Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

9. 4. 2015

ŽITNÝ SAMOSTOJÁK - CELOŽITNÝ KVÁSKOVÝ CHLEBA

Myslím, že chlebů už jsem pár upekla, a to i žitných, ale tenhle je pro nás z kategorie těch "zdravých" prostě vítěz. I když se nepovedou oka jako na punčoše, stejně je během dvou dnů pryč. Nikdy bych neřekla, že si žitný chleba takhle oblíbím. Teď, po návratu z ultra all inclusive pobytu u tchýně, bych si ho musela oblíbit, i kdybych nechtěla! Připadám si jako anakonda, která pozřela cca 3-4 leté dítě, takže v nejbližší době očekávejte na blogu salátky, polévky a další zdravosti. No fuj, to zas byly Velikonoce! Doufám, že vy jste na tom líp, ale i tak si pojďte tohohle žitného bobana upéct taky.



Tenhle celožitný chleba si dám líbit! Vždycky jsem kváskový žitňák pekla podle Maškrtnice, vždycky to ale byla spíš tak trochu úlitba bohům zdravého stravování. Ač je výborný, nebylo to pro mě prostě to ono. On je taky s tou půltunou semínek druhově někde jinde oproti obyčejnému žitnému, rádoby "moskvě". Ten jsem taky párkrát upleskala do formy, byl blíž mým chutím, ale ohňostroj v mozgu mi způsobil až žitňák, který jsem zkusila podle postupu Martiny Dušátkové z FB chlebové skupiny. Krom toho, že je výborný, je to taky žitný samostoj, tedy chleba pečený bez formy, kynutý v ošatce. Pro mě, coby tvora kůrku zbožňujícího, je to malý bonus navíc ke střídce která je celkem "nežitně" nadýchaná. Dodnes si pamatuju, jak jsem si ve školce syslila do zástěrky pečlivě ohlodané kůrky z čerstvého chleba - na potom. Co malému trumpetovi nedojde je, že kůrka během pár hodin v zástěrce ztvrdne na kost. Ale co, teď si to s kůrkou vynahrazuju!

 
Další neopomenutelné plus tohohle chleba je chuť, alespoň tedy pro naší testovací tlupu (rok a půl starý syn po něm poslední dobou jde jako slepice víme po čem). Počítám, že to bude tím, že je maximální podíl žitné mouky prokvašený, jinak se tam totiž žádné další divy a zázraky nepřidávají, neodehrávají, prostě jen necháte působit kouzlo fermentace. Pokud si netroufáte na samostojný, klidně těsto nakydejte do formy, ale slibuju jako jiskra jasná, že i ten bochníček z těsta uplácat jde, pak jen přesunete do vysypané ošatky a dál postupujete stejně jako s ostatními chleby, podle svého zvyku.


INGREDIENCE:

Kvas:
350 g žitné chlebové mouky
350 g vody/příp 50/50 voda/podmáslí - to je moje oblíbená varianta, jen je třeba těsto hlídat, je trochu rychlejší
1 lžíce žitného kvásku z lednice

Finální těsto:
150-200 g žitné chlebové mouky
2 lžičky soli
1 lžička melasy nebo medu


POSTUP:

1. Smíchejte lžíci kvásku s moukou a vodou, případně podmáslím a vodou a nechte přes noc/den rozkvasit (cca 10-12 hodin). Budete mít celkem hustou hmotu, která ale prokvašením zřídne.

2. Po prokvašení přimíchejte zbylou mouku, sůl a melasu, či med. Promíchejte, až se vše spojí v těsto. Klidně můžete míchat i na první rychlost robotem, přece jen umíchat žito je celkem dřina. Jakmile nemáte v míse žádná suchá místa, přikryjte ji igelitovou taškou a nechte 1,5-2 hodiny odpočívat.

3. Naolejujte si plochu linky, vyklopte těsto na ono místo, malinko si olejem potřete taky ruce a zpracujte těsto do malého bochníčku. Je to bestie lepivá, ale s olejem to hravě zvládnete! Stočte, jak jste zvyklí u pšenično-žitného. Bochníček můžete vložit do cedníku (ošatky) vyloženého utěrkou, kterou jste vysypali otrubami, bramborovým škrobem (ten se mi osvědčil nejvíc), nebo jen moukou. Vzhledem k tomu, že je bochníček opravdu malý, je lepší zvolit nějaký těsnější cedník, než běžnou ošatku, kterou používáte na větší chleby, cedník těsto hezky podrží a nerozjede se během kynutí do všech stran. 

4. Cedník/ošatku vložte do igelitové tašky a nechte kynout venku nebo v lednici. Tím, že do těsta jde už minimání množství mouky, je proces kynutí poměrně rychlý, za dvě hodinky mívám nakynuto, takže pozor na to. Jak lednicové kynutí miluju a nedám na něj dopustit, v tomhle případě se mi až tak neosvědčilo, chleba mi přišel překynutý. Pokud ale snížíte teplotu třeba na 5 stupňů, nemusel by to být problém. Na to už ale budete muset vyzrát sami.

5. Dál postupujte jako u pečení běžných chlebů. Vyklopte bochníček do trouby vyhřáté na maximum (vyhřívejte aspoň 30 minut) na plech nebo kámen, zapařte troubu, 10 min. pečte na 250, pak teplotu snižte na 230, po dalších deseti minutách snižte na 200 a dopékejte ještě 35 minut. Pokud by chleba tmavnul příliš rychle, přikryjte pečícím papírem. Pokud duní na poklep, je upečeno. 


Nechte úplně vychladnout, nejlépe přes noc a pak se do něj pusťte. A samozřejmě nezapomeňte dát znovu rozkvasit, on je to fakt malý bochníček! Opravdu! No... jak myslíte, já vás varovala..

200 komentářů:

  1. wau! Tak na to jsem čekala! Jsem ráda, že experimenty za mne dělá někdo jiný a já můžu jít na jistotu. Díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No za mě je taky někdo udělal, jen mi tenhle chleba tak učaroval, že jsem se zavázala šířit jeho slávu :) Zkuste a dejte vědět.

      Vymazat
    2. sice mi to trvalo skoro rok, ale dnes jsem jej vytvořila a je VYNIKAJÍCÍ. Není tak nadýchaný jako ten váš, ale to se ještě jistě vychytá ... chuťově nemá konkurenci :D Ještě jednou díky za postrčení :)

      Vymazat
    3. Heuréka! :) Jsem ráda, že Vám nesloužím jen jako zdroj zábavy a ze jste se do něj pustila! Je fakt skvělej ;)

      Vymazat
    4. Super recept. Moc děkuji 😊🍞

      Vymazat
    5. Bezva, jsem moc ráda, že se povedlo :)

      Vymazat
  2. Určitě ráda vyzkouším!!! Moskvu jsem milovala a kůrka je to nej :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkuste, už se k formě nevrátíte, uvidíte :) Zrovna jsem včera ve dvě ráno dopekla jeden extra povedený bochníček, tenhle chleba fakt nemá chybu!

      Vymazat
  3. Dobrý den
    Ošatku jen vysypat jako běžně že.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, rád se přilípne. Proto ho dávám do škrobem vysypané utěrky, v ošatce, samozřejmě.

      Vymazat
    2. Aha tak děkuji za radu možná někdy vyzkouším.

      Vymazat
  4. Chcem sa opýtať. Tá žitná do rozkvasu je celozrnná?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přiznám se, že se mi víc vedou s chlebovou, takže do rozkvasu dávám chlebovou a pokud chci část celozrnnou, použiju ji na těch 150 g na dohuštění.

