Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

2. 7. 2015

KVĚTÁKOVÝ KRÉM S VOŇAVÝM CHLEBOVÝM KŘUPÁNÍM

Dveře prázdnin se vyrvaly z pantů, teploty atakují hranici příčetnosti, nervozita řidičů a rodičů narůstá, a vám se pravděpodobně nechce trávit moc času za sporákem. Ani mně ne. Jenže kdo to má vydržet, když jsme ze zelinářských stánků atakovaní dary našich polí a sadů, žejo! Takže abych to uvedla na pravou míru - jsem si vědoma toho, že naprosto míjím polívkovou sezónu. Ale za prvé - jsem polívkový maniak, tudíž bez polívek nedám ani ranu ani v létě, za druhé můžu si vařit, co chci a psát o čem chci (se podívejte na Oka-můru...) a za třetí, a to je nejlepčí - tahle polívka se dá jíst i studená, případně vlažňoučká. To je slovo, božínečku, brrr.. Takže vlastně deskripci letního pokrmu splňuje. Navíc citronová kůra a šťáva jí dodávají lehkost a svěžest, na kterou nejste u klasického květákového krému zvyklí. Tak neváhejte, drapněte jednoho toho bělostného kudrnáče a vrhněte se na ni.



Klasickou bílou květákovou polívku jsem měla vždycky ráda. Poslední dobou ale ráda experimentuju a zkouším tu klasiku, která ale může být občas nudná, posunout někam víc směrem "vzrušujícno".. Pravda, ne vždy se to podaří. Hrozně si to ale užívám. Taky mě samozřejmě dost ovlivňuje momentálně probíhající soutěž Masterchef Australia, kde porotci kladou velký důraz na to, aby jídla byla vyvážená, jak chuťově, tak konzistencí nebo texturou všech elementů pokrmu. A není to samoúčelné. Nejčastěji to znamená, že u jídel, kde je to pravidlo aplikovatelné (což je skoro vžycky), má být dobře vyvážená slaná, sladká a kyselá chuť, pokud je základ jídla hutný, těžší, je dobré ho odlehčit třeba jen bylinkovým salátkem na straně talíře, taky je super, když je na čem křoupnout a nedlabat kupříkladu jen samotnou panna cottu, apod. Ten koncept se mi moc líbí a hlavně dává smysl. Ověřila jsem si to u téhle polívky. Samotná je fajn, dokonce moc dobrá, ale když ji posypete právě tím chlebovým křupáním, je to vážně bomba! Zkuste si vymyslet nějaké relevantní křoupání a otestujte ho s jakoukoliv hladkou polívkou, kde není do čeho kousnout. Uvidíte, že ji to posune o level výš. No ale dost kecání, jsou prázdniny, není čas ztrácet čas, viďte.. Aspoň já už jsem z nich pološílená a to teprve začaly!




INGREDIENCE:

1 větší květák, rozdělený na růžičky
2 větší brambory, nakrájené na kostky
1 cibule, pokrájená na středně hrubo
cca 2 litry kuřecího nebo zeleninového vývaru
1 litr plnotučného mléka
2 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce hladké mouky
1 zakysaná smetana
cca 1/4 čersvě nastrouhaného muškátového oříšku
sůl, čerstvě mletý pepř
1 menší citron - kůra a šťáva



KŘOUPÁNÍ:

2-3 krajíce chleba, pokrájený na malé kostičky nebo natrhaný na malinké kousky
cca 50 g kvalitní slaniny, nakrájené na drobounké kostičky
1 velký stroužek česneku, celý
2 lžíce olivového oleje
hrst čersvého oregana (petžele, bazalky), nasekaný

1.  Nejlépe v nepřilnavém hrnci osmahněte na másle a oleji cibuli, až zesklovatí (bude lehce průsvitná). Zasypte moukou a nechte zasmahnout. Nechte jen lehce zrůžovět.

2. Zalijte mlékem, případné cucky mouky rozšlehejte metlou. Sice pak na polívku vezmete mixér, ale chceme, aby se mouka dobře provařila, což je v cucku problém... Přidejte vývar, květák, brambory, osolte, opepřete a nastrouhejte muškátový oříšek. 

3. Když jsou brambory i květák měkké, přidejte k polévce zakysanou smetanu a rozmixujte v mixéru nebo ponorným mixérem. Přidejte citronovou kůru a šťávu podle své chuti, případně dosolte.

