
    2. Uz asi viem kde bol "problem". Piekla som teraz totiz druhy pokus. Prvy krat ked som piekla, tak som dala omnoho viac kvasku do rozkvasu (cca 100 g) - chcela som pouzit obidve nadobky v ktorych mam kvasok, preto bol taky tekuty a lepkavy. Ale inak sa vydaril super, mal bublinky ake sa mi doteraz pri celozitnych nikdy nedarili a aj chutove super. Druhy krat ked som piekla, dala som polovicu kvasku a cesto bolo omnoho hutnejsie a aj sa podaril taky hutnejsi, menej bublinkovy. Tak asi budem musiet najst nejaku zlatu strednu cestu. Alebo zeby dlhsie nechat kysnut? Prvy krat kysok mozno aj 13 hodin a druhy krat asi len 10.

      Vymazat
    3. Já peču chleba z řidšího těsta. Zdá se mi, že je víc nadýchaný. Aby se nerozjel, peču ho v pečící skleněné míse. Mísa se ničím nevysypává, dá se do trouby a rozpálí se i s troubou. Potom se v rukavicích vyndá, dá se do ní těsto a šoupne se upéct. Jo, fenikl mi nechutná. Dávám jen koriandr a kmín. Polovinu kmínu drcenýho a polovinu celého. Semínka koriandru mletá.

      Vymazat
  19. Konečně mám od kamarádky kvásek, tak můžu zkusit i tento :)

    OdpovědětVymazat
  20. Prosím o radu. Je nějaký způsob, jak zjistit, zda je těsto akorát vykynuté? Takový ten test, kdy se do těsta šťouchne prstem a těsto se vrací pomalu, rychle nebo se nevrací, ten mi u tohoto chleba moc nefunguje. Díky za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U tohohle chleba se spis ridte ydvojnasobenim objemu, prstovy test u zita nefunguje

      Vymazat
  21. skvely recept, dakujem. konecne zitny chlieb, ktory nie je tazky, hutny a prilis kysly. robila som pre kamaratku, ktora je bezlaktozova, tak som si nebola ista, ci mozem pouzit cmar, tak som zarobila ciernym pivom. mal len jednu drobnu chybu, popraskal mi, mohol asi kysnut o hodinu viac v mojich podmienkach. Inak paradny, chutovo skvely a vonavy. Velka vdaka!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem rada, ze se povedl a vyhovoval, je to opravdu skvělý chleba. S tim praskáním- ony zitnaky rady praskaji, můžete jim od toho trochu pomoct tim, ze chleba před vložením do osatky hodně ohladite téma naolejovanyma rukama. Jinak, pokud je kamarádka celiak, ani žito pro ni neni vhodne, protože lepek obsahuje, sice ne tolik a jiný, než obsahuje pšenice, ale obsahuje ;)

      Vymazat
    2. Vdaka, vyskusam to naolejovanie... Kamaratka ma problem s laktozou a s psenicou (chlieb, cestoviny), ale nie je uplne striktny celiatik, moze trochu. Moje zitny chlebiky zvlada.

      Vymazat
    3. Aha, tak to potom jo :) Ať se chleby daří!

      Vymazat
  22. Díky za skvělý recept,konečně se mi povedl celožitný chléb a ještě další bonus,je somostojný :-)

    OdpovědětVymazat
  23. Dobrý den, už dvakrát jsem pekla tento chleba, je opravdu bezvadnej. Jsem úplný nováček v pečení chleba a pořád tápu, jestli to poslední kynutí před vložením do trouby, má být v lednici nebo při pokojové teplotě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, jsem rada, ze chutná, u nás je taky prakticky nejoblíbenější. To kynuti můžete tak i tak, jen je třeba v lednici mít třeba kolem 5-6 stupňů, pokud by to mělo byt ma celou noc, mne jinak měl tendenci prekynout.

      Vymazat
    2. Díky moc za odpověď, už mi to je jasný. Já to cpala do lednice na ty poslední dve hodiny.