      Vymazat
  5. Ďakujem za rýchlu odpoveď. Piekla som podľa vašich receptov toastový aj mliečny a boli vynikajúce. Teraz skúsim žitný. Inga

    OdpovědětVymazat
  6. Celožitný chleba a takhle jednoduše? Nevěřím, musím vyzkoušet! Příští týden se do něj pustím a budu reportovat. Není fígl v nějaké speciální mouce?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyzkoušejte, opravdu stojí za to! 😉 Speciální mouka určitě ne, spíš bych odradila od celozrnne, chleba ( spon u mě) byl hooooodně huť nej, relativně nadýchanej je z týmu chlebovky. Ať se povede a budu ráda za echo.

      Vymazat
  7. Dobry vecer. Ja, ako spravny receptovy tvor (vsetko podla receptu a neodbocit 😄), sa chcem spytat, ci 1 lyzica kvasku (co je cca 40g u mna) bude stacit? Na rozkvasenie 350 muka/350 voda davam 70g kvasku. Dakujem krasne za odpoved, uz sa nan trasiem. Ale pockamestena tuto info :-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, ano, určitě stačí lžíce, ale kdybyste z toho měla mít nějaké trauma, klidně dejte i těch 70 g 😉 Rozdíl tam bude poté časový v rychlosti rozkvaseni. Ať se povede a chutná! 😊

      Vymazat
    2. Jeeeeeeeeeej, dakujem moc za odpoved! Cez vikend sa do neho pustim :-). Krasny vecer a vikend!

      Vymazat
  8. Super chleba, o víkendu odzkoušeno, díky za recept ;-)

    OdpovědětVymazat
  9. Prosím musí tam být ten med, či ta melasa? Nesmím žádný cukr, tak bych to chtěla zkusit bez. Půjde mi to upéct? děkuji

    OdpovědětVymazat
  10. Dobrý večer:-)tak mám rozkvašeno a ráno se chystám na tento chlebík,vypadá báječně:-)Jak dlouho cca ho necháváte kynout v cedniku či ošatce,než ho dáte péct?Děkuji Eva:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, Evo, za ty dvě hodinky v pokojové teplotě bývá nakynuty, takže o něco rychlejší, než to bývá u ps.-z. Chlebu. Ať se povede a chutná :)

      Vymazat
    2. Děkuji za rychlou odpověď:-)zkoušela jste někdy chlebik z dvojité dávky?:-)

      Vymazat
    3. Zkoušela jsem 1,5 dávku, ale upřímně, nebylo to ono nějak. Mám pocit, že těsto jak je těžké, tak ty větší dávky prostě nedává... Ale je možné, že jsem ho tenkrát měla trochu překynutý nebo zanedbala jinou fázi, zkoušela jsem to jen jednou, ten mrňous nám v podstatě vyhovuje :)

      Vymazat
  11. Sbírám odvahu na celožitný... chci se zeptat, těsto v míse není třeba vůbec překládat?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, v žitu je lepku minimálně, takže to nemá smysl. Přeju, ať se dílo zdaří :)

      Vymazat
  12. Zničila jste mi život. Stala jsem se totiž otrokem tohoto chleba. Aby ne, když ségra trpí alergií na pšenici, já k smrti miluju žitné pečivo a i manžel, který je "rypáček" si ho oblíbil. Ale žerty stranou, opravdu neskonale vás děkuju za nejlepší recept na žitný chleba M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to mám radost! U nás taky jede z chlebů asi nejvíc, je to skvělý výmysl. Já pouze šířím, díky nás všech patří paní Dušátkové (asi teda.. :))

      Vymazat
    2. Budiž tedy. Vám upřímně děkuji, paní Dušátkovou miluji :)

      Vymazat
  13. Dobrý den, mohu prosím přesný postup, jak se dělá ten žitný kvásek? (jak se z něj má odebrat jedna lžíce). Ještě nikdy jsem ho nedělala, a celkem se toho bojím, jak to dopadne :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přiznám se, že úplně nevím, jestli Vám rozumím... Pokud kvásek máte doma a udržujete si ho při životě v lednici, normálně odeberete jednu lžíci, tu rozkvasíte a jedete podle receptu. Pokud nemáte kvásek, zkuste ho od někoho získat nebo si ho založit, google poradí více než ochotně. Hodně zdaru :)

      Vymazat
    2. Já právě svůj kvásek doma nemám, a ani nikdo z mých znamých ho nemá :-( A vy byste mi prosím nenapsala váš způsob přípravy, jak si kvásek založit? Nebo aspoň odkaz, podle kterého to děláte vy? Máte ten chléb vzhledově(a určitě i chuťově) moc povedený, a proto bych ho chtěla dělat úplně stějně, jako vy :-)

      Vymazat
    3. Návod, jak na kvásek najdete třeba tady http://kvaskovychleb.cz/doku.php?id=navody:navody

      Vymazat
  14. Zdravím, mám na vás dotaz. Mám doma sušený kvásek. Konkrétně tento: http://www.dobre-zdravi.cz/suseny-zitny-kvasek/d-71697/ Ale ony jsou asi všechny ty sušené kvásky stejné. No to je jedno. Mě zajímá, jestli tím sušeným kváskem lze nahradit ten "klasický domácí", co se přikrmuje? Jestli jedna lžíce sušeného kvásku odpovídá jedné lžíci, toho domácího? Podle receptu, který je na obalu toho sušeného kvásku, by tomu tak nejspíš mělo býti, ale raději se ptám vás. Děkuji za odpověď a pečení Zdar :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, žádný kvásek, ani sušený, ani "domácí" se nedá použít jako kvasnice,tedy instantně, je to vždycky delší proces. Tzn. ten sušený byste musela rozjet vodou a moukou, pak několik dní krmit a posilovat, aby byl schopný utáhnout těsto. Pak už by podle mě stálo za to si ho vést a přeočkovávat na další použití. Jedna lžíce sušeného určitě neodpovídá lžíci domácího (nesušeného), už jen tím, že je to v suchém stavu. Pečení zdar a ať se daří :)

      Vymazat
  15. Já se Vám přiznám k takové hříšné vychytávce...dělám to najednou na jedno zamíchání s trochou kvásku cca 2 deci, ráno to jen trochu zamíchám a nechám kynout a kolem 6 smotnu do ošatky a za hodinu letí do trouby...nezapařuji, nestahuji teplotu...prostě ho s trouby vytáhnu po půl hoďce... a skoro vždy se podaří..krásné dny všem..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To si děláte srandu, po půl hoďce? To bych panikařila, že je nedopečený! Toho mrňouse peču 45 minut. Ale vychytávka jinak super, velký pohodlíčko :)

      Vymazat
    2. Myslím, že víc to netrvá možná 5 min navíc:-)), ale peču na 270...no a na chalupě když roztopím pec, tak to pozvu půl vesnice a prdneme do pece 15 chlebů a taky to netrvá déle...

      Vymazat
    3. No, 270 pomůže :) Ta pec a půl vesnice zní naprosto skvěle, musí to být hezký!