4. Na křópání dejte do studené pánve olivový olej a stroužek česneku. Ten nechte vcelku, jen ho plochou stranou nože rozmáčkněte. Dodá posypu česnekovou vůni, ale nezabije celou polívku. Až bude olej zahřátý, přihoďte slaninu a chleba a chvíli všechno hoňte v pánvi na sporáku, až se olej a tuk ze slaniny hezky vsákne do chleba, přesuňte všechno pod rozpálený gril - nezapomeňte přesypat do nějakého pekáčku, pokud nemáte pánev, která má kovovou rukojeť, to by bylo radosti... not! Ogrilujte do zlatova a křupava, kdo, stejně jako já tak dlouho bláhově věřil, že "spálený de na krásu", až si tmavší tóny zamiloval, ani to není problém! Nakonec promíchejte s čerstvým oreganem, ten celou věc korunuje. Přiznám se, že bych byla schopná tohohle zobání spořádat vagón!



Dneska se mi jakž takž podařilo udržet Dostojevského na řemenu, jistě to oceníte. Že, Vendulo??! Cha! Kuchta teď udělá minimálně na dva týdny pápá lálá, chystáme se na rodinnou dovolenou. Kdybych se náhodou už neozvala, sedím v řeckém kriminálu. Všem přeju na rodinné dovolené pevné nervy, případně velká, protože výhodná, balení psychofarmak, krásné zážitky a hlavně se v pořádku vraťte! Kdo by mě čet', žejo?!



11 komentářů:

  1. Milá Kamilko, polívčička jako malovaná a to "křoupání" to mě dostalo. Květám mám, zítra se do ní pustím. Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To křoupání je na tom celém fakt nejlepší, Jindro :) Ať Vám chutná!

      Vymazat
  2. No, tentokrát je to už opravdu jakési krátké nebo co :-/ :-) Tak doufám, že první řecký recept bude náležitě protkán všemi možnými pikantnostmi rodinné dovolené - dítě odjíždějící samotné hotelovým výtahem, děti tryskem kličkující mezi hosty s plnými talíři, po půl hodině hysterického hledání dítě nalezeno metr za plážovým lehátkem spokojeně se hrabající v písku ... a tak, však to známe, no ne ;-)
    Užijte si to bez všeho výše zmíněného a když, tak jen se štastnými konci :-) Koneckonců, troška adrenalinu musí být, no ni :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No nejsem si jistá, jestli nějaký řecký recept bude. Možná na splácení dluhů? Nebo batole prokládané lilkem? :D O pikantnosti snad bude velká nouze, mám nervy v kýblu už teď, první venkovní dovolená s dětmi, velké novum :D Díky za přání, Vám taky případně hezkou dovolenou a snad ve zdraví za 14 dnů :)

      Vymazat
  3. S belostnym kudrnacem :)) jsem byla rychlejsi. Predevcirem jsem delala cauliflower cheese, pridala jsem i zeleneho kudrnace. Tvuj recept ale vypada skvostne, muz bude nadsen z kroupani :).
    Dostojevskeho ja rada, nema chybu :). Hezkou dovolenou. Eva x

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To byl teda odvaz, bělostnej se zeleným. Myslím, že jsem je tu taky už viděla - zelený a fialový. Křoupání je to nej, děláváme právě i rybí polívku s chlebovýma křupkama a je to dokoš :) Dostojevskij je super, ten opravdovej ;) Ještě snad stihnu napsat! K. x

      Vymazat
  4. s kjetákovou polifkou mě doma posílají kamsi, musí být brokolková, ale zkusím do ní ten citrón, ten ještě nedávám :o) a chlebové kostky se slaninou musím udělat, to bude nářez :oP muž vyžaduje kostičky pokud možno do všeho, zkoušel je někdy sypat i do kysela a do bramboračky.. a když nemá křoupání do polifky, která vyžaduje křoupání, tak tam hází klidně slaný brambůrky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vy musíte bejt veselá rodinka 😃 Tak ať chutná s citronem a slaninovým křupem i ta brokolicová

      Vymazat
  5. Dnes vyzkoušeno a obávám se, že si jdu nalít další talíř ;-). Výborné to bylo (je), díky za recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Super, to mě moc těší, Marcelo! Je to bašta, ještě s tím chroustáním :)

      Vymazat
  6. Musim uznat ze polievka bola vyborna! Ta citronova kora tomu dodala so stavou krasnu dochut! Vasu stranku sledujem uz posledne roky a zatial ma ani jeden recept nesklamal :) Dakujem a vela stastia do buducna :)

    OdpovědětVymazat