Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

14. 10. 2015

MARMELÁDA PRO MASISTY - DOMÁCÍ PAŠTIKA

Máma mele maso, Ema má mísu, a náš děda dělá paštiku. Skvělou. A já pak váze dělám na tom průzoru s čísly jemné prasklinky... Ale jistě se dočkám i výraznějších. Je to hrůza. Po paštice jsem léta nevzdechla, nenapadlo by mě koupit ji v obchodě, ani když zlaté dětictví zaručuje Bolek. Ani s Lolkem. Pak si ale jednoho dne přicválali karvinský děda s babičkou, a krom sklenic s okurkami a borůvkami a sirupem z rakytníku, nám vrazili i osudovou paštiku. Od té doby se u nás paštika jí, až se šunky (v lednici) zelenají, prostě si nedovedeme pomoct. Ale já jsem tvrdá, a tak jsem si tu dědovu paštiku prostě zakázala. A poslechla se, právně vzato. Protože jelikož jsem tvor inteligentní, rafinovaný a všemi paštikami mazaný, došlo mi, že zákaz neporuším, když udělám jednu várku vlastní. Nebude dědova. No ne? Technicky v pořádku. Jen ještě budu muset vymyslet, jak se vypořádat s tou váhou. Osobní, svou, i tou, jejíž výsměšné pochechtávání slyším z koupelny až do kuchyně, když se v blaženém klídku cpu v osm večer druhým chlebem s tou skvělou vepřovou marmeládou... Bože, zač mě trestáš?


Paštiku jsem měla vždycky ráda. Žel bohu jsem málokdy narazila na skvělou verzi. Vzpomínám si, že neskutečně dobrou ji dělala teta z Moravy, té se už ale bohužel nezeptám. Pak se podrazácky připlížil děda s jeho verzí a já byla poprvé od dětství zase zamilovaná do téhle voňavé deky na chleba. Ta vůně, která se na člověka vrhne a obejme ho, když otevře novou sklenici, ta, a to říkám i s dvěma nedávnými nemluvňaty za opaskem, předčí i vůni čerstvého miminka, to se na mě nezlobte.. Obzvlášť když víte, že ta paštika za dva roky nevyroste a nebude vám dávat tokový kouř, že budete chtít jen plakat a spát...

pravda je na dně sklenice.. ale co když třeba právě té s paštikou? Já to riskovat nebudu a radši se podívám

Když se zmiňuju o čočce, kterou nám naši junioři dokážou servírovat - proces výroby paštiky může být při troše fantazie i mírně psychicky očistný. Jak jsem se před časem zmínila, moje drahá polovice bude skoro do vánoc přes týden v zahraničí, prostě si v Německu vesele popelaří, a já tu mám na krku ten náš grunt. Rozuměj děti. A jak víme, děti si nehačnou k mamince na klín a neřknou "maminečko moje, mě ti se tak po tatínečkovi stýská, já bych si od žalu až hubu roztrh"... Obzvlášť ty, co ještě pořádně nemluví. Ty ne, kdepak! Ty si ji rovnou roztrhnou. A taky skoro rozbijou hlavu a natlučou bříško, jak každou chvíli hodí rybu na zem a vztekle ječí kvůli sebemenší prkotině a urážce. Jako například té, že jste jim vstřícně podali autíčko, kterého se před pikovteřinou hystericky dožadovali. A vy? Moderní matka jako z časopisu "Nej maminky" by maličkého pohladila, nabídla mu jinou alternativu vybití vzteku (například na své hlavě), nabídla pomazlení, či něco sladkého jako odměnu za odvážné vyjádření emocí. Já většinou ječím zpátky, nabídnu kohouta, a pak už vyhrožuju Klekánicí. Můžu si stokrát slibovat, že už nenechám vztek cloumat svým majestátem! No ale abych se dostala k té očistě. Když vás dvouleťák takhle pěkně systematicky, celodenně, den za dnem rafinovaně decimuje, máte dvě možnosti. Můžete si večer pobrečet do červeného vína a vyluxovat přitom půl krabičky cigaret. To jsem zkusila, asi třikrát, ale pak mi dělalo trochu problém ráno vstát, odtáhnout dceru s tyranem v zádech do školky a nevyděsit svou stylovou opuchlostí a la "sype do sebe antidepresiva po kýblech" ostatní děti i rodiče. Nebo se vrhnete na výrobu paštiky. To si pak tak stojíte s mixérem v ruce a jak tak drtíte to maso a játra na kaši, mohou k vám připlout různé představy a vy se jim můžete na chvíli oddat a pořádně ta játra rozmašírujete a ještě chvíli se zasníte a ještě trochu víc na kaši... A to je ta očista. Chápete? Ne? No tak nic.. Tolik psychoterapeutické okénko.