      Vymazat
  16. Ahoj :) Když zdvojnásobím dávku, zvládne to? My jsme zvyklí na dvoukilové chleby, tak se obávám, že na necelý kiláček je skoro škoda rozpalovat troubu :D
    Díky, K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi no, ale Chce to kynout v něčem úzkém a vyšším, ať se bochnicek nerozplacne. Pak taky asi déle péct, je to hodně těsta a relativně hutneho oproti klasice. Ať se zadaří :)

      Vymazat
    2. Díky moc ;) Nejdřív si vyzkoušíme prcka a pak uvidíme :)

      Vymazat
    3. Jednou jsem tento chlebík zkoušela z dvojité dávky a vůbec se mi nepodařilo ho propéct. Zbyly mi z něho pouze hodně upečené (tvrdé) kůrky a zbytek jsem musela vyhodit. Nešlo pak dopéct ani bez kůrek. Ale z této malé dávky je to chlebík úplně vynikající :)

      Vymazat
    4. To mi přijde zvláštní, musela se v matrixu odehrát ještě jiná chyba, pravděpodobně příliš vysoká teplota. Peču teď samostoje 1,7 kg a jsou propečené v pohodě :)

      Vymazat
  17. Nevěřila jsem, že samostoják bude fungovat, ale hlásím, zkusila jsem (přesně podle návodu)a je naprosto perfektní!!! Přidala jsem jen trochu drceného kmínu, jelikož chleba bez kmínu pro mě není tak úplně chleba ;) Vynikající!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Paráda, mám radost s Vámi :) Taky občas přidám trochu chlebového koření, já zas miluju svou směsku fenyklu, kmínu a koriandru. Užijte si ho :)

      Vymazat
  18. Zdravim, ja som ho dnes rano skusala, este neviem ako sa podaril, ale je to taky polo-placak, dost sa rozisiel na plechu. Ako to robite aby drzal tvar? :) A este by ma zaujimalo aky mate grif na to stacanie do osatky, lebo aj s naolejovanou pracovnou doskou a rukami sa lepil jak blazen :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak píšu v článku, je dobré mít nějakou užší kynoucí nádobu (hlubší cedník, apod.), pak během kynutí udrží tvar. S lepením tomu moc nerozumím, pokud jste udělala rozkvas váhově napůl voda vs. mouka, pak opravdu stačí přidat 150 g mouky po prokvašení a s naolejováním se těsto nelepí... Pak jedině příště přidat trochu víc mouky, ale dejte si pozor na ten rozkvas, opravdu půl na půl.

      Vymazat
    2. Uz asi viem kde bol "problem". Piekla som teraz totiz druhy pokus. Prvy krat ked som piekla, tak som dala omnoho viac kvasku do rozkvasu (cca 100 g) - chcela som pouzit obidve nadobky v ktorych mam kvasok, preto bol taky tekuty a lepkavy. Ale inak sa vydaril super, mal bublinky ake sa mi doteraz pri celozitnych nikdy nedarili a aj chutove super. Druhy krat ked som piekla, dala som polovicu kvasku a cesto bolo omnoho hutnejsie a aj sa podaril taky hutnejsi, menej bublinkovy. Tak asi budem musiet najst nejaku zlatu strednu cestu. Alebo zeby dlhsie nechat kysnut? Prvy krat kysok mozno aj 13 hodin a druhy krat asi len 10.

      Vymazat
    3. Já peču chleba z řidšího těsta. Zdá se mi, že je víc nadýchaný. Aby se nerozjel, peču ho v pečící skleněné míse. Mísa se ničím nevysypává, dá se do trouby a rozpálí se i s troubou. Potom se v rukavicích vyndá, dá se do ní těsto a šoupne se upéct. Jo, fenikl mi nechutná. Dávám jen koriandr a kmín. Polovinu kmínu drcenýho a polovinu celého. Semínka koriandru mletá.

      Vymazat
  19. Konečně mám od kamarádky kvásek, tak můžu zkusit i tento :)

    OdpovědětVymazat
  20. Prosím o radu. Je nějaký způsob, jak zjistit, zda je těsto akorát vykynuté? Takový ten test, kdy se do těsta šťouchne prstem a těsto se vrací pomalu, rychle nebo se nevrací, ten mi u tohoto chleba moc nefunguje. Díky za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U tohohle chleba se spis ridte ydvojnasobenim objemu, prstovy test u zita nefunguje

      Vymazat
  21. skvely recept, dakujem. konecne zitny chlieb, ktory nie je tazky, hutny a prilis kysly. robila som pre kamaratku, ktora je bezlaktozova, tak som si nebola ista, ci mozem pouzit cmar, tak som zarobila ciernym pivom. mal len jednu drobnu chybu, popraskal mi, mohol asi kysnut o hodinu viac v mojich podmienkach. Inak paradny, chutovo skvely a vonavy. Velka vdaka!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem rada, ze se povedl a vyhovoval, je to opravdu skvělý chleba. S tim praskáním- ony zitnaky rady praskaji, můžete jim od toho trochu pomoct tim, ze chleba před vložením do osatky hodně ohladite téma naolejovanyma rukama. Jinak, pokud je kamarádka celiak, ani žito pro ni neni vhodne, protože lepek obsahuje, sice ne tolik a jiný, než obsahuje pšenice, ale obsahuje ;)

      Vymazat
    2. Vdaka, vyskusam to naolejovanie... Kamaratka ma problem s laktozou a s psenicou (chlieb, cestoviny), ale nie je uplne striktny celiatik, moze trochu. Moje zitny chlebiky zvlada.

      Vymazat
    3. Aha, tak to potom jo :) Ať se chleby daří!

      Vymazat
  22. Díky za skvělý recept,konečně se mi povedl celožitný chléb a ještě další bonus,je somostojný :-)

    OdpovědětVymazat
  23. Dobrý den, už dvakrát jsem pekla tento chleba, je opravdu bezvadnej. Jsem úplný nováček v pečení chleba a pořád tápu, jestli to poslední kynutí před vložením do trouby, má být v lednici nebo při pokojové teplotě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, jsem rada, ze chutná, u nás je taky prakticky nejoblíbenější. To kynuti můžete tak i tak, jen je třeba v lednici mít třeba kolem 5-6 stupňů, pokud by to mělo byt ma celou noc, mne jinak měl tendenci prekynout.

      Vymazat
    2. Díky moc za odpověď, už mi to je jasný. Já to cpala do lednice na ty poslední dve hodiny.

      Vymazat
  24. Dobrý den Kamilo, máte skvělý blog a skvělé recepty na pečivo, už jsem zkoušela toasťák, bagetky (super, ale nevím, proč jsem Vám nenapsala pochvalu do komentu dřív :-)) Ale teď už musím. Toto je naprostá BOMBA! Vážně, nečekala jsem to, ani to tak nelepilo (asi hodně oleje, ale na chuť to nemá vliv), dnes odpoledne upečeno a ještě není ani 22hod a už je skoro celý sněděný (převážně mnou) a jdu rozkvasit na další! Zkouším poslední 2 týdny žít bez pšenice, ale nedokážu vyřadit pečivo a hlavně se nechci vzdát pečení chleba, celožitňáku od Maškrtnice už jsem se dost přejedla, takže teď jen tento zase chvilku a pak to budu střídat :) Nevychytala jsem čas, musela jsem na víc jak 2 hodky odejít před posledním kynutím, tak jsem ho v cedníku dala do lednice na celkem 3,5 hodiny a nakynul za tu krátkou dobu v chladu krásně, ale rozplácl se pak trochu na plechu. Ale to nevadí, to se doladí :-) Díky a ať se dál daří! Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Aleno, moc dekuju za pochvalu, je to od Vás mile :) Jsem rada, ze se Vám moje recepty daří a hlavně chutnají! Tousťáku i bagetka mužů říkat "moje", tenhle chleba je proste jen tak skvělý, ze jsem ho musela zveřejnit a šířit jeho věhlas :) Za recept můžeme děkovat paní Martině. Jestli Vás Kvaskove pečení oslovili, zkuste i krupave zitne chlebicky nebo Kvaskove sušenky se sušený mi rajčaty, způsobují HRUZNOU závislost :)

      Vymazat
  25. Dobrý den paní Kamilo, mám pouze dotázek-myslíte, že bych mohl část žitné chlebové mouky nahradit výražkou ? Děkuji za odpověď a velice fandím Vašemu konání. Karel K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, pane Karle, urcite můžete, dokonce by měl byt výsledek nadychanejsi a okatejsi, než s normální chlebovkou :) A dekuju Vám za povzbuzení!

      Vymazat
    2. Dobrý večer,vážená paní Kamilo, jistě jste zaregistrovala stupňování v oslovení,ale je to zcela na místě.Chléb jsem zamíchal s výražkou, upekl a byla to bomba,chuť, kůrka, prostě super. I moje velmi drahá drahá prohlásila, že nic tak dobrého ze žita ještě nejedla. Pouze zesílím kapánek kvásek a přidám vodu,naše mouka ze mlýna dost pije. Na řadě jsou nyní bagetky a tartine.Moc díky za zprostředkování, vlastní tvorbu a osvětu. Karel K.