      Vymazat
  24. Dobrý den Kamilo, máte skvělý blog a skvělé recepty na pečivo, už jsem zkoušela toasťák, bagetky (super, ale nevím, proč jsem Vám nenapsala pochvalu do komentu dřív :-)) Ale teď už musím. Toto je naprostá BOMBA! Vážně, nečekala jsem to, ani to tak nelepilo (asi hodně oleje, ale na chuť to nemá vliv), dnes odpoledne upečeno a ještě není ani 22hod a už je skoro celý sněděný (převážně mnou) a jdu rozkvasit na další! Zkouším poslední 2 týdny žít bez pšenice, ale nedokážu vyřadit pečivo a hlavně se nechci vzdát pečení chleba, celožitňáku od Maškrtnice už jsem se dost přejedla, takže teď jen tento zase chvilku a pak to budu střídat :) Nevychytala jsem čas, musela jsem na víc jak 2 hodky odejít před posledním kynutím, tak jsem ho v cedníku dala do lednice na celkem 3,5 hodiny a nakynul za tu krátkou dobu v chladu krásně, ale rozplácl se pak trochu na plechu. Ale to nevadí, to se doladí :-) Díky a ať se dál daří! Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Aleno, moc dekuju za pochvalu, je to od Vás mile :) Jsem rada, ze se Vám moje recepty daří a hlavně chutnají! Tousťáku i bagetka mužů říkat "moje", tenhle chleba je proste jen tak skvělý, ze jsem ho musela zveřejnit a šířit jeho věhlas :) Za recept můžeme děkovat paní Martině. Jestli Vás Kvaskove pečení oslovili, zkuste i krupave zitne chlebicky nebo Kvaskove sušenky se sušený mi rajčaty, způsobují HRUZNOU závislost :)

      Vymazat
  25. Dobrý den paní Kamilo, mám pouze dotázek-myslíte, že bych mohl část žitné chlebové mouky nahradit výražkou ? Děkuji za odpověď a velice fandím Vašemu konání. Karel K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, pane Karle, urcite můžete, dokonce by měl byt výsledek nadychanejsi a okatejsi, než s normální chlebovkou :) A dekuju Vám za povzbuzení!

      Vymazat
    2. Dobrý večer,vážená paní Kamilo, jistě jste zaregistrovala stupňování v oslovení,ale je to zcela na místě.Chléb jsem zamíchal s výražkou, upekl a byla to bomba,chuť, kůrka, prostě super. I moje velmi drahá drahá prohlásila, že nic tak dobrého ze žita ještě nejedla. Pouze zesílím kapánek kvásek a přidám vodu,naše mouka ze mlýna dost pije. Na řadě jsou nyní bagetky a tartine.Moc díky za zprostředkování, vlastní tvorbu a osvětu. Karel K.

      Vymazat
    3. Dobrý večer, pane Karle, stupňování v oslovení jistě není třeba, klidně mě oslovujte prostě jen Vaše výsosti :D Jsem moc ráda, že chleba chutnal, je fakt, že to je nejlepší žitňák, jaký jsem kdy jedla. Všichni jsme paní Martině za recept moc vděční :) Ať se povedou i další počiny, zase dejte vědět. Mějte se moc hezky, K.

      Vymazat
  26. Dobrý den, již několikrát jsem pekla tenhle chlebík a je vážně dobrý. Nevím, čím to je, ale vždycky mně hodně popraská. Nevíte, čím by to mohlo být?

    OdpovědětVymazat
  27. kurňa, mi to nejde, si připadám jak lemra, když se to podle komentářů všem daří :o/ na chuť super, ale mám to takový jako placatý a hutný... kvásek nakynul tááákhle moc, těsto nakynulo, v ošatce vypadalo téměř profesionálně, a jak ho vyklopím na plech a šupnu do trouby, tak se psychicky zhroutí a uplacatí se.. zkoušla jsem z celozrnky i z chlebovky a výsledek stejnej :o( i když teda jsem nedávala podmáslí, bude to s podmáslím takový jako na obrázku?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi jen prekynul, zkus to příště zkrátit a uvidíš. Všichni jsme se téma placakama museli propéct ;) S podmaslim to bude stejnej problem, když prekyne.

      Vymazat
    2. žitná došla, nastavila jsem špaldovou chlebovkou, nechala míň kynout a prozměnu mám cosi jako přerostlou buchtu :oD ale fakt dobrou

      Vymazat
    3. Tak to už mas zitnospaldovej (neeee!), ale mozna pro začátek pro práci s kvaskem lepší a víc motivující. Spalda hezky kyne a chleby jsou s ni skvělý! Jen tak dal a nenech kvas chcipnout :)

      Vymazat
    4. za rok za dva to vychytám :o))) ona se totiž u nís v lidlu objevila špaldovka za 35 kaček, no to jsem prostě musela vyzkoušet ;o)

      Vymazat
  28. Zkusila jsme mírně zvýšené množství (na kvas 450 g žitné chlebové nebo o něco víc, protože mi podvažuje váha, kolik padlo na "zahuštění" nevím), chlebík byl nižší, ale zůstal nadýchaný, na větší množství bych si už ale netroufla, utekl by mi při kynutí z cedníku;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, Konvičko, mně taky vyšel uspokojivě tak maximálně z 1,5 dávky, z dvojité už byl chleba moc těžký, resp. moje kynoucí nářadí těžkému těstu nevyhovovalo.