Teď k tomu vaření. Děda dělá paštiku z vepřového podbradku. Ale kde chcete v Praze sehnat podbradek, žejo? To né, to Pražáci nepapaj. Nezbylo mi proto, než se uchýlit k mému oblíbenému bůčku a přihodit sádlo. Taky možnost, a naprosto přijatelná. Paštika není nic dietního, to víme, a aby se dobře mazala a nebyla suchá, prostě tam to sádlo dát musíte. Věc druhá - koření. Tady je to hodně na vás, samozřejmě, za sebe bych ale nevynechávala hřebíček a nové koření, dokonce, řeknu odvážně, ani skořici ne. Nakonec, budou vánoce, a když dáte masoržroutovi pod stromeček pár sklenic téhle marmošky, vůni zmíněného vánočního koření určitě ocení z paštiky víc, než z bedny s perníčky. Doporučuju koření i česnek přidávat postupně a ochutnávat, kdo nesnese představu, že ochutnává syrová játra, můžete hodit trochu polotovaru na pánev, orestovat a ochutnat pak. Kdo má rád paštiku játrovější, s játry přitlačí, tedy navýší gramáž použitých jater.


INGREDIENCE:

1 kg bůčku bez kosti
250 -500 g vepřových jater
250 g vepřového sádla (škvařeného)
4 větší cibule
5-9 stroužků česneku
250 ml červeného vína
5 cm kousek zázvoru
převařená voda nebo trocha vývaru podle potřeby

Koření:
4 kuličky nového koření
13 kuliček pepře
2 bobkové listy
4 hřebíčky
1 lžička koriandru
1/3 muškátového oříšku
1větší lžička mleté skořice
1 malý sáček majoránky
sůl

1. Bůček omyjte, pořádně osolte ze všech stran, vložte do hrnce, přihoďte dvě cibule nakrájené na klínky, zázvor nakrájený na plátky, bobkový list, zalijte vínem a pomalu na 160°C pečte pod poklicí do rozpadava. Vyndejte bobkový list a zázvor (pár plátků můžete nechat).

2. Játra omyjte, vyrvěte nejviditelnější blány a nepěknosti, a spařte vroucí vodou. Normálně je přelijte. Vhoďte k upečenému bůčku. Přidejte rozpuštěné sádlo.

3. Namelte/nahmožděte si koření - pepř, hřebíčky, nové koření, koriandr. Přidejte mletou skořici a nastrouhejte muškátový oříšek. Část přidejte k masu a játrům, pak přidávejte podle chuti, stejně jako majoránku.

4. Zbylé dvě cibule a česnek rozmixujte v nožovém mixéru na kaši, případně nakrájejte. Přihoďte k masu, chopte se tyčového mixéru nebo čehokoliv určeného k mixování a pusťte se do toho. Pokud se vám bude zdát směs příliš hustá a mixér bude nehezky zavánět spáleninou, dejte mu pět minut na usebrání, pak přilijte vodu nebo vývar a mixujte dál, až budete mít kaši (s mými zednickými zkušenostmi si drze troufám říct maltoidní). Vrhněte se na ochutnávání, dosolte, dokořeňte a tak dál, až budete spokojení. Směs má být trochu víc slaná a kořeněná, paštika se ještě uleží. Praktická k mixování - čím teplejší směs bude, tím spíš se vám mixér nezavaří, takže doporučuju pracovat svižně/mít všechno při ruce a připravené

5. Naplňte dobře jarem umyté a vypláchnuté sklenice o fous víc než do poloviny (opravdu ne víc, jinak paštika vzkypí do víčka a právě jste si přidělali dost práce), zavíčkujte vyvařenými víčky, a sterilujte při 100°C. Já sterilovala dvakrát, jednou hodinu a půl, nechala vychladnout, podruhé hodinu, ale prý jde i jen jednou hodina a půl. Moje láska k botulotoxinu má ovšem své hranice, takže "better safe than sorry".. 




Člověk by neřekl, co všechno se dá napsat k paštice... Viďte? No, ale máte to za sebou. Až budete taky sedět večer v křesle a vychutnávat si druhý, třetí, .... chleba s paštikou, vzpomeňte si na mě hned ten večer, ne druhý den ráno, to už nemůžu zaručit, že to bude s láskou. A taky zvažte, jestli by Jéžíšek neměl přinést novou váhu. Nebo ještě lépe, tu starou si odnést, to by byl jistě hezčí dárek.. Tak ať vám šmakuje!