      Vymazat
    3. Dobrý večer, pane Karle, stupňování v oslovení jistě není třeba, klidně mě oslovujte prostě jen Vaše výsosti :D Jsem moc ráda, že chleba chutnal, je fakt, že to je nejlepší žitňák, jaký jsem kdy jedla. Všichni jsme paní Martině za recept moc vděční :) Ať se povedou i další počiny, zase dejte vědět. Mějte se moc hezky, K.

      Vymazat
  26. Dobrý den, již několikrát jsem pekla tenhle chlebík a je vážně dobrý. Nevím, čím to je, ale vždycky mně hodně popraská. Nevíte, čím by to mohlo být?

    OdpovědětVymazat
  27. kurňa, mi to nejde, si připadám jak lemra, když se to podle komentářů všem daří :o/ na chuť super, ale mám to takový jako placatý a hutný... kvásek nakynul tááákhle moc, těsto nakynulo, v ošatce vypadalo téměř profesionálně, a jak ho vyklopím na plech a šupnu do trouby, tak se psychicky zhroutí a uplacatí se.. zkoušla jsem z celozrnky i z chlebovky a výsledek stejnej :o( i když teda jsem nedávala podmáslí, bude to s podmáslím takový jako na obrázku?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi jen prekynul, zkus to příště zkrátit a uvidíš. Všichni jsme se téma placakama museli propéct ;) S podmaslim to bude stejnej problem, když prekyne.

      Vymazat
    2. žitná došla, nastavila jsem špaldovou chlebovkou, nechala míň kynout a prozměnu mám cosi jako přerostlou buchtu :oD ale fakt dobrou

      Vymazat
    3. Tak to už mas zitnospaldovej (neeee!), ale mozna pro začátek pro práci s kvaskem lepší a víc motivující. Spalda hezky kyne a chleby jsou s ni skvělý! Jen tak dal a nenech kvas chcipnout :)

      Vymazat
    4. za rok za dva to vychytám :o))) ona se totiž u nís v lidlu objevila špaldovka za 35 kaček, no to jsem prostě musela vyzkoušet ;o)

      Vymazat
  28. Zkusila jsme mírně zvýšené množství (na kvas 450 g žitné chlebové nebo o něco víc, protože mi podvažuje váha, kolik padlo na "zahuštění" nevím), chlebík byl nižší, ale zůstal nadýchaný, na větší množství bych si už ale netroufla, utekl by mi při kynutí z cedníku;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, Konvičko, mně taky vyšel uspokojivě tak maximálně z 1,5 dávky, z dvojité už byl chleba moc těžký, resp. moje kynoucí nářadí těžkému těstu nevyhovovalo.

      Vymazat
  29. Dobrý den, dělám podle sebe samostoj, ale nejsem si jistá jak moc má vykynout. Nemáte foto jak vypadá po smíchání a po vykynuti? Jaký je ten rozdíl v objemu? Předpokládám, že nebude tak markantní jako u pšenice, ale asi by to mělo být vidět ne?

    OdpovědětVymazat
  30. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  31. A už jsem to našla, má se zdvojnásobit. Tak to jsem asi něco udělala špatně. Mam ho už 2 hodiny v peřinach a je pořád skoro stejný :( Kvásek jsem založila před 5ti dny, každý den poctivě krmila, i dnes se měl k světu, a včera večer rozkvasila na dnešní pokus. Tak nevím, mám čekat ještě déle? Těsto voní mírně kysele a potí se, ale moc se nezvedlo. Na dvojnásobek určitě ne. Omlouvám se za dvojitý komentář, asi jsem se uklikla a odeslalo se to znovu.

    OdpovědětVymazat
  32. Ale teď mi asi došlo proč. Rozkvasila jsem ho v 1l sklenici, takže prokvasil asi jen na povrchu..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozkvasem i'm v litrový sklenici to urcite nebude, byť je to nepraktické. Kvas probubla celým objemem bez problému. Problem spis shledá vám v mladém kvasu, zatim mate doma miminko, potřebuje zesílit a upéct par "lehčích" chlebu, než utahne těžký zitny chleba. Připadne můžete pridat do testa špeticku droždí, chuť ani nic jiného výrazně neovlivní, ale pomůže kynuti.At se daří!

      Vymazat
  33. Zdravím Vás, chtěl bych se zeptat, jak poznám kvásek, že je dostatečně rozjetý? Díky Honza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky zdravím, Honzo. Rozjetý kvásek poznáte tak, ze ma ideálně takovou čepici, je nafouklé, jakmile uacne padat, je za vrcholem. To samo o sobě nemusí byt nijak na škodu, jen to nesmí byt moc dlouho. Záleží na aktivitě Vašeho borce, okolní teplotě, množství použitého mateřského kvasu na rozkvas, ale obvykle to bývá 8-10 hodin

      Vymazat
    2. Díky za odpověď, většinou ho zadělávám na noc a těsto dělám ráno anebo ráno a večer dělám těsto, takže těch 10-12h, takže lepší ubrat a dělat to z rána :) díky a mějte se H.

      Vymazat
    3. No,jak říkám,jsou tam proměnné jako prave třeba okolní teplota a ta dělá obzvlášť ted v teplech rotyku.Já to dělám tak,ze dávám rozkvasit,nez jdu spat,tj. treba ve 23h a rano,kdyz vstanu s ropuchama,je rozkvaseno.Vy si to určitě za chvíli vychytate podle svého kvasku a teploty doma :-) Mějte se,K.

      Vymazat
  34. Dobrý den..
    Dělám podle vašeho receptu tento žitný samostoják.. Ale.. těsto vůůůbec ale jako vůůůbec nelepilo..:-O Olej absolutně nebyl potřeba, dala jsme jen do vysypané ošatky a vylože z ní "vypadl"... Ale těsto mě přišlo hrozně tuhé. Vše sem dala dle receptu, rozkvas nádherný, i to těsto přes tu tohost kynulo krásně. ted je v troube.., není to vyloženej placák, ale úplně balon teda taky ne. Tak přemýšlím, kde se mohla stát chyba.. napadá mě , že jak je v receptu 150-200 žita , tak já dala 200.. jestli to nebylo moc? Je to můj první pokus, tak nemám představu jak má být těsto tuhé..., jestli příště dát méně mouky...
    Děkuji Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Marie, omlouvám se za pozdní odpověď, doháním prázdninové resty.. Tuhé těsto urcite bylo přidáním většího množství mouky, tuhé by byt nemělo, pak se udělá ta hezká, pro zitny chleba netypických otevřena, střída. Pokud ho budete péct častěji, časem si množství přidané mouky vychytate, to ale muže neustále kolísat, protože každá mouka jinak saje, a to i jednotlivé šarže mouky. Řiďte se konzistenci testa, aby bylo možné s nim pracovat, ale neměla jste v rukou tuhou hroudu.. Ať se Vám daří.