      Vymazat
  29. Dobrý den, dělám podle sebe samostoj, ale nejsem si jistá jak moc má vykynout. Nemáte foto jak vypadá po smíchání a po vykynuti? Jaký je ten rozdíl v objemu? Předpokládám, že nebude tak markantní jako u pšenice, ale asi by to mělo být vidět ne?

    OdpovědětVymazat
  30. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  31. A už jsem to našla, má se zdvojnásobit. Tak to jsem asi něco udělala špatně. Mam ho už 2 hodiny v peřinach a je pořád skoro stejný :( Kvásek jsem založila před 5ti dny, každý den poctivě krmila, i dnes se měl k světu, a včera večer rozkvasila na dnešní pokus. Tak nevím, mám čekat ještě déle? Těsto voní mírně kysele a potí se, ale moc se nezvedlo. Na dvojnásobek určitě ne. Omlouvám se za dvojitý komentář, asi jsem se uklikla a odeslalo se to znovu.

    OdpovědětVymazat
  32. Ale teď mi asi došlo proč. Rozkvasila jsem ho v 1l sklenici, takže prokvasil asi jen na povrchu..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozkvasem i'm v litrový sklenici to urcite nebude, byť je to nepraktické. Kvas probubla celým objemem bez problému. Problem spis shledá vám v mladém kvasu, zatim mate doma miminko, potřebuje zesílit a upéct par "lehčích" chlebu, než utahne těžký zitny chleba. Připadne můžete pridat do testa špeticku droždí, chuť ani nic jiného výrazně neovlivní, ale pomůže kynuti.At se daří!

      Vymazat
  33. Zdravím Vás, chtěl bych se zeptat, jak poznám kvásek, že je dostatečně rozjetý? Díky Honza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky zdravím, Honzo. Rozjetý kvásek poznáte tak, ze ma ideálně takovou čepici, je nafouklé, jakmile uacne padat, je za vrcholem. To samo o sobě nemusí byt nijak na škodu, jen to nesmí byt moc dlouho. Záleží na aktivitě Vašeho borce, okolní teplotě, množství použitého mateřského kvasu na rozkvas, ale obvykle to bývá 8-10 hodin

      Vymazat
    2. Díky za odpověď, většinou ho zadělávám na noc a těsto dělám ráno anebo ráno a večer dělám těsto, takže těch 10-12h, takže lepší ubrat a dělat to z rána :) díky a mějte se H.

      Vymazat
    3. No,jak říkám,jsou tam proměnné jako prave třeba okolní teplota a ta dělá obzvlášť ted v teplech rotyku.Já to dělám tak,ze dávám rozkvasit,nez jdu spat,tj. treba ve 23h a rano,kdyz vstanu s ropuchama,je rozkvaseno.Vy si to určitě za chvíli vychytate podle svého kvasku a teploty doma :-) Mějte se,K.

      Vymazat
  34. Dobrý den..
    Dělám podle vašeho receptu tento žitný samostoják.. Ale.. těsto vůůůbec ale jako vůůůbec nelepilo..:-O Olej absolutně nebyl potřeba, dala jsme jen do vysypané ošatky a vylože z ní "vypadl"... Ale těsto mě přišlo hrozně tuhé. Vše sem dala dle receptu, rozkvas nádherný, i to těsto přes tu tohost kynulo krásně. ted je v troube.., není to vyloženej placák, ale úplně balon teda taky ne. Tak přemýšlím, kde se mohla stát chyba.. napadá mě , že jak je v receptu 150-200 žita , tak já dala 200.. jestli to nebylo moc? Je to můj první pokus, tak nemám představu jak má být těsto tuhé..., jestli příště dát méně mouky...
    Děkuji Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Marie, omlouvám se za pozdní odpověď, doháním prázdninové resty.. Tuhé těsto urcite bylo přidáním většího množství mouky, tuhé by byt nemělo, pak se udělá ta hezká, pro zitny chleba netypických otevřena, střída. Pokud ho budete péct častěji, časem si množství přidané mouky vychytate, to ale muže neustále kolísat, protože každá mouka jinak saje, a to i jednotlivé šarže mouky. Řiďte se konzistenci testa, aby bylo možné s nim pracovat, ale neměla jste v rukou tuhou hroudu.. Ať se Vám daří.