33 komentářů:

  1. Mňam. To asi zkusím... Paštiku miluju, ale jsem děsně mlsná a málokterá kupovaná mě osloví. Díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jdu s přihlouplým dotazem. Bůček už je naměkko, teď k němu přistála játra a sádlo. Jak dlouho ještě dohromady péct? Nebo vůbec nepéct a rovnou mixnout? Díky!!!

      Vymazat
    2. Už jen mixnout s kořením a spol. 😉

      Vymazat
    3. Děkuji! Sice jsem si přečetla Vaši promptní odpověď až s prodlevou (nějak jsem se zasekla v kuchyni), takže jsem nakonec játra upekla. Nevím, jestli je v tom rozdíl, ale i takto jsem s výsledkem spokojená :-). Jsem ještě napnutá, jak se předmět doličný rozleží.

      Vymazat
    4. Přiznám se, že taky nevím, jestli a proč je to nějak důležité, že jsou játra syrová.. Stejně se pak uvaří při zavařování :) Hlavní je, že vám chutná. Rozležet se nemusí nijak extra dlouho, já otvírala první skleničku hned druhý den, nervák nedočkavej :D

      Vymazat
    5. Právě jedu druhé kolo sterilovani, nakonec tedy v hrnci na plotně, neb v troubě jsem si nebyla jistá tou teplotou, ale 100 stupňů tedy není. Snad postačí těch 95 :-). Díky za skvělý recept.

      Vymazat
    6. Jé, to já taky sterilovala normálně v hrnci na plotně.. Ale on asi někdo zavaruje i v troubě, dokonce i mikrovlnce... Ve vodě v hrnci proste pořad zachovávat mírný var. Neni zač a ať chutná i prckum 😉

      Vymazat
  2. Paštéty nekupujem vôbec, vyrobím si doma, ak mám chuť. V poslednej dobe robievam játrovou, ale ty si mi pripomenula paštétu, čo robievali rodičia pri zabíjačke. Musím sa spýtať, prečo ju už dlho nerobili! Túto tvoju určite skúsim, Už teraz slintám. A teším sa, ako sa odreagujem pri príprave!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No je pravda, že za ty peníze paštiky z krámu má člověk neskonale kvalitnější produkt a ví, co tam dal. To jako argument stačí. Já právě játra naprosto nesnáším, jakož i ostatní vnitřnosti, v paštice je ale snesu, naopak bez nich není to ono :) Tak příjemné odreagování!

      Vymazat
  3. no, vzhledem k tomu, že májka poslední dobou vypadá a chutná jako papírmašé, tak se asi taky nechám ukecat :oP a bacha, dítěti přece nemůžeš dát sladkost, dyž se vzteká, to bys nebyla jako ze žurnálu, teď je v módě metoda pevného objetí, přátelská rozmluva a rozumné vyřešení situace :oD ale mezi náma lítejma saněma, seknutí přes zadek je rychlejší ;o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Májku jsem neměla od dětství, to bych asi byla hořce zklamaná.. Jinak ad pevné objetí.. Občas bych ho objala pevně právě jak v tý Klekánici, hehe..

      Vymazat
  4. Kamilo, my ji děláme právě z toho ovaru -podbradku, ale nedáváme červené víno a kořeníme jen solí, pepřem a trošinkou muškátového oříšku. A dřív jsme ji mleli natřikrát na masovém strojku, teď ji mixujeme ponorákem, je lepší, jemnější.
    pěkný den Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, já bych taky podbradek brala, leč Praha je na tohle blbá.. Děda taky víno nedává, tahle verze je taková moje smyšlenka. Ale chutná. Ponorák je dobrej, já první várku dělala ještě v mixéru od robota a ta byla opravdu hlaďounká jak dětská prdelka :) Taky pěkný den, K.