      Vymazat
  35. Já děkuji za úžasný receptik, jeden včera upeceny a už snedeny 😀 už zadelavam dvojitou dávku 😂😂😂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bezva, to mě moc těší! Všichni závisláci na tomhle chlebu děkujeme autorce :)

      Vymazat
  36. Tak nevim, co delam spatne. Prvni faze dopadla skvele, testo bylo nadychane. Pak jsem pridala zbytek mouky, dala do lednice a rano vypadal uplne stejne jak jsem ho tam dala vecer. V troube moc nenabehl, cely popraskal a zadnou kurku nema. Problem je ze tady v Irsku nesezenu chlebovou mouku zitnou. Maji jen celozrnou nebo "light".:-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, ta celozrnná už je vyšší dívčí. Jednak chce víc vody a většinou jí taky prospívají delší pobyty v lednici. Asi jste taky měla těsto po přidání mouky dost tuhé? Co je light žitná? Výražka? Tak zkuste půl napůl s tou celozrnkou

      Vymazat
  37. tak dnes jsem ho vyzkoušela a je super ;) jen příště ho asi udělám z dvojité dávky, hned se po něm zaprášilo :D

    OdpovědětVymazat
  38. Dobrý den, prosím o pomoc...Jelikož jsem skoro pořád v práci, musela jsem zadělat ve 4,30 ráno, dala jsem kynout do lednice(5 stupňů) a těšila se na to až ve tři hodinu přijedu budu pokračovat...Těsto mi vůbec nenakynulo, co teď s tím..můžu to vydělat do pokojové teploty a nechat do druhého dne...Nevím kde je chyba..kvásek mám krásný..
    Moc díky za radu, Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neměla jste těsto moc hutne? Buď to nebo mate moc nízkou teplotu v lednici. Uvidíte, co to udělá v pokojové teplotě, ale po celém dni, byt i ve 4 stupních, se mi to zda divné. Hodně zdaru

      Vymazat
  39. tak mi to nedalo a zkusil jsem ho, zatím chladne a trochu se rozjel, ale voní a vypadá moc pěkně, další reference zítra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jak jste si pochutnal? Rozjeti neva, ten žiťák to tak holt snadno má :)

      Vymazat
  40. Na tenhle recept jsem nedávno našla někde doporučení a řekla jsem si, že ho někdy upeču místo celožitného, který jsem párkrát pekla podle jiného nejmenovaného foodblogu, a který nám taky moc chutnal. Teď, když jsem se chystala to konečně zrealizovat, jsem si naprosto nemohla vzpomenout, kde jsem recept viděla :-D, ale našla jsem ho, našlaaaa, tralala, jdu na něj! :-)

    OdpovědětVymazat
  41. Dobrý den,chci se zeptat dá se tento chléb udělat s celozrnné mouky komplet?
    Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, dá, výsledná střída bude ale o poznání méně otevřená. 100% celozrnné, a ještě žitné, chleby vyžadují podle mého názoru už výraznější pekařské zkušenosti

      Vymazat
  42. Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, ak nechcem tento chlieb piecť ako samostoják, nechám cesto vykysnúť v nádobe v ktorej budem piecť, miesto ošatky? Formu predtým treba vymazať, alebo vysypať múkov? Čas pečenia a vyhriatie rúry bude rovnaké? Ďakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, přesně tak, vymazat máslem, nechat vykynout ve formě a upéct. Čas pečení určitě bude stejný, žito potřebuje docela dost, často teď peču žitné hodinu, hodinu deset. Ať se povede, pokud už jste nepekla, tím se omlouvám za zpoždění s odpovědí

      Vymazat
  43. Ďakujem za odpoveď. Ešte som nepiekla, budem až v nedelu. Zvyknem raz za týždeň. Ale dnes som robila kváskové šišky a to je manna nebeská :)

    OdpovědětVymazat
  44. Heeeee, tak ten je! Bomba! Díky za recept :-) Pěkný den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Akorát teda....je fakt malej :-D Jdu dát rozkvasit :-)

      Vymazat
    2. Malej je, ale sytej.. Nebo nebyl..? Moc? :D

      Vymazat
  45. Zdravím Vás Kamilo, myslíte, že bych ten recept mohl použít na bagety? Miluji ty celozrnné, kornbagety apod. Díky za info :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky zdravím, Honzo, vyzkoušení urcite nic nebrání, nicméně řekla bych, ze na bagety je přece jen třeba trochu te pšenice, aby lepek pomohl vytvořit potřebné napětí testa, střída i zita je navíc uzavrenejsi, tam by pšenice taky pomohla trochu provzdusnit. Každopádně dobrý tip na zkoušení pri dlouhých chvílích, pro me jako :)

      Vymazat
  46. Dnes jsem ho upekla a je jeste teply, tak se teprve tesim na zakrojeni, ale vypada famozne:-)

    OdpovědětVymazat
  47. Prosim da se pect I v remosce?diky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohuzel Vám nepovim, nemám s remoskou zkušenost.. Tipla bych si, ze to bude obtížnější, protože žito se musi péct déle. Asi budete muset zkusit...

      Vymazat
  48. Včera ráno jsem jen tak, aby řeč nestála, dala rozkvasit kvásek. Domů jsem přijela zcela vyčerpaná (integrace kladenské dopravy do PID se zatím ukazuje být zvlášť odporným druhem mučení...), takže bylo jasné, že musím něco upéct, čímž se uklidním, jinak bych taky mohla někoho zabít. A tak jsem se vrhla na tenhle recept, už dlouho ho chci vyzkoušet. Že po návratu z práce (a nevracím se zrovna ve tři) zvládnu upéct žitný kváskový chleba, tomu bych nikdy nevěřila. Ale ono to jde! Je to fakt prcek, ale je výborný. A to jsem měla rozkvašeno méně mouky, takže jsem víc přidávala, ale jak říkám - když je dobrý recept, funguje bez ohledu na suroviny. :) Takže milá kuchto, moc děkuji za další skvělý recept, a tím pádem i výrazné zlepšení nálady. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, skvělá zpráva! Díky za zmínění, že chleba jde upéct během jednoho dne, protože to bývá mnohdy problém vymlouvačů - "mi to časově nevyjde".. Ale vyjde! :) Tenhle recept není můj, jak zmiňuju, možná proto je tak geniální. Je to nejlepší žitný chleba, navíc takřka bez práce. Jsem ráda, že jste zkusila a nebyla zklamána :)

      Vymazat
  49. právě jsem dopekl vypadá dobře, ale to chladnutí trvá

    OdpovědětVymazat
  50. Pridávam sa k pozitívnym komentom. Pečiem už dlhšie, ako vznikol kváskový ošiaľ na Slovensku, robím už sama kurzy, ale žitný sa mi fakt nijako nechcel podariť. Až hurá, tento samostoják je fakt najlepší recept! Okamžite sa dostal na vrchol rebríčka mojich výrobkov.

    OdpovědětVymazat
  51. Chleb vypada fantasticky. Pekla jsem nedavno dle velmim podobneho receptu, jen misto melasy tam byla lzice sladenky. Povedl se pekne, jen nemel ve stridce ocka. Muzete, prosim, poradit jak na ne? :) Jsem zacatecnik, tak jsem za kazdou radu rada..A jak presne poznat u zita, ze uz je chleb nakynuty? Jde udelat tak nejaky test nebo jen od oka? Ja nechavala kynout dve hod a v osatce taky, uz mi prisel dost. V troube i docela vyskocil.Dekuji mnohokrat za odpoved

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, omlouvám se za pozdní reakci. Žito je těžší na posouzení, co se týče vykynutí, ale pokud děláte pořád stejný recept, časem dostanete do oka to správné míry :) Jinak jak na oka, to je u žita taky těžší než u pšenice, ale jde to. První a zásadní věc je mít ve formě kvas a odchytit ho v dobré fázi, tzn. ještě než klesne. U tohohle chleba mi ze zkušenosti stačívá i hodina, max. hodina a půl kynutí, protože je tam už jen velmi málo mouky, která přijde ke kvasu. Ať se daří :)

      Vymazat
  52. Tažke žitná chlebová ale ne celozrná žitná- chápu to dobře? Díky a těším se na něj.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Samozřejmě část jde nahradit celozrnnou, ale pak je potřeba přitlačit i na tekutiny, protože celozrno víc saje..

