Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

20. 7. 2015

WHISKEY SOUR, ANEB JAK PŘEŽÍT PRÁZDNINY S DĚTMI

Je léto, prázdniny, vedro, mnoho z vás se jistě nechce obtěžovat s přitápěním u plotny. Taky mnoho z nás má 24/7 svoje ratolesti, nedej bože ještě cizí, a tak dnes zabijeme několik much jednou ranou. Nezahřejeme se, nýbrž zchladíme, otupíme smysly a dáme těm lidským červům šanci dožít se dospělého věku. Jsou šťastlivci, kteří mohou o prázdninách děti odložit na týden k babičce a odjet s partnerem na zasloužený odpočinek k moři. Tam pak, romanticky se vodíc za pacičku, nechápavě čelí nenávistným pohledům nešťastníků, kteří svoje genetické tresty tahají s sebou. My s manželem jsme měkkejši, nechali jsme se obalamutit nevinnou dětskou tváří a řekli si, že je vezmeme taky (komukoliv, kdo se na dovolené střetl s mým zapšklým šklebem se tímto omouvám, bylo to kouzlo okamžiku, nic osobního..). Pokud jste stejní naivové, důrazně vám doporučuju objednávat zájezdy s all inclusivem, pomoc plážového baru budete potřebovat! Vaše kroky se k němu budou ubírat často. Abyste cestu ke klidu měli co nejrychlejší, můžete si nechat namíchat zrovna tenhle drink, nebo nějakou jeho místní obdobu. Nebo si ho namíchejte jen tak doma, je svěží a do stávajících veder balzám na duši. Jak na koktejly nejsem, s tímhle si celkem rozumím.


Tak, to bychom měli. Máme po dovolené u moře. Proběhla v pořádku, všichni jsme se navrátili živí a zdraví, ale řeknu vám, určití členové měli chvílemi namále... Víte, to vám nikdo neřekne, že si máte užít dovolených, co se do vás vejde, než budete mít děti. Protože pak nebudete mít dovolenou v pravém slova smyslu dalších minimálně 15 let!!!!! A taky vám nikdo neřekne, že se na dovolené z vašich relativně poslušných, nevztekavých, až klidných dětí, vyklubou vinou drobné odchylky od režimu rudí řičící netvorové, kteří se z vám neznámých důvodů každou hodinku válí po zemi a vztekle vřískají. Samozřejmě nejlépe ti, se kterými se ještě lidskou řečí nedorozumíte. Už vůbec vám nikdo nepošeptá, že se u moře jejich energetický systém přeorientuje na solární a limonádový pohon, protože jak jinak si vysvětlit, že za celý den nesní nic, krom kousku melounu, a vypije k tomu litr tlamolepoidní limonády, a u všech jídel se soustředí výlučně na obtěžování vás a všech okolo? Ano, jinak, než atakováním hrany alkoholismu se zahraniční dovolená s příšerami přežít nedá. A protože jsem čistě altruista, vy, kteří máte ještě před tou vaší ne-dovolenou, můžete díky mému varování zahájit dojení all inclusivu hned od prvního dne a volno s dětmi tak na alkoholovém obláčku přežít celkem bez úhony. Nebudete pak nasupeně dusat po hotelu s pocitem, že vám reprodukční orgány spontánně vypadnou z těla (pánům relevantně umístění), abyste náhodou nebyli požehnáni ještě jednou. Nebudete kalkulovat, jestli si toho ruďocha s odklopenou hlavou, který se v záchvatu už minutu nenadechl, s vámi policie spáruje, než stačíte odletět domů, když ho pohodíte na skaliska u pláže. A tak dál, a tak dál. Bude vám to fuk. Nemáte zač, když můžu, pomůžu.


Whiskey sour je drink, který asi není mezi svými kamarády koktejly vrcholem sofistikovanosti, jak jsem se ale někde dočetla, vyznačuje se jistým omšelým, drsným sex appealem. Hmmm, přesně pro mě, na ten jsem vždycky byla. Navíc je tak jednoduchý, že se vsadím, že máte ingredience doma. Tak proč ho nezkusit. Třeba z něj taky budete drsně a omšele sexy. Lákavá vyhlídka, ne? Místo whiskey můžete použít i bourbon, případně rum. A dokonce, považte, nemusí být alkohol nijak závratné kvality, obyčejný Jack Daniels a jemu podobné naprosto postačí.


INGREDIENCE:

60 ml whiskey/bourbonu
20 ml čerstvé citronové šťávy/pro změnu zkuste 50/50 citron a limetu
30 ml cukrového sirupu (1:1 cukr a voda, svařit na sirup), příp. větší lžička moučkového cukru
koktejlová třešeň a/nebo kousek citronu na ozdobu
led

Všechny ingredience případně přepočítejte na velikost kýblu, smíchejte (ideálně v shakeru), protřepte a nalijte do "rock" sklenice na whiskey nebo koktejlové sklenice. Podávejte s ledem nebo s ledem protřepte v shakeru, aby se koktejl zchladil a ledu se slitím zbavte.


Tak se se opatrujte a dopovíme si to u Nešpora, zlatíčka!




8 komentářů:

  1. Milá Kamilo, neplánujete vydat knihu? Moc ráda bych si ji koupila. Sedím v práci, čtu Váš nový příspěvek a s přiblblým úsměvem na tváři souhlasně pokyvuji hlavou, nádherně sepsané. Mějte se co nejlépe.
    Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Ivo, to je velká chvála, děkuju! Na knížku bych to až neviděla, myslím, že balastu vychází dost, ale vody internetu budu brázdit dál. Jak vidíte, je to i forma psychoterapie, tak snad mi zůstanete věrná i bez knížky :) Ještě jednou díky za milé povzbuzení do dalšího šílení! Mějte se krásně. K.

      Vymazat
  2. Viem o čom píšeš-čo sa dovolenky s deťmi týka. Moje sú v puberte, tak neviem, čo je horšie? Ale drink sa mi páči a určite dobre padne na stlmenie vražedných chúťok počas prázdnin i mimo nich.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, puberta bude asi taky strašidelnost, soucítím :) To je z puberty to puberty, to mi taky nikdo neřek!

      Vymazat
  3. Včera jsem si tohoto zabijáka udělala. Na to, že jsem zvyklá pít, mě tohle uzemnilo dokonale :-D díky ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No prosím, a pak že to nefunguje :D Super, díky za komentář :)

      Vymazat
  4. no prosím, ono to má aj meno! Toto pije jeden náš známy kubánec- učiteľ salsy, ktorý momentálne žije v Bratislave a vždy som krútila hlavou, že citrón do whisky??!! Teda zrejme to inak pije s Havanou samozrejme :-) Nie som veľmi zástancom skladkých drinkov, najradšej pijem všetko na "Č" : čisté víno, čistá slivovička či whisky, čistá voda... :-) Ale asi vyskúšam ako letný nápoj tohto roka, nech neumriem nevedomá :-) Pekné leto Kamilo! Tigi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto s Vámi souhlasím. Tvrdý alkohol skoro nepiju a když, tak čistý. Tohle je výjimka, která mě fakt docela baví, není to totiž sladký koktejl, ale spíš kyselejší, což je fajn. Do horka ideál, až na ten alkohol :D Vám taky pěkné léto, Tigi :)

      Vymazat