      Vymazat
    2. já byla dnes v řeznictví v Brně a zrovna se na mě tři kusy smály, ale odolala jsem. Paštiky máme ještě asi tři kousky ve sklepě. Majka

      Vymazat
  5. Milá Kamilko, dám se do ní jistojistě. Dělám takové ty rychlé, co zmizí na posezení, ale tohle je jiná.
    Lalok jsem neviděla asi 100 let.
    A moc jste mě pobavila celým povídáním, hlavně o těch dětech. Svoje mám velké, ale pamatuji na
    tu dobu, včera jsem hlídala tu nejmladší a nejtvrdohlavější a to byla "čočka". Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindro, dekuju za další milý komentář 😉 tahle je fajn, že vydrží, no i když... Rada jsem pobavila, i když bez okolků přiznávám, že minulý týden jsem teda humorem nehýřila a byla jsem za pořádného Belzebuba ☺️

      Vymazat
    2. To znám, i já mám takové dny. Mějte se krásně. A na Vánoce se netěšíme jako loni, že ? J.

      Vymazat
    3. To jsem ráda, že nejsem sama :) Na Vánoce se letos těším, ale jen proto, že už pak zas budu mít parťáka na výchovu i v týdnu! Krásný víkend přeju :)

      Vymazat
  6. Tak jsem se fakt krásně pobavila, jako vždycky :-) vaše mluva je naprosto skvostná. Mám velkou chuť se do paštiky pustit, ale chtěla bych poprosit jestli by bylo možné přiložit i dědečkovu verzi :-) Nikdy jsem nic podobného nedělala a nějak mě brzdí ten hřebíček a skořice. Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, nebojte se nic, ani hřebíček, ani skořice tam nejdou detekovat, jen daji úžasnou vůni. Ale jestli se toho fakt bojíte, dejte proste jen to ostatní kořeni. Dědovu verzi vám úplně neřeknu, nepodařilo se mi ji udržet v palici, i když mi ji říkal několikrát... 😁 každopádně v tlakáči uvaří odvar, spaří játra, rozlmixuje s cibuli, česnekem a kořením. Done. Jsem rada, že jsem mohla i pobavit 😀

      Vymazat
  7. Kamilka, tak som tu dnes prvý krát a hneď fantastický recept. Čiže váhu odpracem a ide sa variť bravčový lekvár. Fantázia. Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Andreo, děkuju za návštěvu a třeba se trochu zdržíte. Ať se povede a chutná! Máte krásný blog :) K.

      Vymazat
  8. Můžu se zeptat, kolik je z tohoto množství asi paštiky? :-) děkuju! A jestli ve mě vyvoláte další závislost, jako na kečupu, tak sem asi přestanu chodit :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šmarjá, to jsem přesně čekala, takovej všetečnej dotaz... Víte, že si nepamatuju? Ale baj voko to bylo 7-8 skleniček, ale různých velikostí, takže to stejně moc nepomůže, se bojim :) Ale tím, že se nezkazí, tak je to celkem jedno, ne? A tím jak je dobrá, tuplem ne, hehe.. A nevyhrožujte! :D

      Vymazat
    2. Pardón, pardón :-D já jenom, že bych paštičky balila pod stromeček, tak ať vím, kolik členů rodiny může být z jedné dávky šťastných :-D a k tomu kečupu....taky jsem dělala jako jedlý dárek a teď přede mnou musí být skoro pod zámkem, protože jsem opravdu schopná ho pojídat po lžičkách! :-D

      Vymazat
    3. Jo takhle, v tom případě bych udělala normalizovaný odhad na skleničky stejné velikosti a tipla bych to na 10-12 skleniček o objemu 500 ml. Tím, jak se to plní jen cca do 2/3, je jich celkem dost 😉 to bude zas po Vánocích zlucnikovych záchvatů, hehe. Kečup je mor, chápu Vás 😃

      Vymazat
  9. Já jsem zrovna minulý týden dělala paštiku pouze z kuřecích jater,vše proběhlo jak má, paštika hezky ztuhla, ale ta játrová chuť je velmi intenzívní, a moc mi nechutná.Asi se s tím nedá nic dělat?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ted uz asi ne.. Prave proto ji dělám se spoustou masa a játra jen na chuť. Vnitřnosti, a játra obzvlášť, jsou jedna z věci, které me obracejí naruby a nejim je...

      Vymazat
  10. Milá kuchto Kamilo. Mám ten recept z Moravy, zabíjačkový. Je skoro stejný jako ten váš, jenom místo vína dáváme ve stejném poměru jako bůček pečené masíčko nejlépe trošku prorostlé, při zabíjačce jsou to odřezky, jinak krkovička. Dělala jsem ji už několikrát a je fakt, že se nekazí, nestihne to totiž :) Zdeňka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeňko, díky :) Ono bude nespočet variant a, vzhledem k tomu, že tam není nic špatnýho, budou všechny luxusní! Já teda z dietních důvodů paštiku už nedělám, ale její čas zase přijde, cha!

      Vymazat