      Vymazat
  53. Dobrý den,
    je možné tento recept aplikovat na domácí pekárnu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, čekala bych, že ano, nicméně s pekárnou mám 0 zkušeností, znám pouze pakárnu :)

      Vymazat
    2. Chleba se povedl, děkuji za návod. :)

      Mám ještě dotaz ohledně kvásku... mám ho ve velké sklenici, která je uchována v lednici a uzavřena pytlíkem s gumičkou.
      Chci se zeptat, zda ten kvásek může pořád existovat v této jedné sklenici ze které ho budu dávat do chleba, jde o to že toho kvásku je hodně a nevypotřebujuho, tak jestli vydrží. Stále bych ho v té sklenici dokrmoval.
      Děkuji za odpověď

      Vymazat
    3. Ráda slyším, že se chleba i v pekárně povedl.
      Co se týče kvásku, klidně ho lžičku přendejte do menší sklenice, řekněme od marmelády, apod., tak to bohatě stačí. Sama ho v takové sklenici mám už 5 let. Praxi mám takovou, že všechen kvásek ze sklenice dám do mísy, ve které si rozkvasím na chleba, do "kváskové" skleničky, která je lehce opatlaná zbylým kvasem, dám dvě lžíce žitné mouky, nechám prokvasit na lince do rána/přes den stejně jako obsah mísy, pak sklenici vrazím do lednice a tak to jde pořád dokola. Sklenici jsem myla asi jednou, dvakrát, za celou tu dobu. Pokud Vám kvas nechytí plíseň, má naopak rád tohle svoje zašmudlané, opatlané, protože stálé, prostředí. Ať se Vám i kvásku daří :)

      Vymazat
  54. Dobry den,

    Prosim ako dlho sa ma tento chlieb piect? Podla navodu 10+10+35 minut, lenze v jednom komente spominate, ze „toho mrnouse pecu 45 minut“. Tak kolko tam ma vlastne byt?
    Dakujem!
    S pozdravom Adela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Adélo. V pečení chlebů neexistuje univerzální rada. Ano, teď ho možná peču 45 minut, protože mám v troubě žulový kámen, který je možné, že jsem v době psaní receptu neměla. Každopádně časy uváděné u pečení jsou vždy dost orientační, záleží na troubě každého z nás, záleží i na počasí, ve finále. Takže vždy se řiďte okem a poklepem. Plus u žitných "výrobků" je vždy lepší dát jim o něco delší čas v troubě, protože jsou hutnější a déle s propékají. Abych to shrnula, oba časy jsou možné, 55 minutami rozhodně nic nezkazíte.

      Vymazat
  55. Teším sa z tohto receptu. Pred viac ako tridsiatimi rokmi som v čechách na školení jedla najlepší žitný chlieb v mojom živote.... Mám tušáka že to bol tento...jeho chuť cítim celý čas v ústach...vyskúšam, či to bude tento...

    OdpovědětVymazat
  56. Upekla jsem a je naprosto vynikající, děkuji za recept :-)

    OdpovědětVymazat
  57. Dobrý den Kamilo,
    použila jsem včera Váš recept jako svůj úplně první kváskový chléb. Dělala jsem přesně dle Vašeho návodu, ale samozřejmě mám zatím s kváskovým chlebem nulovou zkušenost, takže úplně nedopadl. Oka jsou drobnější, což mi tak nevadí, ale problém je, že mi strašlivě brzy ztmavl na povrchu, a i když jsem ho přikryla pečícím papírem, stejně byla kůrka nahoře tvrdá, silná a dost černá. Chuťově jsem byla nadšená - mám ráda křupáky :), ale chtěla bych na tom zapracovat - myslíte, že jsem měla moc velkou teplotu? A ještě jsem se chtěla zeptat - při vyklopení z ošatky do trouby - ničím chleba nepotíráte / nezastříkáváte? Moc děkuji za začátečnické dotazy ;-)a děkuji Vám za skvělé stránky (y)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Vás, Hanko, a omlouvám se za trochu pozdější reakci. Musím recept konečně trochu aktualizovat, díky tomu, že jsou mouky každou sklizeň jiné (mají různou savost, atd.)už dobře dva roky chce těsto trochu zakápnout vodou, asi i proto jste měla střídu méně otevřenou. Co se teploty týká, to si do určité míry musí každý vychytat podle své trouby, nicméně poslední dobou ho peču (v naší elektrické troubě, na nejspodnějším roštu) tak, že ho vložím do trouby rozehřáté na 250°C, okamžitě stáhnu na 230, po 15 minutách stáhnu na 200 a dalších 45-55 minut dopékám na této teplotě. V případě že i tak moc tmavne, snížím ještě nakonec na 180. Žito ale potřebuje trochu déle propéct, určitě ho tam proto aspoň tu hodinku nechte. Ať se daří a kváskovému pečení propadnete :)

      Vymazat
  58. Ahoj. Skúsili ste uz tentk chlebík piect metódou 123? Možno by sa s autolýzou podaril tiež. Ďakujem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, co myslíte metodou 123... Autolýza mívá smysl spíš u pšeničných mouk, protože autolýzou se dociluje uvolnění lepku. Alespoň tak to chápu za sebe.

      Vymazat
  59. Dobrý den, recept je super! Jsem začátečník v pečení chleba a tento postup se mi zdál nejlépe vysvětlen. Už peču 2. chléb - poprvé čistě celozrnný, dnes s menším poměrem žitné chlebové mouky. Pokaždé přidávám semínka. Chléb je výborný, jen mi pokaždé praskne po celém obvodu asi 1 cm zespoda. Poprvé jsem si zapomněla naříznout vršek bochníčku, dnes ne, a přesto mi praskl. Připadá mi, jako by bylo těsto "přepnuté"... nevíte, čím by to mohlo být? Děkuji. Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Většinou, když chleba praská, potřebuje ještě kynout - v té teplotě trouby prostě najednou prudce vyjede a praskne... u správně nakynutého by se to stávat nemělo, já třeba nenařezávám vůbec a nepraskají...

      Vymazat
    2. Neviděla bych to tak jednoznačně. Omlouvám se z pozdní reakci, komentář, resp. dotaz mi nějak unikl. U žitných je praskání častější, bez ohledu na dokynutí nebo nedokynutí (resp. není to úplně směrodatné), nicméně spíše po povrchu. Vysvětluju si to tím, že v žitné mouce není tolik lepku, při tvarování bochníku se nevytvoří povrchové napětí jako už pšeničných nebo pšeničnožitných chlebů a tak chleba po vložení do trouby praskne. Praskání lze určitě předejít jednak tou vhodnou délkou kynutí a taky dostatečným zapařením trouby.
      Praskání dokola po obvodu je zapříčiněno něčím trochu jiným, nebo alespoň zkušenější pekaři to připisují, tuším, nedostatečně rozpálenému podkladu - plech, kamen. Mně se to stalo zatím asi jen jednou a kdysi, tak jsem po důvodu upřímně tolik nepátrala. Ale na tohle si matně vzpomínám.

      Vymazat
  60. Dobrý den Kamilo,
    úplně náhodou nějakým odkazem jsem se dostala až k vám. Bohužel mám čerstvě upečený kváskový chleba, tak nemůžu hned zadělávat. Recept se mi moooc líbí, neboť já celožitný peču v nádobě a toto vypadá
    moc prima. Myslíte, že lze i u tohoto receptu nechat nahřát kameninovou formu a potom do ní z ošatky
    chléb překlopit, zakrýt /místo zapařování vytvořím mini parní pec/, po cca 20 min.oddělat víko a dopect ? Tak to dělám u pš-žitného, nemusím vymazávat a hlavně nemusím zapařovat. Co poradíte a jak
    dlouho by měl být pod pokličkou aby se zapařil ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím. Určitě bych postupovala jako u ostatních chlebů, na tomhle není nic jiného. Jen je třeba žito péct déle, ale zmiňujete, že žitňáky pečete taky, tak jste jistě zvyklá. Zapaření stačí 20 min pod poklicí.