      Vymazat
  35. Já děkuji za úžasný receptik, jeden včera upeceny a už snedeny 😀 už zadelavam dvojitou dávku 😂😂😂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bezva, to mě moc těší! Všichni závisláci na tomhle chlebu děkujeme autorce :)

      Vymazat
  36. Tak nevim, co delam spatne. Prvni faze dopadla skvele, testo bylo nadychane. Pak jsem pridala zbytek mouky, dala do lednice a rano vypadal uplne stejne jak jsem ho tam dala vecer. V troube moc nenabehl, cely popraskal a zadnou kurku nema. Problem je ze tady v Irsku nesezenu chlebovou mouku zitnou. Maji jen celozrnou nebo "light".:-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, ta celozrnná už je vyšší dívčí. Jednak chce víc vody a většinou jí taky prospívají delší pobyty v lednici. Asi jste taky měla těsto po přidání mouky dost tuhé? Co je light žitná? Výražka? Tak zkuste půl napůl s tou celozrnkou

      Vymazat
  37. tak dnes jsem ho vyzkoušela a je super ;) jen příště ho asi udělám z dvojité dávky, hned se po něm zaprášilo :D

    OdpovědětVymazat
  38. Dobrý den, prosím o pomoc...Jelikož jsem skoro pořád v práci, musela jsem zadělat ve 4,30 ráno, dala jsem kynout do lednice(5 stupňů) a těšila se na to až ve tři hodinu přijedu budu pokračovat...Těsto mi vůbec nenakynulo, co teď s tím..můžu to vydělat do pokojové teploty a nechat do druhého dne...Nevím kde je chyba..kvásek mám krásný..
    Moc díky za radu, Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neměla jste těsto moc hutne? Buď to nebo mate moc nízkou teplotu v lednici. Uvidíte, co to udělá v pokojové teplotě, ale po celém dni, byt i ve 4 stupních, se mi to zda divné. Hodně zdaru

      Vymazat
  39. tak mi to nedalo a zkusil jsem ho, zatím chladne a trochu se rozjel, ale voní a vypadá moc pěkně, další reference zítra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jak jste si pochutnal? Rozjeti neva, ten žiťák to tak holt snadno má :)

      Vymazat
  40. Na tenhle recept jsem nedávno našla někde doporučení a řekla jsem si, že ho někdy upeču místo celožitného, který jsem párkrát pekla podle jiného nejmenovaného foodblogu, a který nám taky moc chutnal. Teď, když jsem se chystala to konečně zrealizovat, jsem si naprosto nemohla vzpomenout, kde jsem recept viděla :-D, ale našla jsem ho, našlaaaa, tralala, jdu na něj! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. NO hurááá :) Tak ať se povede a chutná! :)

      Vymazat
  41. Dobrý den,chci se zeptat dá se tento chléb udělat s celozrnné mouky komplet?
    Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, dá, výsledná střída bude ale o poznání méně otevřená. 100% celozrnné, a ještě žitné, chleby vyžadují podle mého názoru už výraznější pekařské zkušenosti

      Vymazat
  42. Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, ak nechcem tento chlieb piecť ako samostoják, nechám cesto vykysnúť v nádobe v ktorej budem piecť, miesto ošatky? Formu predtým treba vymazať, alebo vysypať múkov? Čas pečenia a vyhriatie rúry bude rovnaké? Ďakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, přesně tak, vymazat máslem, nechat vykynout ve formě a upéct. Čas pečení určitě bude stejný, žito potřebuje docela dost, často teď peču žitné hodinu, hodinu deset. Ať se povede, pokud už jste nepekla, tím se omlouvám za zpoždění s odpovědí

      Vymazat
  43. Ďakujem za odpoveď. Ešte som nepiekla, budem až v nedelu. Zvyknem raz za týždeň. Ale dnes som robila kváskové šišky a to je manna nebeská :)

    OdpovědětVymazat
  44. Heeeee, tak ten je! Bomba! Díky za recept :-) Pěkný den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Akorát teda....je fakt malej :-D Jdu dát rozkvasit :-)

      Vymazat
    2. Malej je, ale sytej.. Nebo nebyl..? Moc? :D

      Vymazat
  45. Zdravím Vás Kamilo, myslíte, že bych ten recept mohl použít na bagety? Miluji ty celozrnné, kornbagety apod. Díky za info :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky zdravím, Honzo, vyzkoušení urcite nic nebrání, nicméně řekla bych, ze na bagety je přece jen třeba trochu te pšenice, aby lepek pomohl vytvořit potřebné napětí testa, střída i zita je navíc uzavrenejsi, tam by pšenice taky pomohla trochu provzdusnit. Každopádně dobrý tip na zkoušení pri dlouhých chvílích, pro me jako :)

      Vymazat
  46. Dnes jsem ho upekla a je jeste teply, tak se teprve tesim na zakrojeni, ale vypada famozne:-)

    OdpovědětVymazat