      Vymazat
  61. Je to najlepsi chlebik, aky sme v rodine jedli. Uplne vsetci sme sa zamilovali. Chcem sa opytat, ci ste niekedy skusali dat do neho aj zapar( semiacka zaliate horucou vodou)? Dakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě moc těší, je to opravdu skvělý chleba. Záparu jsem konkrétně do tohohle chleba nedávala, ale nic tomu naprosto nebrání, bude nejspíš trošičku obtížněji zvladatelný, nicméně vždycky je možnost nacpat ho do nějaké formy a není to ostuda. I mně se to už stalo :)

      Vymazat
  62. Včera jsem dopekl, opravdu super a ještě větší super je, když jsem do něj zapekl misku čerstvých škvarečkůůůůůůůů :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proč ne :) Osobně mi nějak škvarky sedí víc k pšeničnějším chlebům, nicméně proti gustu ;) Tak ať chutná!

      Vymazat
  63. Jde to! 1700g a neni to placka! :D 700g žitná, 700g voda, 2 PL kvásek, 12h na lince. Přidáno 300g žitná, 1 PL med, 4 ČL sůl a kmín, 2h na lince. Stočit do velké ošatky a 3h v lednici. Pečení stejné, ve vyhřáté skleněné míse. Samostoj to úplně není, ale chutná skvěle! Kůrka křupavá, střídka výborná. Kamilo Vám díky za recept a postup, je to náš nejoblíbenější chléb. Ať se daří!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skvělé, děkuju za zprávu, jsem ráda, že se daří a je oblíben :)

      Vymazat
  64. Skvělý recept, skvělý chleba. Díky. Nika

    OdpovědětVymazat
  65. Dobrý deň, tak som dnes zložila skúšku z pečenia tohoto chlebíka a nyslím že na výbornú. Utierku som zbytočne moc vysypala škrobom, krásne sa vyklopil, nabudúce asi pridám viac soli. Piekla som v remoske lebo rúra mi nejako nepečie dobre a nový sporák čaká na uvedenie do prevádzky.

    OdpovědětVymazat
  66. Dobrý den Kamilo, prosím o radu, jak dlouho necáváte kynout v lednici cca 5°C? Moc děkuji Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Vás, Veroniko. Neposloužím, protože žitňáky v lednici kynout nenechávám. Z mé zkušenosti vzhledem k poměru kvasu ve finálním těstě přes noc překynuly. Samozřejmě, pokud potřebujete odejít a lednicí kynutí trochu zbrzdit, na čtyři hodiny ho tam vrznout můžete. Případně nenechávat odpočinout, rovnou dát do ošatky a přes tu noc by tam vydržet mohl. Ale jak říkám, lednicové kynutí u žita nepoužívám, takže musíte vychytat sama podle aktivity svého kvasu a teploty ve Vaší lednici.

      Vymazat
  67. Mám prosbu. Pročetla jsem všechny diskuze a napadlo mě, zda byste dokázala pro nás, které stále bojujeme s hustotou těsta, natočit nějaké video? Protože jak vypadá husté a jak už moc řídké? Jak vypadá to Vaše "akorát"? Jsem přesvědčená, že by nás bylo hodně, kterým tím uděláte radost. :-) Dneska mám zaděláno a taky si teda nejsem jistá, jestli to nemám moc husté. Nedaří se mi tak okatý jako Vám. Přeji krásné pečení a ať se daří. Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, trochu se obávám, že to stejně z videa nepoznáte.. Já teda ne. Berte to jako pokusnou platformu, já mívám žitňák hodně okažý, když je těsto tak že jde bez deformace tak tak přendat do ošatky. Pomůže to? Plus mi teda pomáhá kefír, se zjistilo nakonec. Zkoušela jste žitňák zadělat kefírem? Ať Vám to peče :)

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    3. Neumím udělat opravu v komentáři. :-(
      Psala jsem sákryš, čtu Vaši odpověď pozdě, chleba už je v ošatce a je to tuhá koule. Nevadí, když tak si jej budu lámat do kafe. :-) A příště přidám víc kefíru.

      Vymazat
  68. Chleba je opravdu výborný. Pekla jsem ho včera jako svůj první chléb a dnes zadělávám na nový. Už máme jen patku :-) Děkuji za recept.

    OdpovědětVymazat
  69. tak jsem neodolal a zadělal na svůj první celožitný, zítra uvidíme...

    OdpovědětVymazat
  70. Krasny den, dnes jsem poprve upekla a ochutnala tento chlebik... A naprosto dokonaly, vynikajici a nepoznala byvh, ze je celozitny... Dekujuuu, hned se dostal na prvni místo v zitnem pecivu, ktere momentálně jako jedine muzu:-)... Hned zitra zadelavam dalsi varku... Diky a krasny vikend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za zprávu a omlouvám se za pozdní odpověď :) Jsem ráda, že se chleba daří a chutná, je opravdu skvělý!

      Vymazat
  71. Pěkný den,děkuju Vám za pěkný blog i za tento recept.Jen bych se ráda zeptala,jestli jsem dobře pochopila,že se do rozkvasu na 8-12 hodin dává spolu s vodou i kefir, já jen,jestli se nemůže zkazit a jestli není lepší ho dát až do finalniho těsta.Moc děkuju předem za odpověď a přeji krásný vypečený den:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, omlouvám se za odpověď až teď... :( Asi jste to už nějak pořešila, nicméně pro pořádek potvrzuju, skutečně se dá rozkvasit podmáslím místo vodou.

      Vymazat
  72. Chtela bych Vam moc podekovat za tak úžasný chleba,je to presne ten co ma kurčičku krásně propečenou a chuť nepopsatelně dobrou,ze opravdu stačí jen potřít máslem.I když jsem měla připravený rozkvas z celozrnné žitné a žitnou chlebovou jsem dala jen tech 150-200g,tak se povedl skvěle.Jsem překvapená,jak je krásně měkký a okatý(ne jako ty co znam-mokry a hutný.Děkuji za uzasny recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, Marcelo, jen pomáhám šířit slávu tohohle chleba, jinak by asi zapadl někde na Facebooku. Je to fakt klenot mezi chleby. Ať Vám to peče a mějte se hezky.

      Vymazat
  73. Dobrý den, zítra se poprvé chystám na svůj první celožitný chleba. Pročetla jsem komentáře a vrtá mi hlavou jen jedna věc - 1 lžíce kvásku - dočetla jsem se zde v komentářích, že to je 40g kvásku? Já měla zato, že je to 20g..tak jen abych něco nepopletla...je ale pravda, že normálně dělám rozkvas ze 150g mouky, 150g vody a 20g kvásku...tak to asi bude chtít víc než 20g, je to tak? děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, omlouvám se za pozdní odpověď, asi jste to už nějak vyřešila, že.. :) Ale je celkem jedno, jestli dáte 20 nebo 40 g, rozdíl může být podle aktivity kvasu jen v celkové době, za kterou objem mouky prokvasí :) Mějte se hezky

      Vymazat
  74. Báječný chleba...děkuju za sdileni...jsem ráda že jsem ten recept našla...už dlouho jsem si na chlebu takhle nepochutnala. Diky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě moc těší, je to opravdu jeden z nej chlebů, co jsem kdy pekla. Ať Vám to peče!

      Vymazat
  75. Dobrý deň môžem sa opýtať ?? Mám len LM kvasok , môžem dať aj LM kvasok a koľko ?? Veľmi krasne dakujem . Pekný deň prajem .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, s LM by měl jít bez problémů, doporučuju zkoušet podle konzistence, LM má nízkou hydrataci, tudíž i postup bude muset být trochu jiný. Mějte se hezky.

      Vymazat
  76. Zdar!!! Pečeme kváskový žitný z kvásku ve formě v domácí pekárně. Zcela náhodou jsme zabrousili na tento web a hned jsme zadělali přesně podle návodu. Vše vyšlo na poprvé a dokonalé... chléb je velice chutný.
    Jen pár poznámek:
    - k zadělání jsme použili pouze vodu. Mléko nebo podmáslí 1/2 na 1/2 nemusí být špatný nápad.
    - melasu jsme neměli.
    - přidali jsme kmín celý... menší hrst
    - mouku jsme použili tmavou žitnou a výražku.
    - propečení jsme kontrolovali špejlí, teploty i časy odpovídají návodu... na minutě nezáleží.
    - po celou dobu byl v troubě kastrolek s vodou.
    Ještě k mouce: Nelitujte času ani námahy a kupujte čerstvou mouku přímo ve mlýně "z násypky". Taková mouka lépe kyne, lépe se z ní dělá kvásek a rychleji se míchá do homogenní směsi. A hlavně neobsahuje žádnou chemii, která se do ní v balírnách přidává proti žluknutí.
    Za nás: Palec nahoru!!!
    Jiřinka & Pepe

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Jiřinku i Pepeho. Jsem ráda, že chleba prošel náročným testem. Je fajn, že recept funguje na jakoukoliv mouku, ne každej má možnost koupit si mouku v mlýně, byť je kvalita takový moukuy neoddiskutovatelně někde jinde než tý z krámu. Ale ani tu nelze diskvalifikovat, bo péct se s ní dá, spíš je důležitý, že se upeče domácí kvasovej chleba z mouky, vody a soli, nikoliv s dalšími x aditivy.

      Vymazat
  77. Dobrý deň. Chcem sa spýtať, či tento chlieb pred vložením do ošatky stačí len "uplácať" do bochníka alebo sa má aj nejakým spôsobom prekladať. Skúšala som ho zatiaľ len raz, cesto bolo super, v podstate sa "takmer" nelepilo a dalo sa aj viacmenej "skladať" ... skúsila som ho teda poprekladať, ale výsledný efekt bol taký, že chlebík bol podľa mňa príliš hutný, aj keď chuťovo skvelý. Mohlo sa to stať tým mojím prekladaním? Nedá mi pokoj a chcem ho piecť znova, ale nechcem niečo zbabrať. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, omlouvám se za opožděnou odpověď! Překládat žitné těsto určitě nemusíte, v tom je právě kouzlo zitai - jak nenáročné je na "práci" :) Zkuste přidat kapku vody, hutňáci bývají sušší,vs těstem se pak samozřejmě hůř manipuluje,ale jdd to vychytat :)

      Vymazat
  78. Dodrý den, myslíte že se mi tento chleba povede upéct v remosce kde je teplota 180 stupňů ? Jiné chleby jsem v ní již pekla a akorát potřebovali víc času ale žito budu péct poprvé. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, omlouvámse za nemístné zdržení s odpovědí... :( Bohužel s remoskou nemám zkušenost, tak vám nemůžu férově odpovědět. Ale určitě se ozvěte, pokud jste to zkusila, jaký byl výsledek :)

      Vymazat
  79. Obrázky jsou malý podvůdeček! Samotná žitná mouka, bez pšeničné, má málo lepku a bez formy se vám to rozteče!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak Váš komentář mě opravdu hodně pobavil, vyhráváte žitný bochníček samostojáček :D

      Vymazat
  80. Dobrý deň. Hľadala som veľmi dlho poctivý ražný chlieb. Skoro vo všetkých receptoch bola pridaná pšeničná múka, a taký chlieb som nechcela. Som Vám veľmi vďačná za tento recept. Práve maturujem :-)
    Pečie sa v rúre, ale už teraz píšem, že vyzerá skvele. Veľmi pekne ĎAKUJEM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viero, to mě moc těší, doufám, že stejně skvěle i chutnal! :)

      Vymazat
  81. Dobrý den, ty žitné mi nejdou a nejdou ...pořád jsou hutné a mají kůru jako strom :-)) Tady ten jsem zkusila dneska, výsledek lepší nežli obvykle - děkuji za recept, ale ještě se zeptám, je žitný chleba v řezu mazlavý vždycky nebo může být střída mechová? Řízla jsem ho po 10ti hodinách, pekla jsem ho dle popisu, sice neduněl po vytažení jako pšeničné, ale kůru už měl silnou (jako dub) tak teď nevím jestli ho péct déle a ještě na menší teplotu, aby ta kůra nebyla tak tvrdá, nebo je to v něčem jiném? Děkuji za radu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty žitňáky můžou potrápit i díky mouce, ale obecně vzato je dobrý, nechat kvas trochu přejet, tzn. klidně i malinko spadnout, použít ho za vrcholem. To většinou pořeší tu následnou lepivost chleba. Mechová střída u žitňáku úplně asi ne v tom smyslu, jak ji chápu u pšeničných chlebů nebo vánočky a tak, ale rozhodně může být krásně okatá, pružná a na žito relativně vzdušná. Ta silnější kůra je halt asi produkt domácích podmínek, taky ji mívám silnou, ale já ji tak mám ráda. Dokud zoubky slouží :) Ale s teplotou si samo pohrajte, ona každá (a každej) trouba peče a hřeje trochu jinak, tak si to všichni musíme s těmi svými spotřebiči vychytat individuálně. Ať se daří!

      Vymazat
  82. Dobrý deň, už dlhšie pozerám po tomto recepte a dnes ho prvý krát pečiem. Už teraz vidím chyby, chlieb v rúre veľmi popraskal, takže som ho mala nechať dlhšie kysnúť, ale mala som pocit že už je ho plná ošatka. nevadí, uvidíme či sa bude dať jesť a zajtra skúsim menej múky /dnes som pridala 200g/ a kontrola kysnutia bude precíznejšia :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Lubo, žitné chleby obecně dost praskají. Částečně to může být nedokynutím, ale taky mívám praskliny. Je to menší, resp. jinou "lepkovatostí" žita, prostě tak nepruží. A uklidním Vás, i já mám problém s žitem odhadnout, kdy už je ready jít do rúry. Jsou to trochu hajzlíci, ale o to chutnější :) Ať se daří a peče Vám to!

      Vymazat
  83. Bojuju. Mám vlastnoručně namletou celozrnou žitnou mouku a buď je těsto příliš husté nebo řídké, (zkouším různou hydrataci). Z ošatky je designově fakt nic moc, ale chuťově nejlepší. Taky jsem došla k závěru, že na krásu jedině ve formě. Ale nevzdávám to. Zkusím. :-)

    OdpovědětVymazat
  84. Jste nejlepší, a tenhle recept mi zachránil život. Nečekaně se k nám připojilo hodně přátel na grilování a zrovna nebylo kam zajít nakoupit, protože byl svátek, kamarádka mi doporučila tenhle blog, kde jsem objevila tenhle receptík. Přiznám se, že do té doby jsem pečivo výhradně kupovala v pekárně https://www.vasepekarna.cz, ale teď ho kupuji v pekárně přes týden a o víkendu, když je čas tak upeču sama.

    OdpovědětVymazat
  85. Dobrý den,

    k bodu: "1. Smíchejte lžíci kvásku s moukou a vodou, případně podmáslím a vodou a nechte přes noc/den rozkvasit (cca 10-12 hodin). Budete mít celkem hustou hmotu, která ale prokvašením zřídne."

    Ale co dál, prosím? Má to být ve skle, v plastové míse, má to být přikryté - utěrkou nebo potravinovou folií? Má to kynout při pokojové teplotě, nebo v lednici?...

    OdpovědětVymazat
  86. Také mě v poslední době dostalo zjištění kolik kalorií má meloun. Je to něco co jsem si dříve ani nezjišťovala, spíše jsme na to jako kamarádky v jedné kavárně přišly úplnou náhodou. Je to ale zajímavé zjištění, rozhodně vás ta informace bude šokovat.

    OdpovědětVymazat